Wat ik in een maand gekocht heb

Tijd om met de billen bloot te gaan. Een maand geleden besloot ik een lijst bij te gaan houden van wat ik allemaal koop. De redenen kun je hier uitgebreid teruglezen, maar het komt er op neer dat ik vooral wil stilstaan bij waarom ik dingen koop. Heb ik alles wat ik aanschaf eigenlijk wel echt nodig of koop ik ook ‘zomaar’ dingen?  Die neiging ken ik van mezelf en daar wil ik vanaf. Vandaag zal ik jullie zoals beloofd mijn aankopen uit de doeken doen. Ik onderwierp mezelf daarom aan een stevig kruisverhoor.

gekocht

Zo, wat sleepte je allemaal mee naar huis deze maand?

 • grote vetplant
 • kleine vetplant
 • maxi-jurk
 • spijkerblouse
 • bos bloemen
 • theezeef
 • grillpan
 • sandalen
 • desert boots
 • stof voor naaicursus
 • garen voor naaicursus
 • spelden voor naaicursus
 • plakboek
 • polaroidfoto’s
 • weckpot
 • ansichtkaart van een dakloze man
 • wegwerpbarbecue

Wat vind je daar nu van?
Goh. ’t Is best een hele lijst hè? Zestien dingen, als ik voor het gemak alle 300 spelden even als één geheel reken.

Valt het je tegen?
Nee, eigenlijk niet. Doordat ik wist dat ik alles moest opschrijven, heb ik al mijn aankopen heel bewust gedaan. Het meeste had ik echt nodig (theezeef, naaispullen, sandalen, weckpot), was goed overdacht (grillpan) of was een cadeautje (bloemen, plakboek, polaroidfoto’s). En vetplanten (een stuk duurzamer dan andere planten met mijn niet-zo-groene vingers) kunnen me gewoon nooit tegenvallen. Niets treuriger dan een lege plantenpot, toch?

gekochtZitten er impulsaankopen tussen?
De maxi-jurk en spijkerblouse kocht ik vrij impulsief bij de Kleretoko, maar eigenlijk bestelde ik die al voor ik het plan voor deze lijst smeedde. Maar ik kreeg ze op de eerste dag binnen, dus vond ik het wel netjes ze toch op te schrijven. De desert boots van Seasalt Cornwall heb ik wel redelijk impulsief aangeschaft. Misschien heb ik me daar een beetje laten verleiden door de 20 procent korting die ze dat weekend boden, plus de gedachte dat de verzendkosten verdeeld over twee paar schoenen (de sandalen kocht ik daar ook) toch voordeliger was. Anderzijds heb ik sinds ik in december begon met fair fashion kopen geen schoenen meer gekocht, wilde ik al heel lang desert boots kopen, zijn ze eerlijk gemaakt en hebben deze de mooiste kleur die ik ooit ben tegengekomen (bordeaux!). Smoesjes? Ik ben zeker nog niet perfect bezig, dat weet ik. Maar man, wat ga ik hier een plezier van hebben.

Heb je ergens spijt van?
Nee, eigenlijk niet. Mijn keuzes waren behoorlijk goed overwogen. Zo’n wegwerpbarbecue is vast niet best voor het milieu, maar het leverde wel een heerlijke, ontspannen eind-van-de-zomeravond op. Voor een echte barbecue heb ik gewoon geen plek en bovendien is het de tweede die dit jaar kocht. Valt wel mee toch? Ik vond het het waard.

Heeft het bijhouden je iets gebracht?
Absoluut. Het hielp me vooral om winkels überhaupt niet in te duiken als ik er niks te zoeken had. Ik heb mezelf regelmatig betrapt op de neiging tot een rondje Xenos, Flying Tiger, Action of kringloopwinkel. Het helpt wat dat betreft niet echt dat ik in hartje Leiden woon, ik kom de elke dag langs winkels. Ook was ik doelgerichter als ik wél in een winkel moest zijn. Gewoon hup, naar de kassa en geen hebberigmakende rondjes lopen. Dat hoop ik vol te houden, zodat kopen als vermaak straks helemaal uit mijn systeem is.

Heb je iets laten staan omdat je het op moest schrijven?
Op een gegeven moment stond ik met een cocktailshaker in mijn handen, omdat vriend en ik eerder die week ernstig aan het klungelen waren met de mixer toen we piña colada’s wilden maken. Een ultiem zo-slibben-mijn-kasten-dicht-moment, dus die heb ik gauw weer in het schap gezet. De mixer moet maar goed genoeg zijn en anders gebruik ik wel een fles die ik al heb.

gekochtWaar zou je nog meer op willen letten?
Ik zou nog meer tweedehands kunnen kopen. De spelden had ik misschien tweedehands kunnen vinden, net als tweedehands stoffen. Dat kost wat meer tijd, want je moet maar net tegenkomen wat je nodig hebt. Naast een kooplijst moet ik mijn wishlist dus ook weer wat beter bij gaan houden. Regeren is vooruitzien en ik ben graag de baas over mijn eigen koopgedrag.

Ga je er mee door?
Ja, ik zal jullie er niet elke maand mee lastig vallen, maar voor mezelf ga ik dit zeker proberen vol te houden. Het lijkt me ook leuk om maanden na verloop van tijd te kunnen vergelijken, om te zien of mijn koopdrang daadwerkelijk afneemt.

 1. Wat interessant om te lezen! Ik doe dit ook al een tijdje: mijzelf afvragen of ik iets écht nodig heb. Zo niet, dan neem ik het niet mee. Ik heb er echter nog nooit een artikel aan gewijd. Zou ik misschien eens moeten doen!

 2. Leuk! Hier was ik benieuwd naar 😉

  Helemaal perfect hoef je ook niet te worden. Het belangrijkste is denk ik het bewustzijn en daarnaast moet het ook leuk blijven. Zonder overbodige aankopen na rondjes Xenos of Action ben je misschien wel extra blij met je nieuwe schoenen!

  1. Klopt inderdaad, ik ga gewoon dapper door met die gewoontes eruit te slijten en investeren in verantwoorde écht fijne aankopen.

 3. Leuk om te lezen hoe het je is vergaan 🙂 Het stukje bewustwording is al heel interessant. Zo gaat dat hier ook. Ik probeer nu bij te houden wat er uit gaat en wat er bij komt. Ik ben behoorlijk aan het ruimen, maar ik probeer ook bij de poort te waken voor zooi die het huis binnen komt. Zo laatst toch stiekem 3 autootjes gekocht bij de kringloop. En we hebben echt al heel veel auto’s!!!! Ik koop nooit zomaar speelgoed, maar nu was ik samen met mijn oudste zoon en het was zo’n leuk momentje. Hij koos de autootjes uit voor zijn jongere broertjes en dat deed hij met zoveel zorg, dat is ook wel weer wat waard. De prijs ging het niet eens om, 20 cent per auto. Maar dat is misschien juist wel het gevaar….

  1. Haha, de kleine prijsjes zijn altijd het meest verraderlijk inderdaad! Maar zo’n grote-broermoment met je zoon lijkt me dat ook waard. Het moet allemaal ook leuk blijven hoor! Misschien kunnen er later weer een paar andere autootjes naar kinderen die het minder getroffen hebben of iets dergerlijks, zoals wij vroeger met Actie Schoenendoos meededen. Dan heb je er nog eens extra plezier van!

 4. Goed bezig! Ik vind dat je – ahum, vergeleken met mij (way to go…) – echt heel weinig heb gekocht en zo goed dat je er zo bewust mee omgaat! Ik denk dat ik ook eens zo’n lijst ga bijhouden. Het scheelt inderdaad zoveel als je op het punt staat om onzinwinkels in te lopen, onzinspulletjes te kopen “voor erbij” of na een rotdag jezelf wilt trakteren op iets nieuws. De dingen die je hebt gekocht zijn ook nog eens allemaal heel praktisch of nuttig, dus volgens mij kun je trots zijn 🙂

  1. Het is echt leuk om zo’n lijst eens te proberen! Ik probeer mezelf nu inderdaad te trakteren op een andere manier, vaak veel bevredigender. Al mag ik heus van mooie spullen genieten hoor, maar dan liever van écht mooie spullen écht lang genieten, dat is mijn streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.