Tweedehands kleding van kwaliteit vinden

Van plan om vaker tweedehands kleding te dragen? Misschien doe je wel mee aan het Slow Fashion Season (zeg jaa!) en wil je graag eens je slag slaan in een kringloop of tweedehands winkel. Tweedehands shoppen is één van de leukste manieren van winkelen, vind ik zelf. Toch kan het wel slim zijn om je een beetje voor te bereiden. De keuze is immers groot en niet al het tweedehands aanbod is van dezelfde kwaliteit.

Zo koop je de mooiste tweedehands kleding

Ik ben fan van tweedehands kleding, omdat het volgens mij de makkelijkste manier is om aan duurzame kleding te komen. Het is te krijgen in heel veel stijlen, maten en geschikt voor elk budget. Zo hoeft je portemonnee geen belemmering te zijn om je duurzamer te kleden.

Hoewel tweedehands kleding vaak goedkoop is, wil je toch niet teleurgesteld worden achteraf. Let daarom op de volgende punten om de mooiste tweedehands stukken op de kop te tikken, waar je nog lang plezier van kunt hebben.

Wat voor materiaal is het?

Werp altijd even een blik op het waslabel, als dat er nog inzit. Het materiaal zegt veel over de kwaliteit en natuurlijk ook over de verzorging van je kledingstuk.

Ik heb zelf een hekel aan strijken en handwas, dus kleding die dat vereist, laat ik liever hangen. Ook al te synthetische kleding laat ik liever in het rek hangen, met oog op zweetuitbarstingen en microplatics.

Zelf vind ik het heerlijk om op gevoel (dus met je handen, niet met je ogen) door de rekken te gaan. Met een beetje oefening pik je de fijne materialen er dan snel uit. Daarna kun je altijd nog een ‘kijkrondje’ doen, uiteraard!

Kwaliteit van de stof

Een groot voordeel van tweedehands kleding: het is vaak al (meermaals) gewassen en zal dus waarschijnlijk niet meer krimpen. What you see is what you get. Juist daarom is het goed om kritisch te zijn op je aankopen. het wordt misschien niet erger, maar ook niet beter.

Gepilde stoffen kun je bijvoorbeeld maar beter laten hangen. Die zijn gewoon nooit echt mooi meer. Je kunt eventueel met een kledingtondeuze aan de gang gaan, maar daarmee maak je de losse draadjes niet heel. De stof zal dus blijven pillen.

Nog een paar punten die iets zeggen over de kwaliteit van kleding:

 • stevig vastzittende knopen
 • goed gestikte, stevige knoopsgaten
 • nette naden zonder losse draadjes
 • metalen ritsen versus plastic ritsen (je kunt vast wel raden wat goedkoper en wat steviger is)

Gaatjes

Beruchte plaatsen voor gaatjes zijn de liezen van broeken, onder de oksel van blousejes en onderaan tops (daar waar mensen aan trekken als een kledingstuk opkruipt). Let bij schoenen op slijtage aan de hakken, de zolen en de binnenkant.

Een gaatje hoeft niet altijd een streep door de rekening te zetten (al kun je misschien wél wat afdingen). Het hangt een beetje van de plaats van het gat af en het materiaal van het kledingstuk. Een gaatje op de naad is makkelijk te repareren, middenin de stof wordt al lastiger en van het ophalen van een ladder hebben tegenwoordig nog maar weinig mensen verstand.

Vraag je in elk geval altijd af of je het daadwerkelijk gaat repareren en doe dat het liefst diezelfde dag nog. Anders blijft het gegarandeerd ongedragen in je kast liggen.

Vlekken

Voor vlekken geldt hetzelfde als voor gaatjes: laat deze kleding liever hangen. Kleding in tweedehands winkels is vaak al gewassen en dat betekent dat vlekken er waarschijnlijk niet meer uit gaan.

Onderwerp kleding in zoveel mogelijk natuurlijk licht aan een grondig onderzoek. Let ook op verkleuringen bij de oksels – zweet en deodorant geven soms nare vlekken – en bij de randen van de mouwen.

Wil je die tweedehands parel echt niet laten hangen? Bedenk dan of je het op een manier kunt dragen die zorgt dat de vlek niet opvalt. Ik draag tops bijvoorbeeld eigenlijk altijd ingestopt bij de taille. Voor mij is het dus niet zo erg als onderaan een vlekje zit. Ook onderaan een pijp die je toch wilt oprollen of op de rug van een top die je onder een jasje zult dragen, is een vlek geen probleem.

Let NIET op de maat

Tot slot nog een tip over iets waar je lekker niet op moet letten: het getalletje in het maatlabel. Zeker in vintage kledingzaken kun je daar niet van op aan (tenzij de maten zijn ingeschat naar de huidige standaarden, maar dat blijft een schatting) omdat confectiematen aan verandering onderhevig zijn.

Bovendien is elk lichaam anders, ook qua verhoudingen, en heeft iedereen eigen voorkeuren over hoe een kledingstuk moet vallen. Lekker losjes, mooi aansluitend, strak, kort, lang. Bij kledingruils – waar alles door elkaar hangt – heb ik meiden met een heel ander postuur en maat zien stralen in dezelfde kledingstukken.

Dus vind je iets leuk? Gewoon even proberen! Ik heb een aantal van mijn meest favoriete kledingstukken (zoals deze okergele rok) gevonden terwijl ik dacht dat ze eigenlijk niet zouden passen.

Meer lezen over shoppen in de kringloop?

 1. Ik zeg al een jaar lang ja op slow fashion season haha! Ik heb sinds de vorige editie geen nieuwe fast fashion kleding meer gekocht en daar ben ik best trots op. Fijn artikel heb je geschreven en ik let hier ook altijd op als ik tweedehands ga winkelen.

  1. Zo goed, wat een mooie omslag is dat geweest dan! Met recht iets om trots op te zijn.

 2. Tweedehands kleding van vroeger (vintage) heeft waslabels van vroeger.. Waar vroeger dus handwas stond, kan nu b.v. op een wolwas programma dit bestond vroeger niet.. Dus waslabels kloppen niet altijd.. Kijken met je handen is daar een hele goede tip voor! ❤

  1. Slimme aanvulling, dankjewel! Ik kijk eigenlijk ook meer naar materiaalsamenstelling dan naar de wasinstructies, als ik er zo over nadenk. Ik houd van weinig en eenvoudig wassen in een volle machine, dus kies ik zelf meestal voor materialen die makkelijk zijn.

 3. Goede tips allemaal! Slim idee trouwens om op gevoel met je handen door de rekken te gaan. Zo heb ik het nog nooit gedaan, maar dat is eigenlijk best handig bedacht. Zelf heb ik ook wel ontdekt dat een maat inderdaad niet altijd alles zegt. Ik heb bijvoorbeeld een tweedehands croptrui liggen in maat L (ik heb normaal XS of S). Kan ik die mooi als een soort oversized trui dragen die niet cropped is en gewoon in mijn rokje stoppen. Nog altijd een van mijn beste aankopen!

  1. Leuk om eens te proberen! Zo kun je meteen wat stofkennis oefenen. Leuk dat jij de maten ook loslaat. Zeker bij truien, vesten of jassen kan dat vaak makkelijk. Hoewel ik moet bekennen dat de culotte op de bovenste foto’s stiekem ook véél te groot is (pas er bijna 2 keer in) en ik heb daarom altijd dubbelvouw in de taille en aansnoer met een riem.

 4. Heel herkenbaar wat je schrijft Hermien. Ik let ook altijd op vlekken en gaatjes voor ik iets koop. Soms moet ik toch met pijn in mijn hart afzien van een koop. Maar als ik het hierdoor toch niet ga dragen is het zo zonde. En ik let ook nooit op de maat, Gewoon passen en dan zie ik wel of het voor mij de juiste fit is. Een te grote bloes kan makkelijk met een riem of knoop in voorkant gedragen worden. Groetjes Sandra

  1. Soms is het inderdaad moeilijk om iets te laten liggen om een gaatje of vlekje. Maar knap dat het je lukt, want het is eigenlijk altijd de beste keus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.