Waarom Roemeense markten geweldig zijn

Ik houd van markten en ik houd nog meer van markten op vakantie. De kleuren, de geuren, de mensen en niet te vergeten: de producten die er te koop zijn. Geen mooier inzicht in de (eet)cultuur van een land. Ik kijk altijd mijn ogen uit. Mijn twee weken Roemenië vielen precies in de maand dat ik me aan het Plasticdieet probeerde te houden, dus hadden we extra veel reden om regelmatig een markt op te zoeken. En ik kan je vertellen: ik ben fan.

20160718_114613

 1. Alleen maar lokale en seizoensproducten
  Hoe enorm de markt ook was, de keuze was nooit reuze. En dat is grappig genoeg een goed ding: courgettes, enóóórme aubergines, paprika’s, tomaten, wat uien en fruit en on-ein-dig veel meloenen. In het vliegtuig heb ik al aan mijn Roemeense buurman moeten beloven om echt meloen te eten, want dat moesten de lekkerste ter wereld zijn. Geen spijt van gehad, ik kan me de geur nog voor de geest halen, jammm. Dat de keuze zo klein is, wijst erop dat dit gewoon de producten zijn die lokaal en dit seizoen te verkrijgen zijn. Geen ananas uit Nieuw-Zeeland te bekennen en dat is best wel prettig.
 2. Alles per kilo 
  Alles is los en per gewicht te krijgen. Dat is natuurlijk meestal zo op markten, maar hier waren echt geen voorverpakte sla wortels te bekennen, zoals in Nederland nog wel eens het geval is. Als je alles los kunt krijgen, zit je in elk geval niet meer restjes die op doorreis moeilijk te bewaren zijn. We gingen twee weken weg met alleen handbagage, dus daar prop je niet makkelijk een paar tomaten bij. Het is niet zo dat de Roemenen allemaal met hun eigen tasjes aankomen, al hebben ze stuk voor stuk hun boodschappentrolley bij zich. Maar het kán wel en dat maakt boodschappen doen in het buitenland best wel fijn. Vaak gebruik ik op vakantie veel meer verpakkingen dan me lief is en dit werkte dat in elk geval een beetje tegen. Ik had mijn boodschappennet speciaal in mijn koffer gestopt en dat kwam goed van pas.20160718_114141
 3. Je kunt er je eigen melk tappen
  Tijdens mijn Plasticdieet heb ik gezocht naar melk in een glazen fles en die was – zelfs in natuurvoedingswinkels – bar lastig te krijgen. In Boekarest stond gewoon een melktap (nee, geen koe) op de markt waar je je eigen fles kon vullen. Vanwege de hitte heb ik het niet gedaan – we moesten nog een heel stuk terug door een zinderende stad – maar dit zou ik maar wat graag op de Leidse markt tegenkomen.
 4. De oude omaatjes
  Natuurlijk, ik weet dat het eigenlijk niet echt nastrevenswaardig is dat mensen op hun oude dag nog heel hard moeten werken om rond te komen,  maar toch geeft het stiekem een heel romantisch beeld, die dametjes met hun gekleurde hoofddoeken. Net als alle Roemenen zijn ze heel vriendelijk. Ik heb nog nooit zoveel leuke gesprekken gehad met vreemden als in Roemenië, van de buren op het terras tot de kassadame van de minimarkt. Alleen daarom moet je al een keer naar dit land toe! En als je niet van aardige mensen houdt, dan doen het mooie zomerweer, de nog mooiere natuur, de boeiende geschiedenis en de draculaverhalen het misschien wel voor je.20160718_114502
  Als ik deze foto’s terugzie, zou ik het liefst meteen weer in het vliegtuig stappen. Heb jij al heimwee naar de vakantie? En wat is de fijnste markt waar je ooit geweest bent?