4x Sinterklaas vieren op een duurzame manier
Ja, het lijkt nog heel ver weg, maar in mijn omgeving zijn de datumprikkers en lootjestrekkers voor het Sinterklaasfeest al naar hartenlust rondgestuurd. Vind ik helemaal niet erg, ik vind het een heerlijk feest. Gedichten, verrassingen, heel veel kruidnoten, voor mij kan de voorpret niet vroeg genoeg beginnen.
Maar ik schrijf dit stuk vooral al een maand ‘te vroeg’, omdat je nu nog kunt verzinnen hoe je het Sinterklaasfeest invulling gaat geven. Of je nu op een traditionele of heel andere manier Sinterklaas viert, het is best wel makkelijk om een duurzame draai aan dit festijn te geven. Ik geef je vier ideeën.
1. Zelfmaaksint
Dit gaan we dit jaar doen met mijn schoonfamilie. Iedereen maakt zelf een aantal kleine cadeautjes. Het idee kwam van de zus van mijn vriend en ik vind het super. Ik maak sowieso graag dingen zelf, ook cadeaus. Wij maken er een spel van, dus we gaan dichten bij de cadeaus in plaats van bij de persoon. Maar natuurlijk kun je ook een zelfgemaakt cadeau in een zak of schoen stoppen. Je kun alle kanten op: van wat lekkers tot iets moois of praktisch. Net waar je talenten liggen! Zelf zal ik bijvoorbeeld nog wel even achter de naaimachine kruipen. Ik heb hier nog wat ideeën voor een zelfgemaakt cadeau voor je, als je inspiratie zoekt.
2. Cadeautjes sparen
In plaats van begin december stad en land af te rennen op zoek naar cadeautjes, ga je al eerder op zoek naar passende presentjes die de goede Sint in de zak kan stoppen. Zo voorkom je dat je last minute stressaankopen doet waar niemand op zit te wachten, om maar iets te geven te hebben. Spaar in de loop van het jaar – of de komende maand – cadeautjes op waar je tegenaan loopt. Dat kan een mix zijn van ‘ altijd goed’-cadeaus en geschenken die precies bij die ene persoon passen. Zo spreid je bovendien de financiële druk een beetje, wat nooit kwaad kan zo rond de feestdagen.
3. Tweedehands Sint
We hebben allemaal wel dingen in huis waar we zelf niks meer mee doen. Spullen waar een ander nog veel plezier van kan hebben. Een mooi boek dat je niet meer zult herlezen, een plaat die je zelf ooit grijs draaide of een set kaasmesjes die je dubbel hebt.
Vorig jaar speelde ik met mijn jaarclub bingo met tweedehands cadeaus. Het was niet alleen superleuk – we zijn nogal fanatieke spelletjesspelers – iedereen ging ook echt blij naar huis met hun aanwinsten. En het was extra fijn om de door jou ongebruikte spullen achter te laten bij een ander. Mochten er na zo’n avond restanten overblijven, dan breng je die natuurlijk even naar de kringloop.
4. Pak anders in
Hoewel op de inhoud van een cadeautje de meeste milieuwinst valt te behalen, kun je ook een duurzame keuze maken qua verpakkingsmateriaal. Ik vind dat verpakken een heel belangrijk onderdeel van het geven van een cadeau. De spanning, het even voorzichtig schudden en de standaardgrap ‘ is het een kop en schotel?’ bij een heel plat pakje (familieritueel) maken het geefmoment helemaal af.
Toch is het wel gek dat we speciaal prachtig papier produceren dat rats-rats-rats, zo bij het afval belandt. Dat kan ook anders! De ouderwetse surprise is natuurlijk het ideale uitgangspunt voor een verpakking van restmateriaal. Maar ook inpakken in hergebruikt cadeaupapier, mooie oude tijdschriften (zelfs de Allerhande heeft de prachtigste foto’s), kranten, restjes stof of kindertekeningen is een leuk alternatief. Ook verpak ik wel eens een cadeau in een cadeau. Als je theedoeken wilt geven, is dat ideaal verpakkingsmateriaal voor andere presentjes en een leuk tweedehands blik van de kringloop is ook een bijzondere manier van geven.
Mix it up
Natuurlijk kun je ook een mengelmoes van al deze ideeën maken. Of je nu een spel speelt of een klassieke Sinterklaasavond met een zak en gedichten wilt, er is altijd een mogelijkheid om het decemberfeest wat duurzamer te maken. Een mix van tweedehands en zelfgemaakte cadeaus en misschien ook een uitje of praktisch cadeau in de schoen, het kan allemaal.
Wat in elk geval helpt, is om erbij stil te staan dat het niet draait om de hoeveelheid cadeaus, maar om het samenzijn, de gezelligheid, de leuke gedichten en het verrassingselement. Volgens mij is het leuker om elkaar met welgemeende aandacht te verblijden dan om naar huis te gaan met een enorme stapel dure cadeaus. Geniet van de voorpret, de geheimen, bak zelf wat lekkers en verras elkaar, dan is het sowieso feest.
Meer inspiratie nodig? Ik heb ook tips voor het opstellen van een duurzaam verlanglijstje.
Comments
Mariëlle
Ik sla het voor het eerst in mijn leven over dit jaar! Even geen zin in dit jaar 😉 En het is nog duurzaam ook haha 😛
KouweKleren
Zeker duurzaam! Sinterklaas wil ik zelf nooit overslaan, maar het geeft wel veel rust als je even niet in de stemming bent.
Marieke van Leeuwen
voor jou dus ook een duurzamere sint! Heerlijk toch dat je met zulke kleine veranderingen al veel goeds kunt doen! Veel plezier met het samenzijn en uitpakken!
KouweKleren
Ja zeker! Dankjewel, jij ook veel plezier!