Fijne (web)shop: VNTG zoals vintage bedoeld is

VNTG is – niet geheel verrassend – een vintagewinkel in Leiden. Maar als ik zeg vintage, bedoel ik ook écht vintage. Met volop hysterische jacks, jurken, tops, truien, pins, zonnebrillen en schoenen, het een nog kleuriger dan het ander. De miniwinkel aan de Botermarkt hangt lekker vol en ademt jaren 80 en 90, al vind je er hier en daar ook wel wat fifties-, sixties- & seventies-invloeden. Ik vind het een heerlijke tegenhanger van alle fraaie, maar vaak zo enorm basic fair fashion die ik elke dag zie langskomen. Ze hebben ook behoorlijk wat voor mannen hangen en over uniseks doet niemand moeilijk, dat is sowieso nog twee extra hoeraatjes waard.

Shorts bloemen 15 euro – Shorts Warhol 15 euro

Koopjes
Alle kleding bij VNTG is heel betaalbaar: voor het overgrote deel van de jurken betaal je 15 tot 20 euro en toen laatst in het pashokje een knoop van mijn jurk rolde, kreeg ik spontaan korting. De meeste jasjes gaan voor vergelijkbare prijzen weg en voor een top, shirt of short ben je vaak maar 10 tot 15 euro kwijt. De afgelopen tijd ben ik heel goed geslaagd in de winkel. Ik kocht een kuitlange bloemenrok die wonderbaarlijk genoeg met zo’n beetje al mijn tops te combineren is en twee zomerse jurken die ik ook graag draag.

Maxi-rok mint 17,50 euro – Rok bloemen 15 euro

Webshop
Houd je wel van het stijltje dat VNTG verkoopt, maar niet zo van wroeten tussen de rekken? Dan kun je ook terecht in de webshop. VNTG begon ooit online en er wordt nog altijd evenveel aandacht en liefde ingestoken. De informatie is lekker duidelijk: maat, materiaal, de staat van het item, het valt allemaal in één oogopslag te zien. Best belangrijk als je niet met een standaard confectie te maken hebt. En als je toch nog vragen hebt, stuur je gewoon een mailtje. Voor 3,95 sturen ze je ‘nieuwe’ aanwinst thuis, maar gratis ophalen in de winkel is natuurlijk ook een optie.

Blouse print 15 euro – Jack grijs 17,50 euro

Vrolijk verzet
Natuurlijk heb ik een aantal van mijn favorieten uit de collectie voor jullie verzameld, maar onthoud: weg is bij vintage ook echt weg. Gelukkig wordt de collectie ook constant aangevuld. Gewoon blijven neuzen dus en VNTG volgen op instagram of facebook om er als eerste bij te zijn.

Het is sowieso de moeite om de winkel daar te volgen. Ook online is een het kleurrijke bedoening, met een fijne mix van retro kiekjes en een gezonde dosis idealisme. Er wordt vrolijk geageerd tegen fast fashion & de wegwerpcultuur en gepleit voor (zelf)liefde en diversiteit. Allemaal met een flink shot humor en zonder belerend te worden: met een shop vol goede vintage komt die veelkleurige, circulaire wereld er vanzelf wel, zo lijkt de gedachte. Practice what you preach. Het maakt VNTG een winkel met een smoel en daar houd ik van. Je kunt nu ook nog concreter je steentje bijdragen: door stukken in te brengen waarvan de opbrengst volledig naar Amnesty gaat.

Blouse Aztek 15 euro – Shirt print 15 euro

De Overdekte
Dan is er ook nog iets nieuws in VNTG-land. In plaats van de vintage kilosale die af en toe werd georganiseerd, is het nu continu feest. Nou ja, op vrijdag- en zaterdagmiddag dan. VNTG is ingestrokken bij de platenoutlet van Leiden, zodat je nu op één locatie vintage & platen voor een prikkie kunt bemachtigen. Helaas heb ik sindsdien zelf nog niet de kans gehad om langs te gaan sinds de versmelting tot De Overdekte, maar zodra dat het geval is, kunnen jullie foto’s verwachten.

Jurk mouwloos 20 euro – Jurk polkadots 20 euro

 Shorts polkadots 15 euro – Shorts tropisch 15 euro

Regenjas geel 25 euro – Regenjas groen 25 euro

Adres VNTG: Botermarkt 11, Leiden
Adres De Overdekte: Overrijn 2, Leiden

Beeld collectie: VNTG