Terugblik: wat rest er van mijn plasticdieet?

Ik heb een zwak voor Gordon Ramsey. De roodaangelopen, scheldende tv-kok die met zijn onorthodoxe en onverbiddelijke methodes restaurants van de afgrond probeert te redden. Het leukst vind ik de follow-up na een paar maanden: hebben de eigenaren en het personeel wat geleerd van Ramsey’s adviezen of zijn ze stug doorgegaan met hoe het niet moest? Fascinerend.

Ook in mijn eigen leven is een follow-up op z’n tijd geen slecht idee. Ik doe graag mee aan (duurzame) experimenten. Ze trekken me uit mijn comfortzone, laten me mijn gewoontes met andere ogen bekijken en wat mij betreft is elke duurzame stap, hoe eenmalig ook, mooi meegenomen. Maar natuurlijk is het nog mooier als er na een periode fanatiek meedoen ook iets van blijft hangen.

Zoals je misschien weet, ging ik in juli op plasticdieet. Ik probeerde geen producten met plastic in huis te halen omdat plastic helaas niet best voor het milieu is en maar deels recyclebaar. Bij een dieet ligt altijd de terugval op de loer. Zodra je uitgelijnd bent, is het heel verleidelijk je weer te vergrijpen aan massa’s koekjes, in mijn geval: koekjes in plastic. Laatst kreeg ik de vraag hoe het er  nu voorstaat met mijn plasticgebruik en inderdaad: het is hoog tijd om eens onder de loep te nemen wat er nu eigenlijk blijvend is veranderd na juli. Ik schreef al op wat ik ervan leerde, maar toen zat ik er nog middenin. Hoe zit het nu met mijn plasticonsumptie?

plasticdieet_perenGroente en fruit
Laat ik positief beginnen. Er zijn een aantal dingen die ik écht heb aangepast. Zo probeer ik groenten en fruit nooit meer in plastic te kopen. Dit weekend heb ik zelfs zelf biologische appels en peren geplukt, dat was echt het perfecte herfstuitje. Een enkele keer gaat dat mis – door tijdgebrek bijvoorbeeld of omdat krop sla écht te veel is en het weggooien van eten al helemaal niet milieubewust is – maar ik doe nu nog vaker een rondje markt of fiets naar de islamitische supermarkt. Dat is toch zeker 6 minuten fietsen, terwijl ik normaal 3 minuten loop naar de supermarkt, jaja. Een kleine moeite, maar met het nodige effect. Als ik de keuze heb tussen een courgette uit plastic of een losse aubergine, pas ik daar gewoon mijn maal op aan.

plasticdieet_groenten

Met andere boodschappen ben ik wat minder streng. Ik koop inderdaad wel weer eens verpakte koekjes of toetjes, al zou ik dat soort dingen liever zelf maken. Ook kaasjes zitten helaas vaak in plastic, ook op de markt. Als het even kan, probeer ik wel voor de plasticvrije optie te gaan. Crackers of rijst in papier bijvoorbeeld, al is het dan wat duurder. Ik heb inmiddels wel zelf tortillawraps gemaakt – echt lekker, heel vullend en je kunt ze ook invriezen! – en smeersels maak ik ook vaker zelf, al deed ik dat altijd al graag. Ik heb wel het geluk dat de Verpakkingsvrije Winkel nog altijd open is in Leiden. Daar haal ik af en toe noten en havermout in mijn eigen bakjes en ik heb er zelfs een paar middagjes winkeljuffrouw gespeeld.

Verzorgingsproducten
Het is ongelofelijk, maar ik ben nog steeds bezig met het opmaken van mijn voorraden verzorgingsproducten in plastic. Ik ben nu bezig aan mijn laatste shampoofles (die ik meteen gebruik als douchegel, waarom niet?) en zodra die op is, ga ik proberen mijn haar te wassen met baking soda. Mijn watjes zijn inmiddels nu op, dus make-up gaat er nu met een washandje af. En voor gekochte deodorant ga ik ook een alternatief zoeken als deze roller leeg is.

Handigheden
Tijdens het plasticdieet schreef ik al een stuk over de hulpmiddelen die me gingen helpen deze maand te doorstaan. Daar zijn er sindsdien twee bijgekomen: een biokatoenen broodzak en een herbruikbare koffiebeker: de ecoffeecup. Sinds ik die laatste heb, heb ik geen wegwerpbeker meer aangeraakt en dat voelt goed. Ik drink er ook thuis graag uit, want het is gewoon een fijne beker. Gemaakt van bamboe, wat ‘m extra duurzaam maakt.

Voor de broodzak geldt helaas niet hetzelfde. Ik doe meestal boodschappen als ik ergens vandaan kom en iets te vaak heb ik die broodzak dan toch niet in mijn tas. En dat terwijl ik bij de Dirk tegenwoordig je brood zelf kunt snijden en verpakken, iets wat ik erg kan waarderen. Nu eet ik niet erg veel brood – ‘sochtends neem ik havermout en ’s middags ga ik vaak voor soep, zeker in de herfst eet ik graag iets warms – maar elke broodzak die in huis komt is er toch één te veel wat mij betreft. De katoenen variant moet ik écht trouwer bij me dragen, anders is het zonde.

Hergebruik
Ik probeer het plastic dat ik in huis haal wel extra goed te benutten. De zakken gebruik ik als afvalzakjes of ik dek er restjes mee af. Zo hoef ik geen extra vershoud- of aluminiumfolie te gebruiken. Dat iets als wegwerp bedoeld is, betekent nog niet dat je het per se weg moet gooien. Ook glazen potjes was ik trouwer af  en daar bewaar ik weer thee, noten en zelfgemaakte jam in. Iets waar ik héél blij mee ben, is dat mijn hele studentenhuis nu plastic scheidt. Dat breng ik trouw naar de plasticbak, zodat het zoveel mogelijk gerecycled kan worden.

plasticdieet_pindaInspiratie
Al met al zijn heeft mijn dieet zeker een verandering in mijn denken teweeggebracht, al kies ik absoluut nog wel eens voor de makkelijke optie. Zo’n maand maakt dus zeker verschil, maar het is belangrijk om geïnspireerd te blijven. Daar helpt zo’n terugblik als deze hopelijk bij, maar ik heb nog  twee nieuwe manieren gevonden: ten eerste de blog van Sustainable Junkies, die vanaf november gaan proberen een jaar zero waste  te leven. Dat betekent dus niet alleen geen plastic, maar helemaal geen afval, pfoe. Ik ben altijd graag op hun website te vinden en ik ben erg benieuwd hoe zij zich door dit jaar heen gaan slaan.

Mijn tweede houvast is de app Beat the Microbead. Tot nu toe heb ik me vooral gericht op het ‘grotere’ plastic, maar wist je dat er ook onzichtbaar kleine stukjes plastic in allerlei producten schuilen? Zogenaamde microbeads zitten bijvoorbeeld in shampoo of scrubs en komen op die manier in drink- en zeewater terecht. Niet best voor mens en dier. In de app kun je checken welke producten écht plasticvrij zijn. Daar ga ik de komende tijd meer op letten.

Heb jij wel eens aan een plasticvrije maand meegedaan of overweeg je het? Wat lijkt jou het lastigst om vol te houden?