Plasticdieet: handige hulpstukken

Vrijdag begin ik aan het Plasticdieet en eerlijk gezegd vind ik het reuzespannend. Hoe meer ik er over nadenk, hoe lastiger het me lijkt om al het wegwerpplastic te mijden. Sinds ik me heb voorgenomen deze uitdaging aan te nemen lijkt het overal om me heen op te duiken. In mijn hoofd kijkt het me geniepig aan met een blik van ‘Jij wil ons in de ban doen? Zie maar of dat lukt, we zijn overal.’

Eigenlijk heb ik geen reden om er tegenop te zien. Ik zie het dieet vooral als een manier om mezelf te dwingen bewust naar mijn consumptiegedrag te kijken, creatief te zijn en vooral heel veel te leren. En bij een leerproces is het helemaal niet erg om het af en toe niet meer te weten en een beetje te falen. Via facebook heb ik al contact met andere deelnemers, die met allerlei problemen op de proppen komen waar ik nog niet eens aan gedacht had. Dat vuilniszakken zelf ook heel letterlijk wegwerpplastic zijn bijvoorbeeld. Zelf zat ik al met mijn lenzenvloeistof. Dat zit in plastic maar ik kan toch echt niet zonder. Uitzondering maken of steeds mijn bril op? Dat kan best voor een poosje, maar is geen blijvende oplossing. Dus hoe zinvol is dat? Uiteindelijk zal ik van het uitwisselen van dit soort worstelingen misschien nog wel het meeste opsteken.

Toch zou ik mijn eigen fanatieke zelf niet zijn als ik de slagingskansen niet een beetje zou helpen door me goed voor te bereiden. Nu ben ik de afgelopen tijd al meer bezig geweest met afvalvermindering, dus ik heb eigenlijk al best wat handigheden in huis waarmee ik me de komende tijd kan wapenen. Ik laat jullie graag zien welke hulpmiddelen mij door mijn plasticdieet heen moeten gaan helpen.

Dopper
Dopper
Ik ben bepaald geen early adopter, want ik schafte deze verantwoorde waterfles pas een paar weken geleden aan. Ik ben nogal een kamelig van aard, heb niet snel dorst en drink daarom vaak te weinig. Een flesje water in de buurt is daarom niet onbelangrijk. Ik gooide flesjes pas weg als ze écht niet meer konden, maar wat fijn om nu een echte blijver in mijn bezit te hebben. Hij is stevig, lekt niet en doet dus precies wat hij moet doen. Ik kocht ‘m voor 12,50 euro bij WAAR, maar je kunt Doppers op heel veel plekken kopen of bestellen.

Thermosfles Xenos

Thermosfles
Omdat een Nederlandse zomer niet garant staat voor stralend weer is een fles voor warme dranken ook niet overbodig (al houdt hij natuurlijk ook je koude drankjes lekker koel). Ik kocht deze voor thee in de trein of de UB en hij houdt de boel bijna een hele dag warm. Goedkoop en lekker, want thuis heb ik een enorme theecollectie voor bijna nop waar geen kiosk tegenop kan. De mijne is van de Xenos en er past een halve liter in, maar deze dingen kun je echt overal kopen.

Keep Leaf
Keep Leaf

Ik gebruikte al een tijd een broodtrommel, maar die nam net te veel ruimte in mijn tas in, terwijl mijn boterhammen juist geplet werden omdat ik er zoveel in wilde proppen. Bij Het Faire Oosten kocht ik deze herbruikbare ‘broodzak’, die eigenlijk meer een placemat is waar je je brood in kunt vouwen. Door het klittenband blijft alles op z’n plaats zitten. Ik vind het vooral fijn dat je boven dit matje ook kunt eten. Ik ben nogal een knoeier en vind het altijd een beetje genant om dat kruimelslagveld te moeten opruimen. Nu schud ik het matje gewoon even uit boven de prullenbak. Ik betaalde er 8,95 euro voor mijn Keep Leaf.

Retro boodschappennet

Boodschappennet
Hierover schreef ik laatst al. Mijn boodschappennet is al een tijdje een trouw bondgenoot in het vermijden van plastic zakjes. Ideaal voor fruit en groenten, maar ook andere boodschappen kan het prima hebben. Het is sterk, weegt niks en neemt amper ruimte in. Geen enkel excuus om hem niet standaard in je tas te hebben dus. Ik kocht het net bij de niet-zo-verantwoorde Flying Tiger voor een euro of vier, maar hij heeft zijn nut absoluut al bewezen. Voor kleiner fruit is hij niet zo geschikt, maar daarvoor kun je bijvoorbeeld een wasnetje gebruiken. Ideaal voor voor vlekkerige vrinden als kersen, want ja, goed wasbaar uiteraard.

Princess

Princess Smoothiemaker
Knipogen de sapjes en smoothies to-go jou ook altijd zo verleidelijk toe vanachter de toonbank? Lekker zijn ze zeker, maar waarom zitten ze altijd in een plastic beker mét rietje? Ik maak ze tegenwoordig liever zelf, dan weet je ook precies wat erin zit. Ik heb de Princess Personal Blender. Die is vooral supermakkelijk omdat je direct in de beker blend. Dat scheelt afwas en geknoei met overgieten. Nogmaals: ik ben een knoeier. Reisdop erop en hij kan zo mee op pad. Ik doe ‘m wel altijd rechtop in mijn tas, want helemaal lekproof is hij naar mijn idee niet. Stukken goedkoper en je hebt verder geen plastic meer nodig.

Waarschijnlijk zal ik de komende weken nog tegen heel veel kwesties aanlopen waar ik nooit opgekomen zou zijn. Dat is natuurlijk juist het idee van zo’n bewustwordingsactie. Ik ben heel erg benieuwd naar de tips die ik ga krijgen en de oplossingen waar anderen (en ik zelf natuurlijk) mee gaan komen. Stay tuned!