Een duurzaam bed: investeren in je interieur

We hebben een nieuw bed gekocht. Toen we hier drie jaar geleden kwamen wonen, ging zijn matras mee en mijn Ikea-frame. Dat was weer een tweedehandsje van een huisgenoot, dus we hebben het optimaal gebruikt. Maar inmiddels was het wel wat afgetobd en bovendien zou een bed zonder bord aan het voeteneind een stuk comfortabeler zijn voor mijn vriend. Hij heeft flink langere benen dan ik. Kortom: het werd tijd voor een nieuw bed en daar hebben we goed over nagedacht.

King size-bed?

Ons oude bed was 1.40 breed en nu betrekken we maar liefst 1.60 meter. Ik pas er bíjna dwars in. Voor sommigen misschien niet groot, maar voor ons echt het king size-gevoel. Groter hoeft niet – eerder ongezellig, toch? – en hoewel we nu een slaapkamer maatje balzaal hebben, is dat in toekomstige huizen geen zekerheid. En het is wél de bedoeling dat dit bed nog vele jaren mee kan. Hoewel we niet per se een duurzaam geproduceerd bed hebben gekocht, moet het wel duurzaam zijn in de zin dat het jaren – liefst tientallen – mee kan.

Duurzaam bed: bewust kiezen

Ik vond het best een investering, dat bed. Maar wat zijn we er blij mee. We hebben bewust gekozen voor een massief houten bed. Dat is enorm stevig, wat in het kader van ‘lang meegaan’ wel een goed idee is. Bovendien vinden we het mooi. Liever wat langer doorsparen voor een echt mooi bed dan beknibbelen op smaak of stijl. Dan ben je uiteindelijk duurder en vooral ook minder duurzaam uit.

Recyclebaar materiaal

Daarbij is massief hout uiteindelijk beter opnieuw te gebruiken dan een samengesteld materiaal. Ik ben me er steeds bewuster van hoe belangrijk het is dat grondstoffen uiteindelijk herwonnen kunnen worden, zodat we de aarde niet uitputten met onze aankopen.

Tijdloos ontwerp

Ook qua design hielden we in ons achterhoofd dat we het lang mooi moeten vinden. Het bed is simpel en oogt luchtig, doordat het op pootjes staat. Daarmee moet het in allerlei interieurs en huizen prima passen. Tijdloos, wat ons betreft.

Naar eigen smaak

Voor veel dingen kijken we eerste tweedehands, omdat dat spullen gebruiken die al bestaan het allerduurzaamst is. Maar zeker voor een aankoop die lang mee moet gaan, vind ik het niet erg om het nieuw aan te schaffen. Dat zie ik echt als een investering en heeft niks met wegwerpconsumptie te maken. Want daar ben ik natuurlijk geen fan van.

Het fijne aan langsgaan bij een beddenzaak, is dat je een bed naar eigen smaak kunt aanpassen. Wij kozen zoals gezegd voor een bed zonder voetenbord, maar namen wel een hoger hoofdbord. Daar kun je lekker tegenaan zitten en het beschermt meteen onze prachtig blauwe maar kwetsbare – want ongestucte – slaapkamermuur. Qua kleur gingen we voor naturel eiken, maar wel gelakt. Zo is het hout beter beschermd.

Bedenktijd

Juist door niet meteen bij de verhuizing een nieuw bed te kopen, wisten we nu veel beter wat we wilden nu we nacht-aan-nacht samen slapen. Bedenktijd is echt goud waard, daar ben ik van overtuigd. Het oude bed heeft trouwens rap een derde eigenaar gevonden. Dat voelt extra fijn!

Mix van nieuw en tweedehands

Onze slaapkamer heeft relatief veel nieuw gekochte meubels vergeleken met de rest van het huis, maar ook hier is nog het nodig tweedehands te vinden. De schoenenkast vonden we afgelopen jaar via Marktplaats en is echt mijn grote trots.

Door die vondst mochten de losse schoenenrekken weg (ook weer keurig verkocht op Marktplaats) en hadden we eindelijk plek voor de geweldige hutkoffer van de opa van mijn vriend. Dit soort familiestukken zijn er echt om te koesteren en in praktijk is het ook nog een prachtige kattendivan.

Onze kledingkasten en rekken zijn van Ikea en vooral de ladekasten vind ik nog altijd briljant. Omdat ze zo praktisch zijn, maar ook door de kleur. De staande kast was een budgetoverweging en zouden we niet nog eens kopen. Net te laag voor lange jurken en ook ietwat gammel. Maar voor nu past en voldoet ‘ie. We leren steeds weer bij, ook qua investeren in een duurzaam interieur dat lang meegaat.

Waarin heb jij geïnvesteerd in je interieur?