Duurzame kunst in huis halen (ook zonder veel pieken)

‘Home is where the heart is’-bordjes van de Action, daar hoef bij de gemiddelde groeneling niet mee aan te komen. Toch willen ook wij wel wat moois aan de muur. Het zal reuze zen en minimalistisch zijn om je muren blanco te laten, maar persoonlijk heb ik graag iets om naar te kijken. En het liefst nog af en toe iets nieuws, als het even kan. Heel veel afwisseling en duurzaamheid gaan niet altijd even goed samen, maar gelukkig zijn er manieren om voor een prikkie echte kunst aan de muur te krijgen. Die met een grote ‘K’, je weet wel. Geen reproducties, maar werken waar je de klodders verf kunt ruiken. Zo kom je op duurzame wijze aan iets moois voor aan de muur.

 1. Kunstuitleen
  Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je hoeft iets niet te bezitten om het te gebruiken (en ervan te genieten). Dat geldt ook voor kunst, want dat is gewoon te leen! Hoewel kunst lenen nog best prijzig kan zijn  – je betaalt vaak maandelijks een percentage van de waarde van het werk, dus dat kan zomaar oplopen –  zijn er ook voordeliger alternatieven dan de reguliere Kunstuitleen. In Leiden heb je bijvoorbeeld Kunst & Vliegwerk zitten, een atelier waar mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking hun kunstzinnige talent in praktijk brengen. Deze werken zijn te leen voor 5 tot 10 euro per maand, dat maakt een kunstwerk aan de muur al een stuk bereikbaarder. Vriend en ik willen hier binnenkort in elk geval iets gaan lenen en hoe leuk is het om iemand voor een paar maanden een werk cadeau te geven?
 2. Onterfd goed
  Dit ligt helemaal in mijn straatje – ik ben vanuit mijn studie veel bezig met vraagstukken rond wat erfgoed is en wat iets erfgoed maakt: Stichting Onterfd Goed verkoopt werk dat door musea is afgestoten en dus door ons, gewone stervelingen, geadopteerd kan worden. Erfgoed is ook maar een label dat door een bepaald iemand op een bepaald moment ergens wordt opgeplakt. Dat een werk die titel niet meer draagt, maakt het natuurlijk niet minder mooi of interessant. Voor heel schappelijke prijzen kun je zomaar een echt kunstwerk aan de muur hebben. Ze hebben trouwens ook allerlei objecten fascinerende objecten.
 3. Kringloopkunst
  Goed, je nieuwste Rembrandt zul je er misschien niet tegen het lijf lopen, maar ook kringloopwinkels hebben vaak een afdeling schilderijen en aanverwanten. Uiteraard voor leuke prijzen, dus als je het zat bent, wissel je het gewoon om. Zit er niks fatsoenlijks tussen? Dan heb je in elk geval weer even kunnen lachen om de afschuwelijkheid die er vast en zeker volop te vinden is. En wie weet kun je een paar van die lelijkerd wel combineren tot iets zeer ironisch-artistieks. Ben je zelf ook nog een beetje kunstenaar. Het gaat om de jeu weet je.
 4. Zelf doen
  Over jeu gesproken: ja, ook dit reken ik tot de ‘grote K’. Niks mis met een beetje zelfvertrouwen (ik durf dit gepaint-shopte plaatje ook gewoon te publiceren). Je moet er even zin in hebben, maar met restmateriaal kun je natuurlijk zelf ook aan de slag om iets kunstig in elkaar te klussen. Het enige wat je nodig hebt, zijn materialen: afval (wc-rolletjes, kurken, oud papier, restjes verf en hout), gevonden spullen (stenen, takken) en natuurlijk een portie creativiteit – of gewoon Pinterest. Ik ben zelf groot fan van collages, daar wil ik zelf ook weer een keer mee aan de slag.

Heb jij nog ideeën om op een duurzame manier kunst in je huis te brengen? Laat het me even weten, want onze muren zijn nog zeer maagdelijk.