Snacken zonder plastic
Ik doe dit jaar niet superfanatiek mee aan het plasticdieet. Wel gebruik ik de tips uit de wekelijkse nieuwsbrief van de organisatie en de verhalen van andere deelnemers om mijn eigen koopgedrag weer eens extra onder de loep te nemen. Op sommige vlakken vind ik het supermakkelijk om plastic te omzeilen, maar het is ook wel eens lastig en soms ontbreekt de discipline gewoon.
Ik gebruik inmiddels wasbare wattenschijfjes, een herbruikbare waterfles, een krabbertje in plaats van wegwerpscheermesjes, mijn eigen koffiebeker to go en zodra er iets opgaat van verzorgingsproducten of schoonmaakmiddel koop ik het niet meer bij, maar ga ik het zelf proberen te maken.
Zero waste boodschappen doen
Ook gewone boodschappen zijn niet zo’n probleem. Groente en fruit zijn er genoeg te vinden zonder – ik koop het liefst op de markt en bij de Turkse supermarkt – maar anders lukt het in de supermarkt ook nog wel. Rijst kun je in papier kopen, pasta is lastiger, maar in Leiden hebben we de luxe van een verpakkingsvrije winkel. Ik koop sinds ik samenwoon wel wat vaker vleesvervangers om mijn niet-vega vriend tegemoet te komen.
Plasticvrije snacks en tussendoortjes
Wat ik echt lastiger vind, zijn snacks. Niet in de laatste plaats omdat de zin daarin je zomaar kan overvallen. Dan zijn ze moeilijk te weerstaan en is het nog moeilijker om op dat moment een plasticvrije optie te vinden. Alles wat lekker is, zit in plastic: koekjes, chips.. kaas niet te vergeten. Maar, er is hoop! Zoals altijd gaat het bij plasticvermindering om voorbereid zijn. Ik zet een aantal plasticvrije keuzes voor je op een rijtje.
1. Popcorn
Natuurlijk niet de voorverpakte magnetronzakken, maar gewoon pofmaïs die je zelf in een pan laat poppen. Ik werd er helemaal nostalgisch van, het is zoveel leuker eigenlijk en nog goedkoper ook. Ik heb het geluk van de Verpakkingsvrije Winkel in de buurt, maar als je die niet hebt, kun je het misschien ergens in bulk kopen. Zelfs als je een zak pofmaïs in de supermarkt koopt, heb je veel minder plastic in verhouding tot de enorme hoeveelheid popcorn die je ervan kunt maken. Ook een fijn alternatief voor chips vind ik.
2. Fruit plus
Fruit is natuurlijk altijd een goede keuze als je zin hebt in zoet en zeker in dit seizoen is er volop keuze. Om het wat extra traktatie-waardig te maken, kun je er een extraatje bij doen. Appel met kaneel is natuurlijk een combinatie die niet stuk kan, maar wat dacht je van mango met chilipoeder? Ik at het laatst op een internationaal festival en als je misschien al dacht dat het lekker zou kunnen zijn: het is nog 10 keer beter.
3. Crumble
Vind je fruit op zich niet feestelijk genoeg, maak er dan een crumble van. Snijd het fruit zo nodig in kleine stukjes en bedek de bodem van een ovenschaal ermee. De crumble maak je traditioneel van gelijke delen boter, meel en suiker, maar zelf doe ik de verhouding vaak op de gok, je merkt bij het kneden vanzelf of het kruimelig wordt. Ik gebruik in verhouding altijd een stuk minder suiker er voeg in plaats van meel ook vaak een deel havermout toe, voor extra crunch. Kruimels over het fruit, eventueel wat kaneel erover en ca. 20 minuten in de oven op 220 graden.
4. IJsjes
Ik noemde het al bij deze tips voor een afvalvrije zomer, maar ijsjes zijn zo’n beetje de makkelijkste plasticvrije treat. Ten eerste omdat je ze bij de ijssalon in een eetbare verpakking kunt kopen, kan niet beter. Wil je wat voordeliger uit zijn, dan kun je ze zelf maken in zo’n ouderwetse ijshouder. Ik heb op dit moment yoghurtijsjes met vlierbloesemsiroop in de vriezer liggen, maar ook met vers fruit of op waterbasis zijn ze ook heerlijk. Toevallig plaatste Claire vandaag een paar recepten voor vegan ijsjes die toch romig zijn. Die wil ik ook eens proberen.
5. Zelfgebakken alles
Alles wat je zelf bakt, geeft gegarandeerd minder afval dan de gekochte variant. Suiker, meel en eieren zijn altijd in papier te koop en als je geluk hebt zelfs los. Wist je trouwens dat je koekjesdeeg gewoon kunt invriezen? Dat leerde ik van Shifra en pas ik nu maar al te graag toe. Zo heb je altijd binnen een kwartier versgebakken koekjes op tafel. Wie heeft er dan nog voorverpakte nodig?
Comments
gerhilde maakt
Koekjesdeeg invrizen, dat vind ik een goede tip! Die ga ik onthouden. 🙂
KouweKleren
Het is zo handig! Echt ideaal voor als je omhoog zit met bijvoorbeeld onverwacht bezoek. Niemand die zelfgebakken koekjes kan weerstaan toch?
Resaarcle
Klein fruit vind ik lastig, zoals bessen of aardbeien. Dat zit altijd wel in een plastieken bakje. Grr.
KouweKleren
Ik eet dat ook niet zo vaak daardoor inderdaad. Misschien kun je eens ergens plukken als daar gelegenheid voor is bij een boerderij in de buurt? Lijkt me ook erg leuk voor je kinderen!
Linda - Zaailingen
Jaaa, die nostalgie voelde ik ook toen ik je popcornfilmpje op instagram zag! Ga ik zeker onthouden, ook omdat de hoeveelheden dat beter te doseren zijn. Win, win, win!
En dat van het koekjesdeeg is ook superslim, zeg. Hoef je niet voor elke visite opnieuw te kneden en toch verse, warme, krokante (en palmolievrije, jeej) koekjes 🙂
KouweKleren
Dat doseren is ook nog een extra voordeel ja! Die bak moet namelijk sowieso leeg Wel even rekenen dat popcorn ongeveer 8 keer zo groot wordt bij het poffen.
Sara
Woo ja, het is al een paar keer gezegd maar het invriezen van koekjes deeg is echt een goede tip! Ik heb daar nooit bij stil gestaan. Zal vast ook wel voor vegan koekjes deeg werken! Ik ga het binnenkort proberen 🙂
Zelf ben ik dol op chips, en laat dat nou net in een onrecyclebare verpakking zitten… ik snijd nu wel eens appel in hele dunne plakjes, krijg je toch een beetje het gevoel van chips (niet de smaak natuurlijk) en het is ook nog eens veel gezonder 🙂
KouweKleren
Zeker eens proberen! Ik weet natuurlijk niet hoe jij je koekjes maakt, maar in het artikel van Shifra is te lezen dat koekjes op basis van vloeibaar vet (olie bijvoorbeeld) niet goed invriezen helaas. Geen idee hoe dat met bijvoorbeeld kokosolie zit.