Kleine uitdaging: bijhouden wat ik koop

Sinds afgelopen maandag schrijf ik op wat ik allemaal koop.  Geen dagelijks eten en drinken, maar wel alles daarnaast: kleding, planten, verzorgingsproducten, wat dan ook. Niet om mijn financiële administratie op orde te krijgen, die heb ik prima voor elkaar. Ik wil gewoon eens kijken wat ik allemaal consumeer.

bijhouden wat ik koopOp die manier hoop ik niet alleen inzicht te krijgen in wát ik koop, maar ook eens meer na te denken over waarom ik dingen aanschaf. Ik koop graag leuke dingen. Niks geks mee, zul je zeggen. Hebben we dat niet allemaal? Maar, waar ik meer van baal: ik merk dat ik graag ‘dingen’ koop. Geen zorgen, ik wil niet pleiten voor het platleggen van de economie door voortaan alle winkels te boycotten. Maar ik wil wel  graag af van mijn neiging tot ‘kopen om het kopen’.

Krom
Een voorbeeld. Ik wil geen ‘oneerlijke’ kleding meer kopen en ben daardoor zelden nog in een doorsnee winkelstraat te vinden. Hoewel ik niet echt meer blij word van grote graaitafels in de sale, vind ik dat ergens blijkbaar toch een gemis. Nu ik iets ‘niet mag’ van mezelf – wat eigenlijk al onzin is, want ik wil oprecht geen bijdrage leveren aan hoe er in de mode-industrie met mensen en milieu wordt omgegaan – heb ik de neiging om andere dingen te kopen. Een soort koopcompensatie. Dat kunnen een super verantwoord eco-verantwoorde schaaltjes of een bos bloemen zijn, maar ook prullen bij de Action. Zeker dat laatste is krom, want die dingen worden net zo goed in niet-zo-beste-fabrieken gemaakt als de kleding die ik zo principieel niet koop.

Onnodig
Nu is het niet zo dat ik mezelf op dit moment verplicht om als een onkreukbaar duurzaam type door het leven te gaan. Ik heb simpelweg de kennis, het budget en de tijd (nog) niet om ‘alles goed te doen’. Als dat überhaupt al mogelijk is, iets wat ik ten zeerste betwijfel. Maar het is wel scheef dat ik duurzaam en eerlijk probeer te consumeren op het ene terrein, terwijl ik onnodige troep – of mooi spul – aanschaf op het andere.

Juist die onnodigheid, daar wil ik van af. Natuurlijk houden we allemaal van luxe en van mooie spullen, maar ik wil graag eerst genieten van wat ik heb, voor ik weer iets nieuws naar mijn hol sleep. Dat komt niet alleen het milieu ten goede, maar ook de minimaliseer-missie die ik begonnen ben.

Met de billen bloot
Na een maand wil ik de lijst van wat ik gekocht heb hier publiceren. Ik verwacht niet dat jullie het nou zo enorm boeiend vinden wat ik in een maand koop, maar het voert de druk wat op. Alles opschrijven is al confronterend, maar het uit de doeken moeten doen voor anderen kan misschien nog meer helpen om overwogen keuzes te maken. Uiteraard doe ik dan ook uit de doeken wat dit mini-project mij gebracht heeft. Ik ben nu al benieuwd.