Hier koop ik mijn tweedehands kleding

Tweedehands kopen is volgens mij een van de beste manieren om duurzamer met je kleding om te gaan. Ik krijg hier veel vragen over, waaruit blijkt dat veel mensen wel interesse hebben in tweedehands kleding, maar soms niet precies weten waar ze moeten beginnen. Ik wel – ik koop al zo’n 15 jaar heel veel tweedehands, dus ik deel graag de plekken met je waar ik mijn tweedehands kleding koop.

Mijn adresjes voor tweedehands kleding

Ik probeer zelf om van tweedehands mijn eerste optie te maken als het aankomt op het kopen van spullen. Dat komt meer en meer in mijn systeem, al lukt het niet altijd. Op het gebied van kleding lukt het in elk geval goed, ongeveer de helft van mijn garderobe bestaat uit tweedehands stukken. Die scoor ik overal en nergens, zowel in winkels als online. Dit zijn de plekken en adresjes waar ik de mooiste tweedehands stukken vind.

Shoppen in de kringloop

Zelf ben ik behoorlijk geoefend in het opduiken van kringloopparels, ik denk dat ik sinds mijn 14e al tweedehands kleding en accessoires koop in kringlopen. De truc is vooral om er regelmatig binnen te stappen. Daarom kom ik vooral graag bij kringlopen in de buurt.

Op dit moment zijn Kringloop Project Leiden (Volmolengracht 13) en De Nieuwe Start (Hoge Rijndijk 4) mijn favorieten in Leiden. Bij die eerste woonde ik jarenlang om de hoek, dus ik stond er elke week wel even te koekeloeren. Ook bracht ik er graag mijn eigen afdankertjes naar toe. Laat die cirkel maar rondgaan! Ik vind kringlopen geweldig om je creativiteit te botvieren en eens iets nieuws te proberen. Als je aankoop toch niets voor je is, ben je slechts een paar euro armer en een ervaring rijker. Stijladvies was nog nooit zo goedkoop.

Tweedehands kleding van vriendinnen

Dit is meestal geen kopen, maar krijgen. Ik draag veel kleding die ooit van vriendinnen was. Dat kan zijn als zij hun kledingkast opruimen of tijdens een kledingruil. Vooral dat laatste kan ik enorm aanraden, omdat het meteen een gelegenheid is om je eigen kast uit te mesten. Het is veel makkelijker is om kleding weg te doen als je er een ander blij mee ziet weglopen. Als je ziet dat dat leuke truitje een vriendin toch echt veel beter staat, is het afscheid absoluut niet zo zwaar. Als je zelf een kledingruil wilt organiseren, heb ik hier tips voor je.

Vergeet trouwens ook de kasten van ouders en andere (oudere) familieleden niet. Alles komt weer terug in de mode, dus met een beetje geluk vind je er de geweldigste dingen. Meestal zijn ze behoorlijk vereerd als jij hun tas of jas een tweede leven wilt bieden.

In gespecialiseerde tweedehands winkels

In elke stad zijn tegenwoordig wel tweedehands winkels te vinden. Zelf houd ik best van vintage, dus ik zoek mijn heil graag bij zaken met een retro aanbod. In Leiden zijn VNTG en Flamingo de favorieten waar ik graag binnenstap. Ga je liever voor tijdloze kwaliteitskleding? Veel winkels specialiseren zich in de inname en verkoop van mooie, modieuze (merk)kleding. Ook een aanrader als je zelf nog moois in je kast hebt hangen dat niet meer gedragen wordt. De winkel krijgt uiteraard een percentage van de opbrengst, maar je hebt er verder geen omkijken meer naar. Helaas voor mij zit Appel & Ei niet meer in Leiden, maar de winkel duikt gelukkig in steeds meer steden op. Dat geldt ook voor de Reshare Stores van het Leger des Heils, die allemaal getransformeerd worden tot nette, hippe en overzichtelijke winkels met een heel betaalbaar aanbod.

Uit tweedehands webshops

Ook online zijn er eindeloos veel tweedehands en vintage shops te vinden. Mijn hofleverancier is De Kleretoko, daar heb ik echt al een heleboel van mijn parels gevonden. Het is modieuze kleding die vaak weinig gedragen is. Bovendien hanteert eigenaresse Mira kringloopprijzen en komt ze de kleding in Leiden gratis brengen op de fiets. Het kan spannend zijn om vintage online te kopen, dat snap ik. Mijn ervaring is dat je altijd je vragen kunt stellen aan de eigenaar. Valt iets groot of klein, hoe lang is dat jurkje precies? Bij twijfel, stel vragen. Toch een misser? Natuurlijk is terugsturen gewoon een mogelijkheid, maar je kunt een item ook zelf doorverkopen.

Kleding van online tweedehands platforms

Marktplaats kennen we allemaal (ik schreef als eens tips om daar kleding te kopen), maar er zijn veel meer manieren om online een mooie outfit te vinden. Ik ben fan van United Wardrobe, waar je enorm makkelijk en uitgebreid kunt zoeken tussen de miskopen en afdankers van mede-modeliefhebbers. Helaas gaat nog niet iedereen heel bewust met het kopen van kleding om, maar daar kun jij je voordeel mee doen. Ik vind het erg fijn om mensen te volgen met mijn mijn maat en stijl, zo komen de aanwinsten gewoon op je af.

Iets wat ik graag nog eens wil proberen is een doorgeeftas met kleding uit een lokale facebookgroep. Die worden doorgegeven in de omgeving, zodat iedereen er kleding uit kan halen die hij of zij leuk vindt en er eigen overbodig geworden kledingstukken in kan doen voor de volgende deelnemers. Een soort kledingruil op afstand dus. Meestal zijn de tassen op maat gesorteerd, zodat je meer kans hebt dat er iets voor je bij zit. Er bestaan trouwens ook veel doorgeeftassen voor kinderkleding.

Waar koop jij jouw tweedehands kleding?