Zo duurzaam ging mijn verhuizing eraan toe

Voor ik verhuisde, heb ik jullie een aantal keer meegenomen in groene keuzes die je kunt maken op verhuisgebied (ik heb er zelfs een nieuw thema van gemaakt: wonen & interieur, waar je binnenkort ook meer over ons huis en groen wonen kunt lezen). Geschreven uit pure onervarenheid overigens, want mijn laatste verhuizing was 7 jaar geleden en had weinig om het lijf: van een studentenkamer naar een andere studentenkamer 10 minuten fietsen verderop, geen kunst.

Deze keer was het andere koek: tweemaal huisraad samenvoegen tot één ordentelijk, volwassen geheel – nog steeds wel in dezelfde stad, dat scheelt. Nieuwbouw bovendien, kaal opgeleverd (op een keukenblok en sanitair na), dus er viel het een en ander te klussen voor we onze spullen over konden brengen.

Lessen voor een nog duurzamere verhuizing

Voor mezelf vind ik het leuk en belangrijk om eens terug te blikken op de groenheidsfactor waarmee we de verschillende onderdelen van de verhuizing hebben aangepakt. Ook al zijn we niet van plan weer snel te verkassen – wat een werk gaat er in zo’n verhuizing zitten zeg – ook voor andere gelegenheden kunnen we hier wel waardevolle lessen uit trekken.

Spullen uitzoeken en duurzaam opruimen

Mijn spullen uitzoeken ging op behoorlijk groene wijze. Zoals ik al omschreef, heb ik alles wat ik niet meer nodig had eerst geprobeerd te verkopen. Dat leverde niet alleen een leuk zakcentje voor nieuwe (tweedehands) aankopen op, maar gaf ook de garantie dat mijn afdankertjes nog goed gebruikt zullen worden. Mijn oude bank liet is gratis ophalen en de laatste dingen vonden een (hopelijk tijdelijk) thuis in de kringloop.

Mijn vriend heeft ook een aardig deel van zijn spullen over kunnen doen aan de nieuwe bewoner van zijn optrekje, dat scheelde ook nog eens een hoop sjouwwerk. Alleen de laatste restanten vonden hun einde bij de milieustraat, waaronder bijvoorbeeld een al meermaals doorgezakte lattenbodem. Daar maak je niemand meer blij mee en bovendien hadden we er zelf natuurlijk geen twee meer nodig. Gelukkig kun je ook bij de milieustraat je afval zorgvuldig scheiden, zodat zoveel mogelijk nog als grondstof hergebruikt kan worden.

Duurzaam klussen en verbouwen 

Verf en laminaat hebben we allemaal gewoon bij de bouwmarkt uitgezocht. Ik heb nog wel een poging gedaan om eco-verf te scoren, maar die is voortijdig gestrand door tijdgebrek en gebrek aan kennis. Ik denk wel dat we een redelijk neutraal laminaat hebben gekozen waar we hopelijk eventuele toekomstige bewoners ook nog blij mee kunnen maken. Natuurlijk is het moeilijk om objectief te oordelen over je eigen smaak, maar we krijgen van alle kanten enthousiaste reacties, onze vloer is vaak zelfs het eerste wat mensen opmerken. Het is een eikenhouten kleur die niet zo trendgevoelig is, dus hopelijk kan´ie nog jaren mee.

Gereedschap en andere klusspullen leenden we voornamelijk van familie, maar we kochten wel een laminaatknipper (huren bleek even duur) die ik nu weer vaak hoop uit te lenen via Peerby. Het eerste verzoek is al binnen! Mocht je in de buurt wonen en zo’n ding een keer nodig hebben: je weet me te vinden.

Afval scheiden tijdens een verhuizing

Ik ben tijdens de verhuisperiode wel makkelijker geweest met afval dan ik normaal ben. Er zijn de nodige afhaalmaaltijden nodig geweest om ons op de been te houden, wat natuurlijk een hoop verpakkingsmateriaal met zich meebrengt. Ik was superblij toen ik uiteindelijk weer achter mijn fornuis stond om zelf een maaltijd in elkaar te draaien. Ik ben me er bewust van dat dit heel erg burgerlijk klinkt, maar ik houd gewoon echt van koken en eigenlijk is het gewoon altijd lekkerder, vind ik tenminste. Afval scheiden heb ik wel steeds zoveel mogelijk gedaan, dat is tenminste iets.

De duurzaamheid van onze aankopen

We hebben de meeste van onze spullen meegenomen, een deel tweedehands gekocht en een deel nieuw aangeschaft. Zo vonden we onze salontafel en een rotan stoel tweedehands online, kregen we een oude badkamerkast van mijn ouders, nam ik een kastje over van een huisgenoot en staat er nog een mooie kist uit de familie van mijn vriend te wachten om door ons geadopteerd te worden. Onze kledingkast, een vloerkleed en de meeste lampen hebben we wel nieuw gekocht. Ook zijn we voor een nieuwe koelkast gegaan. Die van mijn vriend was een stokoud beestje en zoals je op de website van Milieucentraal  kunt lezen is het  dan milieubewuster om ‘m te vervangen. Onze nieuwe koelkast is een A+++-er en daar ben ik echt superblij mee.

Groene energie in het nieuwe huis

Met dank aan dit uitgebreide artikel van Zaailingen hebben we nu een supergroene energieleverancier: Qurrent (inmiddels samengegaan met Greenchoice). Bij mijn vorige huis regelde de huisbaas de stroom en had ik geen idee waarmee wij ons warm hielden. We koken nog wel altijd op gas – daarin hadden we geen keuze – maar dit is wel CO2-gecompenseerd, het is een begin. Gelukkig is ons huis verder behoorlijk bewust gebouwd, dat is absoluut een voordeel van een nieuwbouwwoning. Overal dubbel glas, efficiënte vloerverwarming en zonnepanelen die de algemene voorzieningen draaiende houden. Scheelt ook nog eens in de servicekosten.

Zo groen was onze verhuizing echt 

Op sommige fronten ging het groen aanpakken van de verhuizing eigenlijk automatisch. Ik zie geen enkele reden om niet voor de groenste stroom te kiezen en natuurlijk leen ik graag klusspullen en geef ik de spullen die ik goed kan gebruiken graag een tweede leven.

Ik heb wel gemerkt dat je onder (tijds)druk tijdens zo’n verhuizing soms voor makkelijkere keuzes gaat dan je normaal zou doen. Je hebt gewoonweg geen tijd en gelegenheid voor uitgebreid koken en het doen van boodschappen op de manier die je normaal zou doen. Ook is het soms gewoon heel fijn om even naar de bouwmarkt te gaan voor een stellingkast die je die avond nog goed kunt gebruiken in plaats van eerst Marktplaats te moeten afspeuren. Natuurlijk kun je dit soort zaken met een grondige voorbereiding grotendeels ondervangen, maar er zit ook gewoon een limiet aan je energie op dit soort momenten.

Er zijn vast diehards die dit veel grondiger aanpakken, maar voor ons was het goed op deze manier. Bij een volgende verhuizing zijn we weer meer ervaren en wellicht ook weer verder in duurzaam leven in het algemeen, dat maakt sommige zaken tegen die tijd vast weer eenvoudiger.