Wat ik allemaal verkocht voor de verhuizing

♻️

Een bericht gedeeld door ♻️ Sustainability is Cool ♻️ (@sustainabilityiscool) op


Deze quote past precies bij een onderwerp waar ik in verhuismodus heel erg mee bezig ben: onze verantwoordelijkheid ten opzichte van spullen die we niet meer willen. Zoals jullie misschien weten, was een van mijn grootste ontdekkingen op duurzaamheidsgebied dat je moet willen toekunnen met minder. Op kwantitatief gebied dan, op het gebied van kwaliteit hoef je absoluut niet in te leveren, in tegendeel zelfs.

Verspild
Het afgelopen jaar ben ik al kritisch door mijn spullen gegaan, omdat het tot me doordrong dat een overdaad aan spullen me niet alleen het zicht ontnam op de dingen die ik echt waardevol en belangrijk vond, maar dat spullen die niet gebruikt worden een belangrijke vorm van onduurzame verspilling zijn: alle energie en grondstoffen die in het ding zijn gestoken, zijn immers voor niets geweest.

Simpelweg puinruimen en alles wat je niet meer bevalt weggooien is in het kader van duurzaamheid zoals je wel begrijpt dus geen oplossing. Dat schept misschien ruimte in je huis (en wellicht ook in je hoofd, als ik opruimgoeroes mag geloven), maar spullen op de vuilnisbelt zijn als nog verloren.

Weg is niet weg
Daarom stopt onze verantwoordelijkheid niet op het moment dat een ding onze deur verlaat. Zodra ik iets weggooi, gaat er een heel proces van start. Misschien van recycling, maar vaak van verbranding, van stoffen die daarbij vrijkomen, misschien wel in het milieu. Bovendien komen de grondstoffen die in het ding zaten vaak nooit meer terug. Hoe makkelijk het ook is om tegenwoordig van spullen af te komen – de gemeente brengt ze met liefde en vaak voor nop voor je naar de stort, ter wille van een keurige openbare ruimte –  je bent pas echt duurzaam bezig op het moment dat je verantwoordelijkheid neemt voor dat wat jij niet meer wilt hebben.

De aanstaande verhuizing (morgen krijgen we de sleutel!) en het bijbehorende inpakken confronteerde me nogmaals met de vele bezittingen die ik heb. Sommige zou ik voor geen goud willen missen, maar andere zijn hoogstwaarschijnlijk beter af bij een ander, die ze wel goed kan en zal gebruiken. Ik schreef al over de manieren waarop je van je spullen af kunt komen door ze een nieuw leven te gunnen en het lijkt me nu leuk om eens in praktijk te laten zien welke spullen ik heb kunnen verkopen naar aanleiding van mijn verhuizing.

 • 6 boeken
 • 2 colbertjes
 • jurk
 • tasje
 • kapstok
 • 4 losse kapstokhaken
 • televisie
 • passpiegel
 • butler tray
 • klok
 • kaartenrekje
 • een paar sneakers

Dat zijn bij elkaar maar liefst 21 dingen die een nieuwe kans krijgen hun nut te bewijzen. Bovendien levert het ruimte en vrolijke nieuwe eigenaren op. Het voelt zo fijn dat andere mensen nogmaals kunnen profiteren van iets waar ik te weinig naar omgekeken heb of iets wat ik juist altijd met veel plezier en liefde heb gebruikt of gedragen. Het allerleukste is dat ik van de opbrengst weer tweede(of eigenlijk meerdere)hands spullen heb gekocht, die in ons nieuwe huis weer een kersverse kans krijgen: een rotan stoeltje en een vintage salontafel waar we superblij mee zijn. Dat maakt het cirkeltje nog ronder.

 1. Lekker bezig Herm! Zo heb ik pas na m’n kast uitruimen, m’n spullen op een weggeefhoek gezet ipv weggegooid. Ik was het binnen een dag kwijt 😮 Misschien had ik er ook nog geld voor kunnen vragen ?

  1. Bij sommige spullen verraste het me wel, dat er nog interesse was. Soms moet je wel een beetje geduld hebben, het s maar net hoe snel je ergens vanaf wilt.

 2. Supergoed! Toevallig ben ik vanochtend ook gestart met het uitmesten van mijn overdaad aan spullen (na gisteravond de documentaire Minimalism te hebben gezien)… ik weet niet of ik er zo goed vanaf kom als jij, maar ik ga m’n best doen. Helemaal mee eens, trouwens, dat spullen die niet gebruikt of in ieder geval écht gewaardeerd (kunst, boeken, etc.) worden, beter een ander blij kunnen maken. Veel duurzamer. Heel veel succes met je verhuizing!

 3. Wat fijn dat je zo lekker hebt kunnen opruimen. Geeft een lekker gevoel ofniet? Enne yay voor de sleuteloverdracht. Wat gaat het snel!

  1. Zeker! Ben er al langer mee bezig, maar zo’n verhuizing laat toch weer zien dat ik er nog niet ben. Het wordt wel steeds makkelijker heb ik het idee. Herken je dat?

 4. Super goed dat je zo bewust bezig bent tijdens je verhuizing! Heel knap 🙂 Ik vind het ook altijd een erg fijn gevoel als je iets naar de kringloop brengt of direct aan mensen verkoopt, je weet dat zeker dat het niet zomaar achteloos wordt weg geknikkerd.

  1. Ik merk dat in het heetst van de strijd helaas niet alles even duurzaam gaat, ik zal er nog eens een post aan wijden als alles achter de rug is om de balans op te maken. Dit is in elk geval wel goed gelukt en dat is superfijn!

  1. Ik ken het ja, erg boeiend stuk, iets wat soms te weinig gerealiseerd wordt.

 5. Wauw goed bezig geweest! Ik heb een tijdje terug ook van alles verkocht en ik wil het weer gaan oppakken (maar eerst tentamens, haha). Ik word er inderdaad zo blij van dat spullen weer opnieuw gebruikt worden en ook nog eens super goed. Plus een beetje geld erbij is nooit verkeerd, hihi.

  1. Dat laatste is ook absoluut een mooie bijkomstigheid! Kun je weer investeren in dingen waar je wel blij van wordt.

 6. Wat goed dat je weet dat deze dingen een nieuw leven hebben! Ik denk er ook veel over na, wil ik echt veel wegdoen en waar gaat het dan heen? En in hoeverre is minimalisme een hype en wat wil ik hier nu echt zelf mee, dat zijn vragen die mij wel bezig houden.

  1. Er staat nog steeds een stuk over mijn vorm van ‘minimalisme’ (ik weet niet of ik het wel zo kan noemen) in mijn concepeten, ik kan er over blijven nadenken. Leuk om te lezen dat jij ook met dit soort vragen bezig bent, ik denk dat het altijd goed is om kritisch te blijven kijken naar dit soort trends.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.