Heb jij een vaste restjesdag?
Bij mijn ouders thuis was het op zaterdag vaste prik. Soms ’s avonds, maar vaak ook al als lunch: restjes eten. Mijn vader bakte de overgebleven aardappels en groenten nog eens op, eventueel met wat extra kaas erover. En ‘toe’ was er rijstepap van de restjes rijst die nog in de koelkast stonden.
Dat duurde zo’n beetje tot wij als puberende hongerlappen na school alvast de koelkast in doken om de restjes van het avondmaal van de vorige te verorberen. Ik heb goede herinneringen aan onze ‘restjesdag’, want deze overgebleven hapjes vonden we vaak nog lekkerder dan het originele maal.
Verspillingsvrije Week 2020
Ik moest aan onze restjesdagen denken omdat het de Verspillingsvrije Week is. Een initiatief van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling dat je met heel veel tips en adviezen voedselverspilling te lijf laat gaan. Dat is hard nodig, want we verspillen als Nederlander alleen thuis al 34 kilo voedsel per jaar. En nog bizarder: wereldwijd wordt éénderde van al het geproduceerde voedsel nooit geconsumeerd. Ik weet zeker dat wij onder het gemiddelde zitten, al gaat het hier in huis ook echt wel eens mis met een beschimmelde boterham of een rottend stuk fruit. Deze week vind ik een mooi moment om daar extra op te letten en mezelf nieuwe trucs aan te leren.
Geen vaste restjesdag meer
Aan de restjes ligt het hier meestal niet. Die vind ik nog altijd veel te lekker! Inmiddels heb ik geen vaste dag voor het opeten van restjes meer. We bewaren wel alle kleine beetjes in bakjes. En dan bedoel ik ook: écht alle kleine beetjes. Elke eetlepel rijst gaat nog in een doosje. Deels blijven die restjes in de koelkast staan, soms gaan ze de vriezer in. Dat laatste gebeurt voornamelijk met complete maaltijden (we koken vaak voor meerdere dagen) of met losse ingrediënten. Ik heb het afgelopen jaar geleerd dat je zoveel meer kunt invriezen dan ik dacht! Zal ik dat eens op een rijtje zetten?
Soms gaan onze restjes met de lunch op – helemaal makkelijk nu we allebei thuiswerken – maar ook een maaltijd die uit allerlei restjes bestaat komt ééns in de zoveel tijd voor. Ik vind het nog altijd heerlijk om verschillende dingen te eten – alsof je twee keer mag avondeten! – maar mijn vriend heeft iets meer de neiging om het te verdelen. Hij de nasi, ik de pasta. Dus dat doen we ook wel eens, maar eigenlijk wil ik het liefste allebei!
Mochten we ooit een gezin stichten, dan zou ik restjesdag zeker weer invoeren. Met kinderen is het denk ik nog net wat lastiger om goed in te schatten hoeveel er op gaat, dus restjes zijn dan haast onvermijdelijk. En uiteraard zou ik onze kinderen ook mee willen geven dat voedsel niet iets is om te verspillen.
Hoe noem jij restjesdag?
Ik ben dus heel nieuwsgierig naar hoe jij het eten van restanten noemt. Bij ons thuis was het simpelweg ‘zijn er nog restjes?’. Ik ken ook de term ‘kliekjes’, maar dat vind ik niet zo’n geslaagd woord. Klinkt toch alsof het eigenlijk al in de kliko thuishoort. Ik las laatst ‘Dutch tapas’ en ‘Hollandse tapas’ en kortweg ‘happas’, wat ik alle drie erg leuke vondsten vind. Heb jij nog een andere benaming voor het eten van restjes?
Borreleten
Met mijn vriend of vrienden doe ik ook wel aan ‘borreleten’, maar dat is niet helemaal hetzelfde. Want hoewel er ook prima restjes in verwerkt kunnen worden, kan het ook gemaakt worden met nieuwgekochte ingrediënten, snacks en hapjes. En er hoort natuurlijk een wijntje bij. Borreleten levert trouwens ook wel weer vaak restjes op – juist omdat je verschillende dingen eet. Lekker!
Wat ik zeker een keer wil doen: een borrelmaal baseren op wat je via Too Good To Go – de app voor het redden van voedsel – bij de supermarkt of locale delicatessenzaak kunt krijgen. Of kijken of je een heel maal op kunt bouwen van producten met een kortingssticker in de supermarkt.
Wat eet jij het liefst op restjesdag?
Ik ben benieuwd of jij een vaste dag hebt waarop je restjes eet. En natuurlijk naar wat er dan vaak op tafel komt. Ik heb zelf een aantal favoriete recepten om restjes in te verwerken, daar kun je vaak zelfs een complete maaltijd van maken. Laat je het met weten?
Comments
Amber
Mijn moeder noemt het ook vaak kliekjes en dat vond ik ook altijd al minder smakelijk klinken dan restjesdag, haha! We hebben geen vaste dag, maar ik denk dat de zondag wel de dag is waarop het meeste restjes worden gegeten hier. Ook eten we het vaak als lunch omdat het toch niet altijd genoeg is voor twee.
Amber
Oh en soep is bij ons het gerecht wat vaak bij restjesdag wel wordt gegeten! Samen met een afbakbroodje bijvoorbeeld. Zeker in de herfst en winter heerlijk.
KouweKleren
Soep is echt een prima gerecht om restjes mee op te maken, alles kan erin! En restjeslunches vind ik misschien nog wel lekkerder dan avondeten.
Stella
Bij ons geen vaste restjesdag, maar alle restjes gaan wel op! Staan in de koelkast voor de volgende dagen, of in de vriezer voor nog later. En ja, ook iedere hap wordt bewaard, ik heb er speciaal hele kleine bakjes schaaltjes en diepvriesdoosjes voor.
KouweKleren
Ik herken het, zo’n bakjescollectie. Wij hebben ook voor elk hapje een bakje: van mega tot mini. Ik ben vooral fan van de mini-ovenschaaltjes met deksels (voor zo’n soufflé, weet je wel) die ik ooit in de kringloop vond, Daar kun je eerst iets in serveren – een sausje of zo – en het daarna meteen in opbergen. Scheelt overscheppen en gedoe.
Marie
Wij zette toen iedereen nog thuis woonde het gourmetstel op tefel. Iedereen mocht zijn eigen restje opbakken. Super gezellig.
KouweKleren
Dit vind ik echt een gouden tip: zo maak je van restjes eten echt een feestje.
Shirley
Ik eet de restjes meestal als lunch. Al moet ik zeggen dat mijn vriend en ik er ook best goed in zijn om toch alles op te eten. Ik vind kliekjes wel een leuk woord eigenlijk. En in de vriezer stop ik ook echt van alles. Ik zou niet zonder willen.
KouweKleren
Haha, alles in een keer op werkt ook tegen voedselverspilling! Heb je nog een briljante ‘dit kun je ook invriezen maar dat weet niemand’-tip? Ik ontdekte dit jaar dat je (plantaardige) kookroom heel goed kunt bewaren in de vriezer. Echt handig, want we gebruiken bijna nooit een heel pakje en het blijft in de koelkast niet heel lang goed.
Stella
Je kan het zo gek niet bedenken of het kan in de vriezer. Ik probeer alles en vaak gaat dat goed. Inderdaad Oatly kookroom (komt bij ons ook nooit in 1x op) eiwitten, gekookte peulvruchten, halve peer in stukjes (voor in mijn havermoutpap), koekjes, taart en cake en .. en … en…
Audrey
Leuk idee, zo’n TGTG-borrelmaal! Ik vind kliekjes ook echt zo’n lelijk woord.
Hier blijven meestal niet veel restjes over. We kunnen het vrij goed inschatten. En vaak zorgen we bewust voor restjes om dan met een kleine aanvulling een dag later weer te eten.
KouweKleren
Dat laatste doen wij ook vaak! Ik kook zelden voor maar één dag of maak met een deel van het maal weer een nieuw gerecht. Scheelt geld en je houdt geen ingrediënten over die achterin de koelkast belanden.
Rosanne
Ik zou willen dat we restjes overhielden haha! Wij eten regelmatig met vijf tot zeven personen en houden bijna nooit wat over. Mocht er wat overblijven dan bewaren we dat voor als er iemand trek heeft. Toch klinkt zo’n dag als dat jullie hadden veel leuker en lekkerder haha!
KouweKleren
Ik herken dat wel: bij grote groepen gaat het eerder op. Bij mijn huiseten in het studentenhuis bijvoorbeeld ging de pan eigenlijk altijd wel leeg. Ook goed om niks te verspillen! Zeker omdat de koelkastruimte en zeker het vriesvak een stuk beperkter was.
Elsje
Opmaakdag! Wij gooien ook zo weinig mogelijk weg. Restjes groenten belanden vaak in een quiche, curry of omelet. Rijst wordt nasi of rijstepap. En als er nog iets over is van een maaltijd gaat dat meestal met de lunch volgende dag op of de vriezer in.
KouweKleren
Goede naam, precies waar het op staat! Lekkere opmaakgerechten allemaal ook.
An
Bedankt voor de tip om kookroom in te vriezen. Dat was één van de weinige dingen die ik nog wel eens moest weggooien.
De maaltijdrestjes worden bij ons ingevroren. Samen met een pan soep heb je dan een makkelijke maaltijd.
KouweKleren
Wat leuk om te horen! Bij ons dus ook, net als kokosmelk. Ook dat gaat prima in de vriezer.
Liesbethblogt
Van huis uit noemen we het kliekjes, maar dat waren ingevroren maaltijden. Er gingen er 4 aan als de vriezer te vol werd. Ik heb altijd genoeg eten in huis maar kook niet meer dan voor 2 mensen. Blijft er wat over dan eten we het de dag erna of mijn vriend die avond nog. Het blijft hier niet lang liggen. Nu de egeltjes flink komen knabbelen voor de winter gaan de kippenbotjes naar hun (vinden ze goddelijk). We bewaren appelklokhuisjes, groente afval, broodkorsten in een zak in de vriezer en brengen dit eens in de zoveel tijd naar de varkens. Mocht iemand onverwacht komen eten, dan maak ik gewoon iets anders of extra.
KouweKleren
Grappig dat kliekjes bij jullie thuis juist weer de volledige maaltijden waren. Jullie doen duidelijk bewust aan ‘restverwerking, mooi om te lezen!