Tweedehands kleding van kwaliteit vinden

Van plan om vaker tweedehands kleding te dragen? Misschien doe je wel mee aan het Slow Fashion Season (zeg jaa!) en wil je graag eens je slag slaan in een kringloop of tweedehands winkel. Tweedehands shoppen is één van de leukste manieren van winkelen, vind ik zelf. Toch kan het wel slim zijn om je een beetje voor te bereiden. De keuze is immers groot en niet al het tweedehands aanbod is van dezelfde kwaliteit.

Zo koop je de mooiste tweedehands kleding

Ik ben fan van tweedehands kleding, omdat het volgens mij de makkelijkste manier is om aan duurzame kleding te komen. Het is te krijgen in heel veel stijlen, maten en geschikt voor elk budget. Zo hoeft je portemonnee geen belemmering te zijn om je duurzamer te kleden.

Hoewel tweedehands kleding vaak goedkoop is, wil je toch niet teleurgesteld worden achteraf. Let daarom op de volgende punten om de mooiste tweedehands stukken op de kop te tikken, waar je nog lang plezier van kunt hebben.

Wat voor materiaal is het?

Werp altijd even een blik op het waslabel, als dat er nog inzit. Het materiaal zegt veel over de kwaliteit en natuurlijk ook over de verzorging van je kledingstuk.

Ik heb zelf een hekel aan strijken en handwas, dus kleding die dat vereist, laat ik liever hangen. Ook al te synthetische kleding laat ik liever in het rek hangen, met oog op zweetuitbarstingen en microplatics.

Zelf vind ik het heerlijk om op gevoel (dus met je handen, niet met je ogen) door de rekken te gaan. Met een beetje oefening pik je de fijne materialen er dan snel uit. Daarna kun je altijd nog een ‘kijkrondje’ doen, uiteraard!

Kwaliteit van de stof

Een groot voordeel van tweedehands kleding: het is vaak al (meermaals) gewassen en zal dus waarschijnlijk niet meer krimpen. What you see is what you get. Juist daarom is het goed om kritisch te zijn op je aankopen. het wordt misschien niet erger, maar ook niet beter.

Gepilde stoffen kun je bijvoorbeeld maar beter laten hangen. Die zijn gewoon nooit echt mooi meer. Je kunt eventueel met een kledingtondeuze aan de gang gaan, maar daarmee maak je de losse draadjes niet heel. De stof zal dus blijven pillen. Nog een paar punten die iets zeggen over de kwaliteit van kleding:

  • stevig vastzittende knopen
  • goed gestikte, stevige knoopsgaten
  • nette naden zonder losse draadjes
  • metalen ritsen versus plastic ritsen (je kunt vast wel raden wat goedkoper en wat steviger is)
  • of de stof weer in model komt als je er een beetje aan trekt (pas op bij dit trucje, je wilt de stof niet stuk trekken)

Gaatjes

Beruchte plaatsen voor gaatjes zijn de liezen van broeken, onder de oksel van blousejes en onderaan tops (daar waar mensen aan trekken als een kledingstuk opkruipt). Let bij schoenen op slijtage aan de hakken, de zolen en de binnenkant.

Een gaatje hoeft niet altijd een streep door de rekening te zetten (al kun je misschien wél wat afdingen). Het hangt een beetje van de plaats van het gat af en het materiaal van het kledingstuk. Een gaatje op de naad is makkelijk te repareren, middenin de stof wordt al lastiger en van het ophalen van een ladder hebben tegenwoordig nog maar weinig mensen verstand.

Vraag je in elk geval altijd af of je het daadwerkelijk gaat repareren en doe dat het liefst diezelfde dag nog. Anders blijft het gegarandeerd ongedragen in je kast liggen.

Vlekken

Voor vlekken geldt hetzelfde als voor gaatjes: laat deze kleding liever hangen. Kleding in tweedehands winkels is vaak al gewassen en dat betekent dat vlekken er waarschijnlijk niet meer uit gaan.

Onderwerp kleding in zoveel mogelijk natuurlijk licht aan een grondig onderzoek. Let ook op verkleuringen bij de oksels – zweet en deodorant geven soms nare vlekken – en bij de randen van de mouwen.

Wil je die tweedehands parel echt niet laten hangen? Bedenk dan of je het op een manier kunt dragen die zorgt dat de vlek niet opvalt. Ik draag tops bijvoorbeeld eigenlijk altijd ingestopt bij de taille. Voor mij is het dus niet zo erg als onderaan een vlekje zit. Ook onderaan een pijp die je toch wilt oprollen of op de rug van een top die je onder een jasje zult dragen, is een vlek geen probleem.

Let NIET op de maat

Tot slot nog een tip over iets waar je lekker niet op moet letten: het getalletje in het maatlabel. Zeker in vintage kledingzaken kun je daar niet van op aan (tenzij de maten zijn ingeschat naar de huidige standaarden, maar dat blijft een schatting) omdat confectiematen aan verandering onderhevig zijn.

Bovendien is elk lichaam anders, ook qua verhoudingen, en heeft iedereen eigen voorkeuren over hoe een kledingstuk moet vallen. Lekker losjes, mooi aansluitend, strak, kort, lang. Bij kledingruils – waar alles door elkaar hangt – heb ik meiden met een heel ander postuur en maat zien stralen in dezelfde kledingstukken.

Dus vind je iets leuk? Gewoon even proberen! Ik heb een aantal van mijn meest favoriete kledingstukken (zoals deze okergele rok) gevonden terwijl ik dacht dat ze eigenlijk niet zouden passen.

Meer lezen over shoppen in de kringloop?

Tweedehands kleding van kwaliteit kopen.