Buy Nothing New Month: week 1 & week 2

Ik ben nu twee weken onderweg met de Buy Nothing New Month. Vorige keer ging het me zo soepel af dat ik er eigenlijk weinig over geschreven heb, op de terugblik na. Omdat ik de laatste tijd toch meer in de koopmodus zat (ik blame de nesteldrang) leek het me wel een leuk experiment om eens zorgvuldig bij te houden waar ik me mee bezig houd deze maand.

Dag 1
Een beetje een curieus begin van de maand, want vandaag kon ik onze fonkelnieuwe gordijnen ophalen. Ja, ze waren al weken in bestelling, nog voor ik besloot mee te doen aan deze maand, maar het voelt toch een beetje gek. Meteen de eerste beproeving trouwens, want als ik de laatste tijd ergens geprikkeld word tot het aanschaffen van spullen is het wel de bouwmarkt-boulevard,  waar de gordijnen op me liggen te wachten. Op de stoffenafdeling van de Kwantum om precies te zijn. En aangezien ik voor mijn verjaardag een naaimachine heb gekregen, is dat een extra verleiding. Gelukkig was ik blij genoeg met onze nieuwe gordijnen om de rest links te laten liggen (bovendien zou ik echt niets anders meer mee kunnen sjouwen, we hebben flinke ramen en wat zijn die lappen stof zwaar zeg).

Dag 2
De gordijnen hangen en daar zijn we reuzeblij mee. Precies op tijd om een zonnig weekend te doorstaan en het geel maakt me heel erg vrolijk. Klein obstakel: ze zijn dus vrij lang en ikzelf niet zo, dus we bedenken dat we eigenlijk van die trekstangen nodig hebben. Maar ja: nieuw kopen is deze maand dus geen optie. Ik besluit even op Marktplaats te neuzen en een berichtje in de plaatselijke weggeefgroep te zetten. Daarop word ik binnen een paar minuten gebeld door een oud-collega, die bij het verplaatsen van een kastje twee van die stangen heeft gevonden de dag ervoor. Hoe toevallig! En lief dat ik ze mag hebben, bovendien. De helft van het probleem is daarmee al opgelost, fijn! Verder hebben we onze voorraad verhuisdozen tweedehands verkocht en is het pallet van ons laminaat opgehaald door de verpakkingsvrije winkel in Leiden om daar als winkelinterieur te dienen. Dat is de andere kant van het niet-nieuw-kopen verhaal en ook erg fijn. Want: een lege berging, yes!

Dag 3
Met de familie brachten we een dagje door op een stel Rotterdamse daken (het waren de dakendagen dit weekend). Geen enkele neiging of maar een moment om iets aan te schaffen dus, makkelijk. Nog even geschoven met een kastje in huis, dat voelt meteen ook weer als nieuw.

Dag 4
Het was weer voor een terras en een broodje vegaworst op een knus festival in een park in de buurt, niet voor winkels. Ik werkte de lijst die ik van mijn kledingstukken bijhoudt bij – ik heb het een en ander verkocht afgelopen week – en bedenk me dat er eerder nog wat dingen af kunnen dan erbij hoeven, op één zomerjurk na die ik echt nog wel kan gebruiken.

Dag 5
Gemijmerd over mooie planken in de keuken, die ik ooit nog weg wil. Er zijn niet veel plankendragers op Marktplaats te vinden, blijkt, maar dit is sowieso een projectje voor de toekomst. Geen haast. Ik vind het fijn om soms even te wachten met het aanpassen van dingen in huis. Zo denk je er niet alleen extra goed over na, maar geniet je ook extra van elke verandering.

Dag 6
Ik heb een speciale Buy Nothing New-categorie toegevoegd aan het menu van KouweKleren. Ik merk dat ik het heel leuk vind om over tweedehands en niet-kopen te schrijven, dus dat verdient wel een apart plekje op mijn blog. Check it out! 

Dag 7
Geen koopneigingen, wel iets verkocht! Een van mijn galajurken dit keer. Ik heb niet echt vaak meer een gelegenheid om zoiets te dragen, dus ik kan er beter iemand anders blij mee maken. Deze mag nu een feestje gaan vieren op een bruiloft, leuk toch?

Dag 8
Weer wat verkocht, een (ook al tweedehands) jeansshort die toch niet zo mooi zat bij mij. Kan er weer iemand met blote benen het weekend in straks.

Dag 9
Ik hopte even langs een kringloop, eigenlijk met het oog op wijnglazen. Die vond ik niet, maar wel een geweldig krukje. Ik heb nu iemand met wie ik samen moet beslissen wat ik meesleep naar huis, maar gelukkig vond vriend ‘m ook leuk voor de plant. Anders had ik ‘m gewoon weer verkocht, dat is het fijne aan tweedehands. Geen enorme kosten en geen schuldgevoel. Het leverde nog een aardige avondbezigheid op.

Dag 10
Oeps, gecheat: ik heb bijgedragen aan een groter, nieuw gekocht groepscadeau. Ik stond er op dat moment niet zo bij stil. Als je niet zelf naar de winkel gaat, is het toch wat verder van je bed. Ik troost mezelf met de gedachte dat het iets tofs van hoge kwalitet is wat diegenen echt graag willen hebben en waar ze erg lang plezier van gaan hebben. Als je een nieuw cadeau koopt, zijn dat toch wel de beste!

Dag 11
Komende zaterdag geven we onze housewarming en omdat ik natuurlijk geen wegwerpbekers wil kopen, vroeg ik of ik glazen mag lenen op werk. De voordelen van een baantje in de horeca!

Dag 12
Via Peerby ben ik op jacht gegaan naar een grote bak om te vullen met ijs voor het geval dat onze koelkast tekort schiet zaterdag. Ik kreeg meteen veel aanbod, dank u lieve buren!

Dag 13
Geen nieuws, goed nieuws! Weinig spannends te melden.

Dag 14
Ik heb besloten dat ik een plaat van Bob Dylan wil. Lp’s zijn ongeveer het makkelijkst ooit om tweedehands te kopen, dus ik beschouw het als een traktatie voor de eerste twee weken. Die van Albert Hammond beschouw ik als een extra bonus, haha. Ik kon me niet inhouden.

Tot nu toe
Zoals ik wel verwacht had, heb ik tot nu toe weinig moeilijkheden ondervonden en ik zie dan ook absoluut niet op tegen de komende twee weken. Volgens mij zijn ook die binnen een oogwenk voorbij. Ik vind het wel superfijn om weer een extra geheugensteuntje te hebben dat tweedehands spullen en het lenen en delen van dingen de eerste keus zouden moeten zijn, in plaats van de tweede of derde. Het heeft zoveel voordelen, voor jezelf en voor de aarde. Ik besteed er hier op KouweKleren dan ook met plezier extra aandacht aan en daar krijg ik heel veel leuke reacties op. Extra stimulans weer, dank jullie wel!