Een duurzame kledingkast en tóch variëren

Waarschijnlijk herkennen jullie het wel: het gevoel van ‘niks om aan te trekken’,  je kast helemaal zat zijn. Zeker als je jong bent en je smaak nog niet volledig uitgekristalliseerd, kun je zo nu en dan gewoon toe zijn aan wat anders:  een experiment, een uitspatting of simpelweg iets nieuws.

Ook ik heb dat gevoel wel eens. Het matcht alleen niet zo met de kledingprincipes die ik nastreef: lang met mijn kleding doen, weldoordacht kopen, nadenken over de lange termijn, je kent ze wel. Op het eerste gezicht dan. Want ook met een duurzame garderobe zijn er genoeg mogelijkheden voor variatie in je outfits. Daarom deel ik de manieren waarop ik de broodnodige afwisseling aanbreng in mijn kledingkast. 


Kies voor tweedehands

Het is niet bepaald een geheim dat ik erg voor het hergebruiken van kleding ben. Ik heb op KouweKleren een hele rubriek die gewijd is aan tweedehands kleding en tweedehands winkels. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit de ideale manier is om je kledingkast te vernieuwen zonder het milieu al te erg te belasten.

Ook je portemonnee blijft meer gespaard en dat is geen vervelende bijkomstigheid. Zeker als je de spullen die je wel nieuw koopt graag onder eerlijke omstandigheden gemaakt ziet worden. Geïnteresseerd? Lees dan ook even mijn tien ultieme tips om tweedehands te kopen.

Als je in plaats van te shoppen bij een tweedehands zaak of kringloop een kledingruil organiseert, zorg je bovendien dat de totale omvang van je kastinhoud binnen de perken blijft. En het is echt leuk om een ander blij te zien met jouw oude kleding.

Leen kleding in plaats van het te kopen

Je hoeft kleding niet te bezitten, om het te kunnen dragen. Voor een feestje leen ik graag iets van een vriendin, zodat ik zelf geen overdreven hoeveelheid gelegenheidskleding hoef te bezitten. Heb jij geen vrienden met dezelfde maat of smaak, dan kun je een professional inschakelen.

Voor een chique gelegenheid is het al jaren vrij normaal om een outfit te huren, maar er zijn ook steeds meer initiatieven voor meer dagelijkse kleding. In Amsterdam (en per post inmiddels ook daarbuiten) kun je terecht bij Lena Fashion Library, dat bovendien alleen eerlijk gemaakte en vintage fashion uitleent. Ook bij Bij Priester in Den Haag en LESS in Arnhem kun je een abonnement afsluiten voor een verrassend nieuw kloffie op z’n tijd.

Berg je kleding even op

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar soms helpt het opbergen van een deel van je kleding je juist aan meer variatie. Zelf ben ik nu fanatiek aan het experimenteren met een capsule garderobe, maar ook het opbergen van je seizoenskleding kan al helpen om met een frisse blik naar je kledingkast te kijken. Als je minder hebt om uit te kiezen, moet je immers creatiever met je kledingstukken omspringen om van elke look iets te maken. En wat dacht je van de vreugde als je na een paar maanden je vertrouwde stukken weer uitpakt? Gratis shoppen in je eigen kledingkast.

Experimenteer met wat je hebt

Misschien ben je je kast wel zat, omdat je niet alles eruit haalt wat erin zit. Neem een middag de tijd – als je wilt in goed gezelschap van een vriend of vriendin – om nieuwe combinaties te maken. Je kunt kleren die je nooit samen aantrekt proberen te combineren, maar kledingstukken ook op een andere manier dragen. Een jurkje met en top of trui erover dubbelt prima als rok, terwijl een hemdje misschien wel weer als kokerrok kan dienen en een groot vest of trui als jurk. Waar je echt niets mee kunt, kan als nog naar een kledingruil.

Verzamel accessoires

Accessoires zijn geknipt voor  het brengen van variatie in je outfits. Ik ben hier zelf veel te lui in, terwijl ik een aardige collectie sjaaltjes en sieraden heb. Ik doe nu een poging om elke dag in elk geval íets te dragen, van een paar oorbellen tot een ring of een sjaaltje in mijn haar. Het maakt een outfit vaak net wat spannender.

Natuurlijk wil ik je niet aanmoedigen om in het wilde weg accessoires te gaan shoppen. Gelukkig bieden kringloopwinkels en de sieradenkist van je moeder of oma waarschijnlijk ook genoeg keuze. De gele ketting op de foto kocht ik bijvoorbeeld tweedehands voor 1 euro.

Maak er wat van

Soms is een kledingstuk niet meer naar je zin of past het niet meer bij je. Natuurlijk kun je het weggeven, verkopen of ruilen, maar soms kun je er met een paar kleine aanpassingen ook zelf weer blij van worden. Een ander knoopje, een uitgeknipte halslijn, een ingekort shirt of een opgestreken patch, je hoeft er echt geen handwerktalent voor te zijn. Durf je het toch niet aan? Dan kun je natuurlijk altijd naar een kleermaker gaan of een Handige Harry in omgeving lief aankijken.