Tien tips: Haal meer uit wat je hebt

Vorige week schreef ik al dat minimalisme wat mij betreft niet draait om het hebben van de minste spullen. Ik citeerde daarbij Nicholas Burrough: ‘Minimalism isn’t a lack of something. It’s simply the perfect amount of something’. Daar sta ik helemaal achter. Het gaat niet om ‘minder, minder’, maar om genoeg van het juiste. Wat het juiste is, mag je dan weer helemaal zelf verzinnen.

20161208_222431

Om een besef van ‘genoeg’ te krijgen op het gebied van spullen, is het wel zo handig om dat wat je bezit ook zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Daarom verzon ik een hele rits makkelijke manieren om meer uit je bezittingen te halen.

 1. Leen iets uit
  Een grasmaaier, een reisgids, hoe vaak mogen die eigenlijk hun werk doen? Hoe meer gebruik, hoe meer vreugd.
 2. Sorteer je boeken anders
  Maak twee delen in je kast: wat je nog niet gelezen hebt en wat je nog moet lezen. Pak een bepaalde periode – een half jaar bijvoorbeeld – alleen ongelezen boeken of ga door tot je ze allemaal geprobeerd hebt.20161208_181345
 3. Lak je nagels elke keer een andere kleur
  Oei, ik heb er meer dan ik dacht, jij ook? Gelukkig vind ik nagellakken een ontspannend klusje.
 4. Zet je mini’s en testers in de douche
  Je kunt ze wel sparen voor de vakantie, maar waarschijnlijk sluipen er toch weer nieuwe je huis in. Gebruik wat je hebt eerst op.
 5. Laat iemand anders je outfit kiezen
  Je partner, een vriend of vriendin, je kind. Wedden dat ze met een verrassende combinatie op de proppen komen? Misschien inspireert het wel.
 6. Leg je sieraden klaar
  Kies de avond van te voren alvast sieraden bij je outfit. Waarschijnlijk heb je meer dan je denkt.
 7. Draag elke dag een ander geurtje
  Misschien heb je een favoriet, maar draag je andere geurtjes ook weer eens. Wissel dagelijks af.
 8. Deel je kast anders in
  Leg of hang alles wat je gedragen hebt aan één kant. Wat is er na drie maanden blijven liggen?
 9. Repareer niet morgen, maar vandaag nog.
  Neem even de tijd om de uitgescheurde split van je lievelingsrok te naaien of naar de kleermaker te brengen.
 10. Luister muziek op een ouderwetse manier
  Via internet heb je toegang tot alle muziek van de wereld, maar je hebt vast nog wel CD’s, casettebandjes of LP’s van vroeger liggen. Leen desnoods de benodigde afspeelapparatuur, nodig vrienden uit en maak er een nostalgisch avondje van.
 11. Bonustip: Doe weg wat je niet bevalt
  Je zult zien dat je bij al deze ideeën nog altijd spullen hebt die je niet gebruikt. Kleren die niet lekker zitten, boeken waar je niet doorheen komt, een nagellak die nergens bij past of een geur die het gewoon niet helemaal is. Tijd om deze spullen de deur uit te doen, naar iemand die er wél blij van wordt. Hoe minder je overhoudt, hoe groter de kans dat je wat je hebt veel gebruikt.

Uitgeprobeerd? Misschien vind je dit ook leuk: Vier manieren om meer uit je garderobe te halen.

Heb jij zelf nog tips om je spullen beter te benutten?

 1. Bedankt voor je goede tips, Hermien!
  Vooral tip 10 is voor mij een goede reminder. Mijn cd’s en LP’s krijgen veel te weinig aandacht, zo jammer eigenlijk. Je inspireert me om mijn 50’s jazzplaten weer boven te halen : )
  Sinds een paar jaar heb ik voor mezelf de regel dat ik nieuwe cosmetica pas mag kopen als mijn huidige product op is. Dat heeft een driedubbel voordeel: ik waardeer meer wat ik heb, ik bespaar doordat ik veel minder moet kopen (zo heb ik al een jaar geen oogschaduw of lipstick meer gekocht, want het duurt een eeuwigheid voor dat op is) en doordat ik minder heb, moet ik amper producten weggooien die niet meer goed zijn.

  1. Eerst opmaken is een heel goede tip! Probeer ik ook te doen. Wonderlijk hoe lang het duurt om ‘voorraden’ op te maken he?

 2. Hele goede tips!
  Vooral 4 (de mini’s), 8 (kast indelen) en 9 (repareren) zijn hele welkome reminders! Het duurde me drie (!!!) maanden voordat ik mijn lievelingsbroek naar de kleermaker bracht toen hij een kapotte rits had. Het was zo’n kleine moeite, ik vond het belachelijk dat ik mezelf niet eerder een schop onder m’n kont had gegeven.

  1. Ik ga dit weekend (oke, niet vandaag, maar wel een deadline) een paar dingen repareren ook. Gek he, dat we zoiets eindeloos uitstellen?

 3. Ik ben al twee jaar bezig om door mijn voorraad douchegels heen te komen. En dat terwijl ik niet eens heel veel had, dacht ik! Als alles op is, stap ik over op onverpakte, palmolievrije stukken zeep.

  1. Ongelofelijk hè? Mijn shampoo is ook nog steeds niet op. Gebruik ‘m nu gewoon ook als douchegel, dan gaat het wat sneller!

 4. Kijk ook eens naar de app OLIO_ex.
  In Nederland nog niet heel bekend, maar er moet ergens gestart worden.
  Via deze app kun je overtollige spullen maar ook eten aanbieden. Heel fijn om te weten dat je spullen echt gebruikt gaan worden. In Engeland en met name Londen wordt deze heel veel gebruikt al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.