9x Wat er zo leuk is aan een kledingruil

Vrijdag organiseerde ik weer eens een kledingruil. Een extra leuke dit keer, want samen met mede-blogger Janna trommelde ik een groep groene bloggers op om onze afdankertjes een nieuwe leven met meer liefde, erkenning en frisse lucht buiten de kledingkast te bezorgen. Het was niet alleen heel leuk om alle meiden te ontmoeten die online met vergelijkbare zaken bezig zijn. Ook het kledingruilen zelf was ook weer een groot succes. 

Deze kleding ruilde ik zelf 

Negen van mijn kledingstukken gingen mee met een nieuwe eigenaar en zelf vulde ik mijn kast aan met een rokje, een zomerse jeans, twee vestjes, een paar instappers en twee lange onderhemdjes. Twee van mijn stukken werden door niemand gekozen, maar gaan wel de deur uit, dus de teller staat op min 4. Geen drastische uitdunning dus, maar wel een wissel met kledingstukken die ik als het goed is wel echt ga dragen. Sterker nog: ik heb mij nieuwe rokje en onderhemdjes al drie dagen aan! Omdat ik echt hoop dat meer mensen een keer zoiets proberen, wil ik met jullie delen wat zo leuk is aan een kledingruil.

Dit maakt een kledingruil zo leuk om te doen 

 1. Het voelt heerlijk om je kast weer eens uit te mesten. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die helemaal tevreden zijn met alles wat er in hun kast hangt. Miskopen zijn menselijk en je smaak of lichaam kan ook veranderen. De kledingruil is ideaal om de levensduur van dat soort stukken te verlengen, heel duurzaam dus. De spullen die niemand op de ruil wil hebben, kun je weer meenemen voor een volgend kledingruilfeestje, maar natuurlijk ook bij de kringloop of het Leger des Heils afgeven. Zo is jouw kast weer overzichtelijk en wordt er hopelijk als nog iemand gelukkig mee.
 2. Je kunt zomaar vinden waar je al tijden naar op zoek bent. Linda van Zaailingen had naar eigen zeggen alle zwarte broeken van duurzame merken al gepast, maar haar ideale broek bleek gewoon in de kast van Vegahippie Afieke te liggen! Zelf zocht ik nog een mooi dun vestje voor mijn capsule en tadáá,  er hangt nu een fijn dun en donkergrijs exemplaar aan mijn kledingrek te pronken.
 3. Helemaal voor nop! Zeker als je fair wilt kopen, kun je aardig wat geld kwijt zijn aan nieuwe kledingstukken. Terwijl de wens om af te wisselen ook fair fashionista’s niet vreemd is.  Daarom tipte ik de kledingruil al als één van de duurzame manieren om toch te variëren met je garderobe.
 4. Meteen feedback. Lekker samen passen schept een band. De lovende woorden vlogen over en weer en soms ook een bevestigende kritische blik als een look het toch niet helemaal voor je is. Dat is best handig als alles gratis is, want dan kun je soms de neiging hebben om iets minder kritisch te kijken.
 5. Iedereen gunt elkaar echt wat. Het is helemaal niet moeilijk om afstand te doen van een jurkje dat je zelf ook wel zou willen als je ziet hoe geweldig het een ander ook (of misschien zelfs beter) staat. Kleren werden doorgegeven en er werd op gelet dat iedereen met iets mooi naar huis ging.
 6. De strijd om jouw afdankertjes. Hoewel wij hadden afgesproken om dingen mee te nemen die een ander in potentie nog leuk zou vinden (dus geen kleding met vlekken of gaten) is het soms moeilijk voor te stellen dat anderen nog iets zien in wat al tijden verweesd in jouw kast ligt. Maar juist voor dat soort stukken waren soms veel gegadigden en werd er fanatiek gedobbeld.
 7. Iedereen is anders, maar voor iedereen is er iets. Janna ging er met mijn net te krappe kokerrok vandoor, terwijl de spijkerbroek van Sara die mij als gegoten zat haar weer niet paste. Grappig hoe lichamen anders zijn en bij iedereen weer andere dingen geweldig staan.
 8. Terugzien dat je kleding echt gedragen wordt. Zeker als je met een groep bloggers ruilt, zie je jouw afdankertjes al snel op sociale media verschijnen in een geheel nieuwe combinatie. Zo leuk! Maar ook als je met vriendinnen ruilt, zie je jouw kleding zeker weten gauw langskomen. Deze napret is misschien wel mijn favoriete onderdeel van het ruilen.
 9. Inzicht in hoeveel je al hebt. Zelfs bij een club bloggers waarvan het merendeel regelmatig schrijft over minderen en bewust kopen blijkt toch een heleboel overbodige kleding in de kasten te liggen. Er was nog flink wat veel kleding over zelfs. Natuurlijk zijn we niet allemaal als minimalisten geboren (hoewel, een baby heeft weinig nodig) en zijn dit deels souvenirs uit een minder bewust verleden, maar het laat wel weer zien hoe belangrijk het is om niet zomaar te blijven kopen-kopen-kopen. Er is al enorme overvloed waar te weinig mee gebeurt.

Zelf een kledingruil organiseren? Dat kan in alle vormen en maten, van een flink evenement tot ruilen met een klein clubje. Ik zette voor alle varianten al eens tips op een rijtje.

Wat vind jij het leukst aan een kledingruil?

 1. Yes, wat een fijne terugblik! Helemaal mee eens natuurlijk. Ik heb Afiekes broek NU aan, samen met een trui van de kringloop. Een groen vestje dat ik meenam (wie niet meer van wie, helaas) blijkt bij daglicht nóg mooier van kleur en ga ik ook zeker met plezier dragen. Maar het allerleukste vond ik naast de gezelligheid(!) dat veel van mijn afdankertjes zo goed in de smaak vielen. Het stond jullie soms ook gewoon echt beter dan bij mezelf, dus dan vond ik duizend keer leuker om weg te geven dan het met twijfels in de textielbak gooien in de hoop dat iemand het ooit nog eens gaat dragen.

  Dat kopen-kopen-kopen zul je me nooit zien doen, maar ook tweedehands en fair sluipt er soms toch een miskoop tussen. Volgend jaar weer? 😉

  1. Daar ben ik helemaal voor in! Leuk als je iemand helemaal blij maakt met iets waar je zelf weinig meer in ziet. Sommige kleuren zag ik anderen ook helemaal in opleven, fantastisch.

 2. Het lijkt mij ook ontzettend leuk om een keer zo’n kledingswap te organiseren! Ik heb ook een aantal ongedragen items in mijn kast. Er is alleen één ding wat ik me afvraag: Hebben jullie tijdens het organiseren rekening gehouden met welke maat iedereen heeft? Mijn vriendinnen hebben allemaal een andere kledingmaat, dus gaat het al lastig worden om dat met hun te organiseren. Hoe hebben jullie dat aangepakt? 🙂

  1. Leuk dat je het ook eens wilt proberen! Mijn ervaring is dat je met een groep vanaf ca. 8 personen er altijd wel wat te ruilen valt. Sommige kleding is rekbaar, sommige mensen houden van strak of juist oversized, een top kan een jurkje zijn, er is vaak veel mogelijk. Ook accessoires passen natuurlijk altijd. Als de maten echt heel erg uiteenlopen, kun je nog proberen of iedereen een andere vriendin mee wil nemen met ongeveer de maat van iemand uit de groep. Dan los je het ook weer op. In mijn post met tips voor het organiseren van een kledingruil (waar ik ook naar link in dit artikel) ga ik hier ook uitgebreid op in. Hopelijk heb je daar wat aan. Ik zou er lekker voor gaan!

 3. Zo tof deze blogpost, ik vond het ook echt zo leuk met jullie! Ik had gisteren jouw trui aan en vandaag het jurkje van Iris, zo ontzettend blij mee <3 En dat zonder ook nog geld uit te geven of helemaal nieuwe dingen te kopen. Ik vond het ook echt leuk om iedereen zo blij weg te zien gaan, echt heel vrolijk-makend.

 4. Ik scoorde ook al toffe dingen op een kledingruil! Intussen is het al lang geleden, misschien moet ik er zelf maar eens één organiseren. 🙂

 5. Wat een fijn artikel! Ik glunder weer helemaal na als ik het lees. En echt nog het allerleukst vind ik dat kleding niet zomaar de prullenbak in verdwijnt, maar eerst gewoon nog een tweede leven krijgt bij iemand anders. Of misschien wel een derde als we het volgende keer allemaal weer doorgeven 😉

  1. Precies de reden waarom ik dit wilde schrijven: lekker nagenieten! Best een aantal van mijn stukken zijn nu al meerdere hands, ook het knoopblouseje dat jij nu weer gaat dragen bijvoorbeeld. Heerlijk om kleding steeds weer door te geven, dat maakt een duurzame kledingkast weer zoveel leuker.

 6. Wat een leuke terugblik op de kledingruil. Ik vond het heel gezellig en ga dit in de toekomst ook een keer voor mijn vriendinnen organiseren 🙂 Ik ben blij dat mijn oude broek jou zo goed past!
  Vandaag heb ik weer het zonnebloemenrokje van Iris aan en een blauw shirt (maar ik weet eigenlijk niet van wie ik dat heb gekregen? :O) en zaterdag had ik het vestje van Afieke aan 🙂

  1. Jij hebt je vondsten ook al goed gebruikt, heel leuk! Zeker doen hoor, er zijn altijd weer mensen die blij worden van jouw spullen en andersom. Leuk dat je er was!

 7. Wat super leuk dat het zo’n succes was! Echt heel jammer dat ik er niet bij kon zijn, maar de volgende keer ben ik zeker van de partij! 🙂 En ik ben benieuwd wat je allemaal gevonden hebt haha

  1. Het komt er inderdaad vast nog een keer van! Ik ga binnenkort nog meer laten zien hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.