Op stap: Perron Plantaardig

veganistisch_evenement_perron_plantaardig_eten.jpg

Een van de zomeractiviteiten die ik niet wilde missen was Perron Plantaardig in het Utrechtse Leidsche-Rijn gisteren. Best een beetje uit mijn comfortzone, naar een veganistisch evenement als niet-eens-vegetariër. Stiekem voelde ik me een tikkie ‘de mol’, maar gelukkig werd ik bijgestaan door een vrij veganistisch ingestelde vriendin.

Plantbased potluck

Het was een plantaardige potluck, wat betekent dat iedereen iets te eten meenam. Alleen de naam van dit evenement vond ik al heel leuk (nog los van de alliteratie). De term ‘veganistisch’ kan denk ik soms afschrikken, omdat het helaas vooral geassocieerd wordt met alles was niet mag: geen vlees, geen zuivel, geen eieren, geen honing (en dan hebben we het alleen nog over eten). Plantaardig eten klinkt voor mij vooral als ‘heel veel lekkere planten eten’. Gewoon één van de manieren van eten – zoals de wereld ook vele culturele keukens kent – die zeker net zo lekker is als andere eetwijzes.

perron_plntaardig_potluck.jpg

Eetfeest

Ik was heel benieuwd naar het veganistische lekkers dat ons voorgeschoteld zou worden tijdens de potluck. Zelf nam ik een salade met doperwten en tuinbonen mee. Daarvoor kreeg ik allerlei heerlijks terug, plus de nodige vegan-inspiratie. Hoewel ik niet de ambitie heb om veganistisch te gaan leven, ben ik me er wel van bewust dat zeker zuivel, net als vlees, een behoorlijke impact op het milieu heeft. Daar mee minderen kan dus nooit kwaad. Gelukkig ben ik groot fan van groenten en peulvruchten, dus mogelijkheden genoeg, dat bleek maar weer.

Het was een feestje om aan de lange tafels te zitten met gezellige mensen van allerlei leeftijden die allemaal hun best hadden gedaan om iets lekkers op tafel te zetten. Een van de leuke dingen van de veganistische levensstijl – naast de bewondering die ik heb voor mensen die zichzelf omwille van hun principes beperken in wat ze in hun mond stoppen – is dat het je dwingt om vindingrijk te zijn. Niet alles kan zomaar en dat levert verrassende gerechten op. Ik proefde onder andere:

 • Veganistische ‘kaasdip’ op basis van aardappel en wortel, wat door de kruiden inderdaad wel iets van kaas weghad (en ik elk geval erg lekker was, ik ga het proberen na te maken)
 • Deze kruidige linzenflapjes
 • Verukkelijke carrot cake
 • Allerlei bietensalades (sowieso al een favoriet van mij, maar zonder de klassieke geitenkaas of haring moet ik ook vaker doen)
 • Bloemkool met een saus van tahini & koriander
 • Te veel brownies

Ja, veganisten eten ook taart. En ze bakken ze als de beste. 

Heb je inmiddels trek gekregen? Mijn salade was echt easy-peasy, die klus je zo in elkaar. Ik wilde het mezelf ook niet te moeilijk maken, hoe minder ingerdiënten, hoe minder kans op een vegan-flater. Gelukkig ging de schaal praktisch op – en met het restje was ik zelf ook erg blij. Ik ben helemaal vergeten een foto te maken, dus nu heb je een extra excuus om ‘m gauw zelf te maken.

Vegan doperwt-tuinboonsalade met rode saus

Ingrediënten

 • Pak doperwten (uit de diepvries)
 • Pak tuinbonen  (uit de diepvries)
 • 1 Puntpaprika
 • 1 Tomaat
 • 1 Blikje tomatenpuree
 • Zongedroode tomaatjes (in olie)
 • Sap van 1 citroen
 • Teentje(s) knoflook
 • Kruiden: paprikapoeder, kaneel, peper, zout
 • Garnering: geroosterde zonnebloempitten of cashewnoten

Bereiding

 • Kook de doprerwten en de tuinbonen heel kort, zodat ze nog lekker een bite hebben
 • Meng ze door elkaar
 • Snijd de puntpaprika in stukjes
 • Gooi de helft van de puntpaprika er ook bij
 • Pureer de zongedroogde tomaatjes met olie, tomatenpuree, de tomaat en de andere helft van de puntpaprika tot een lekker sausje met de staafmixer of keukenmachine
 • Pers een teentje knoflook (of meerdere!) uit in de saus en breng het op smaak met de andere kruiden
 • Schep de boel door de erwten en bonen
 • Knijp een citroen uit boven de salade
 • Lekker met geroosterde zonnebloempitten of cashewnoten

Ben jij wel eens naar een vegan potluck geweest?