Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om tweedehands te kopen

Het is vandaag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. In het hele land staan we stil bij duurzaamheid en worden vele activiteiten georganiseerd om te laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. En met name aan die inspiratie wil ik – samen met een hele stoet andere groene bloggers –  graag een steentje bijdragen. 

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander
Met alles wat we doen, hebben we invloed op de aarde en het klimaat. Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact (binnenkort komt er een review op KouweKleren!). In dit boek presenteert ze de Impact Top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen. En dat hoeft helemaal niet moeilijk of vervelend te zijn.

Duurzame tips
Als groene bloggers hebben we natuurlijk de nodige ervaring met de onderwerpen uit die impact top 10. Daarom zetten we speciaal voor de Dag van de Duurzaamheid op een rij welke duurzame stappen we per onderwerp kunnen nemen om onze impact te verkleinen. Samen vormt dat een online groene gids met tips om meteen aan de slag te gaan.

Zelf geef ik vandaag mijn tien beste tips voor het kopen van tweedehands spullen. Het kopen van nieuwe spullen staat op nummer 1 in de Impact top 10, door met name het vervoer, het energieverbuik en alle grondstoffen die erbij komen kijken. Tijd dus om tweedehands een kans te geven!

Onderaan kun je doorklikken naar de tips van de andere groene bloggers. Neem even lekker de tijd om bij te leren over de onderwerpen waar jij nog wel wat kunt vergroenen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor.

Tien tips om tweedehands te kopen

 

 1. Maak tweedehands je eerste keus
  We zijn gewend om een winkel in te stappen of het wijde winkelweb op te gaan zodra we iets nodig hebben. Wat als we het omdraaien? In plaats van iets nieuws te kopen, kijken we éérst of het tweedehands te krijgen is. Is het niet tweedehands te vinden – die niet-kriebelige trui in precies jouw kleur en maat bijvoorbeeld – dan kun je het altijd nog nieuw kopen. Het zal je verbazen, maar zo’n beetje álles valt tweedehands te kopen. Van interieurspullen tot complete garderobes en van planten tot je huisdier (voor beide bestaan asiels, wist je dat?). Het vraagt soms wat vooruitdenken en een beetje extra tijd, maar dat zorgt er meteen voor dat je geen overhaaste aankopen doet. Ook dat is milieuwinst!
 2. Begin makkelijk
  Zeker als je nog onervaren bent met tweedehands kopen, is het slim om te beginnen met makkelijke producten. Koop spullen waarvan je de kwaliteit kunt inschatten: kleding van je favoriete merk bijvoorbeeld. Wedden dat er nog bijna nieuwe stukken op Marktplaats staan? Met een tweedehands computer kan nog wel eens wat mis zijn, maar aan een boek of bloempot kun je je geen buil vallen. Ook niet qua prijs trouwens. Zo kun je langzaam wennen aan het idee dat niet alles wat je koopt gloednieuw hoeft te zijn.
 3. Denk aan de financiële winst
  Dure merken of spullen worden opeens veel bereikbaarder als je voor een tweedehands exemplaar gaat. Dat biedt mogelijkheden. Er is tenslotte niets mis mee als duurzaam gedrag ook jouzelf iets oplevert. We hoeven het niet alleen for the greater good of the earth te doen (mag wel). Misschien vind je wel een topkwaliteit leren bank voor een Ikea-prijs. Die gaat waarschijnlijk ook nog langer mee. Zelf koop ik bijvoorbeeld tweedehands kleding om de prijs van de fair fashion die ik draag mee te compenseren.
 4. Vraag rond
  Soms is kopen niet eens nodig als je iets wilt hebben. Misschien heeft een vriend of familielid datgene wat jij zoekt nog wel ongebruikt in een kast liggen. Zo kwam ik bijvoorbeeld gratis aan de stangen om onze gordijnen mee dicht te trekken (onze ramen zijn nogal hoog en ik zelf niet bepaald). Gebaksbordjes en -vorkjes, bloempotten, onze servieskast, de magnetron, mijn bestekset, ik heb er allemaal geen cent voor betaald. Ook weggeefgroepen op Facebook zijn ideaal voor gratis vondsten, net als kleding- of spullenruilsessies met vrienden of familie.
 5. Kies een verkoopplek die bij je past
  Je kunt tweedehands kopen op allerlei plaatsen. De een houdt van schatgraven in een obscure kringloop, een ander kan niets vreselijkers verzinnen dan dat. Helemaal niet erg. Of je nu houdt van een goede paskamer, deskundige hulp of online winkelen, het kan allemaal óók op tweedehands gebied. Marktplaats en lokale verkoopgroepen op Facebook zijn vaak de online tegenhanger van de kringloop (al heb je daarin ook allerlei soorten en maten), maar er bestaan ook keurig gesorteerde vintageshops en -webwinkels. Daar vind je goede foto’s van kwaliteitsspullen en vakkennis die je eerder aan een bijzondere boetiek doen denken.
 6. Kijk af bij de kenner
  Zeker in een klassieke kringloopwinkel kun je nogal overweldigd raken door het aanbod (en de zooi). Als beginnend tweedehands shopper liep ik daarom doodleuk achter stijlvolle types aan (op gepaste, niet te stalkerige afstand natuurlijk. Ik lette op wat diegene pakte of paste en weer terug hing. Het moet immers net je maat zijn of datgene wat je zoekt. Zo profiteerde ik mee van het meer getrainde schatzoekoog. Inmiddels ben ik zelf veel beter in het opvissen van parels, maar afkijken bij anderen doe ik nog steeds. Winkelen in een goed gesorteerde vintagezaak is trouwens ook een soort afkijken. Daar heeft iemand het voorwerk al voor je gedaan. Meestal betaal je iets meer, maar dan weet je wel dat er geen rare vlekken op je kleding zitten en dat je niet je binnen anderhalve dag door die leuke stoel zakt.
 7. Wees voorbereid
  Met tweedehands moet je soms gewoon geluk hebben dat je er tegenaan loopt. Daarom maak ik graag lijstjes van spullen waar ik nog naar op zoek ben. Wees gerust kritisch en heel specifiek: een middelgrote roze gieter van metaal of een lila jumpsuit met glitters. Zo weet je meteen waar je naar op zoek moet op Marktplaats of in een volle tweedehands winkel. Van je eisen afwijken of ze verruimen kan altijd nog, afhankelijk van het aanbod. Zorg dat je voor meer acute aankopen weet waar je moet zijn. Een tweedehands wasmachine vind je bijvoorbeeld op Marktplaats (genoeg samenwoners die opeens een bijna nieuwe machine overhebben) of bij speciale dealers in je woonplaats.
 8. Probeer eens wat 
  Het is goed om kritisch te zijn – alleen aanschaffen omdat iets goedkoop is, is nooit verstandig – maar de tweedehands kopen is ook een mogelijkheid om eens iets nieuws te proberen. Zeker op het gebied van kleding. Een nieuwe trui kopen die je nooit aantrekt is heel erg zonde, maar een tweedehansje kan weinig schade aanrichten. Desnoods breng je ‘m weer terug naar de kringloop, verkoop je hem weer of gaat ‘ie naar een kledingruil. Oefening baart kunst, dus probeer te leren van je miskopen. Misschien zijn felgekleurde 80’s jackies toch niet zo jouw stijl in de dagelijkse praktijk, hoe vrolijk ze ook zijn.
 9. Gebruik je fantasie
  Niet alle tweedehands spullen zijn direct herkenbaar als echte parels. Zeker niet als je op de budgettour gaat. Soms moet je even ergens doorheen kijken om de potentie te zien. Een flinke poetsbeurt, een lik verf, een ander stofje en je tweedehands vondst kan er weer tijden tegenaan. Wees wel eerlijk tegen jezelf: ga je die kast echt verklussen of staat hij over een half jaar nog viezig donkerbruin te wezen in een hoekje van de berging? Als je niet van klussen houdt, kun je beter voor spullen gaan die al (of nog) mooi zijn. Er zijn ook een bedrijven die zich specialiseren in het opknappen van oude meubels en kleding, dat kan ook iets voor je zijn. Spullen hoeven trouwens niet alleen gebruikt te worden waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn. Zo zitten mijn bh’s en onderbroeken in oude koekblikken in mijn ladekast en gebruiken mijn ouders een oude kolenkit als paraplubak.
 10. Maak er een feestje van
  Tweedehands kopen is net zo leuk als gewoon winkelen. Ben je een shopfan? Maak er een dagje van met leuke mensen. Zoek van tevoren leuke winkels uit – zo kom je nog eens buiten de gebaande paden – ga lekker lunchen, lach je stuk om de bizarre dingen die jullie tegenkomen (ja, die zijn er genoeg) en en geniet van de vondsten die je doet.

De Groene Gids

Hier vind je de bijdragen van mijn groene medebloggers!

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven van Sara (Mevrouw Miauw)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)