Plasticdieet

plasticdieet web2
Beeld: Emma  + John

De laatste maanden ben ik bewust bezig met het scheiden van plastic, iets wat in Leiden helaas nog niet zo normaal is als in veel andere gemeenten. In behoorlijk wat plaatsen wordt plastic tegenwoordig opgehaald, naast oud papier, gft- en restafval. In Leiden moeten we het doen met 15 plasticcontainers in de hele stad, tegenover tientallen voor restafval in de binnenstad alleen al. Jammer, want ik weet zeker dat een hoop recyclebaar spul op deze manier in de verbrandingsoven belandt. Tot voor kort wist ik namelijk helemaal niet dat plastic apart kon worden ingeleverd en dat geldt voor heel veel Leidenaren met mij, vermoed ik.

Beter dan plastic recyclen is natuurlijk nog het niet verbruiken van plastic. Ik kan niet wachten tot de eerste verpakkingsvrije winkel hier opent en in de tussentijd koop ik veel op de markt, wat ik mee naar huis sleep in mijn eigen retro boodschappennet. Maar ik vind het lastig. Op niet marktdagen beland ik nog altijd in de supermarkt, waar ik me steeds weer verbaas over verpakkingen, met name die van groente en fruit. Waarom heeft een courgette een plastic jasje nodig? De regen hoeft ‘ie  niet in en daar kan hij bovendien best tegen. En het zijn vaak juist de biologische producten die nog extra verpakt zijn. Omdat het er luxe uitziet ofzo? Een zee zonder plastic lijkt me toch waardevoller.

Retro boodschappennetMaar gelukkig, moeilijkheden zouden tegenwoordig hun naam niet waard zijn als niemand er een challenge bij verzon. Daarom ga ik in juli op Plasticdieet! Het idee is om een poosje – een dag, een week, een maand – geen single use plastic te gebruiken. Wegwerpbekers, waterflesjes, broodzakjes, allemaal even niet. Fijn voor alles wat in de zee en op het land leeft (ook voor onszelf dus).

Het zijn de duurzaamheidsgoeroes van Opgemärkt en de geweldige zero-waste bloggers van Emma + John die deze oorspronkelijk Australische challenge voor je naar Nederland haalden. Dat belooft een mailbox vol superpraktische en makkelijke tips en trucs die me van overbodig plastic af gaan helpen. Als je je inschrijft,  kun je al je successen en struggles delen met mede-plasticlijners in de facebookgroep en via #plasticdieet op Twitter.

Het liefst zou ik mezelf de hele maand uitdagen, maar ik kan nu al opbiechten dat dat hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken. Ik vertrek half juli naar Roemenië en heb al gezien dat het drinken van leidingwater daar afgeraden wordt. Daar gaat de bijdrage van mijn pasgekochte dopper.. Op vakantie is het allemaal net wat lastiger om je aan je vertrouwde gewoontes te houden. Toch is dit wel een stok achter de deur om niet helemaal de boel de boel te laten en ook in een vreemd land mijn ogen open te houden voor minder vervuilende oplossingen. Maar mijn boodschappennet gaat in elk geval mee, laat die Roemeense markten maar komen.

Geef jij je ook op voor het plasticdieet?