Plasticdieet: handige hulpstukken

Vrijdag begin ik aan het Plasticdieet en eerlijk gezegd vind ik het reuzespannend. Hoe meer ik er over nadenk, hoe lastiger het me lijkt om al het wegwerpplastic te mijden. Sinds ik me heb voorgenomen deze uitdaging aan te nemen lijkt het overal om me heen op te duiken. In mijn hoofd kijkt het me geniepig aan met een blik van ‘Jij wil ons in de ban doen? Zie maar of dat lukt, we zijn overal.’

Eigenlijk heb ik geen reden om er tegenop te zien. Ik zie het dieet vooral als een manier om mezelf te dwingen bewust naar mijn consumptiegedrag te kijken, creatief te zijn en vooral heel veel te leren. En bij een leerproces is het helemaal niet erg om het af en toe niet meer te weten en een beetje te falen. Via facebook heb ik al contact met andere deelnemers, die met allerlei problemen op de proppen komen waar ik nog niet eens aan gedacht had. Dat vuilniszakken zelf ook heel letterlijk wegwerpplastic zijn bijvoorbeeld. Zelf zat ik al met mijn lenzenvloeistof. Dat zit in plastic maar ik kan toch echt niet zonder. Uitzondering maken of steeds mijn bril op? Dat kan best voor een poosje, maar is geen blijvende oplossing. Dus hoe zinvol is dat? Uiteindelijk zal ik van het uitwisselen van dit soort worstelingen misschien nog wel het meeste opsteken.

Toch zou ik mijn eigen fanatieke zelf niet zijn als ik de slagingskansen niet een beetje zou helpen door me goed voor te bereiden. Nu ben ik de afgelopen tijd al meer bezig geweest met afvalvermindering, dus ik heb eigenlijk al best wat handigheden in huis waarmee ik me de komende tijd kan wapenen. Ik laat jullie graag zien welke hulpmiddelen mij door mijn plasticdieet heen moeten gaan helpen.

Dopper
Dopper
Ik ben bepaald geen early adopter, want ik schafte deze verantwoorde waterfles pas een paar weken geleden aan. Ik ben nogal een kamelig van aard, heb niet snel dorst en drink daarom vaak te weinig. Een flesje water in de buurt is daarom niet onbelangrijk. Ik gooide flesjes pas weg als ze écht niet meer konden, maar wat fijn om nu een echte blijver in mijn bezit te hebben. Hij is stevig, lekt niet en doet dus precies wat hij moet doen. Ik kocht ‘m voor 12,50 euro bij WAAR, maar je kunt Doppers op heel veel plekken kopen of bestellen.

Thermosfles Xenos

Thermosfles
Omdat een Nederlandse zomer niet garant staat voor stralend weer is een fles voor warme dranken ook niet overbodig (al houdt hij natuurlijk ook je koude drankjes lekker koel). Ik kocht deze voor thee in de trein of de UB en hij houdt de boel bijna een hele dag warm. Goedkoop en lekker, want thuis heb ik een enorme theecollectie voor bijna nop waar geen kiosk tegenop kan. De mijne is van de Xenos en er past een halve liter in, maar deze dingen kun je echt overal kopen.

Keep Leaf
Keep Leaf

Ik gebruikte al een tijd een broodtrommel, maar die nam net te veel ruimte in mijn tas in, terwijl mijn boterhammen juist geplet werden omdat ik er zoveel in wilde proppen. Bij Het Faire Oosten kocht ik deze herbruikbare ‘broodzak’, die eigenlijk meer een placemat is waar je je brood in kunt vouwen. Door het klittenband blijft alles op z’n plaats zitten. Ik vind het vooral fijn dat je boven dit matje ook kunt eten. Ik ben nogal een knoeier en vind het altijd een beetje genant om dat kruimelslagveld te moeten opruimen. Nu schud ik het matje gewoon even uit boven de prullenbak. Ik betaalde er 8,95 euro voor mijn Keep Leaf.

Retro boodschappennet

Boodschappennet
Hierover schreef ik laatst al. Mijn boodschappennet is al een tijdje een trouw bondgenoot in het vermijden van plastic zakjes. Ideaal voor fruit en groenten, maar ook andere boodschappen kan het prima hebben. Het is sterk, weegt niks en neemt amper ruimte in. Geen enkel excuus om hem niet standaard in je tas te hebben dus. Ik kocht het net bij de niet-zo-verantwoorde Flying Tiger voor een euro of vier, maar hij heeft zijn nut absoluut al bewezen. Voor kleiner fruit is hij niet zo geschikt, maar daarvoor kun je bijvoorbeeld een wasnetje gebruiken. Ideaal voor voor vlekkerige vrinden als kersen, want ja, goed wasbaar uiteraard.

Princess

Princess Smoothiemaker
Knipogen de sapjes en smoothies to-go jou ook altijd zo verleidelijk toe vanachter de toonbank? Lekker zijn ze zeker, maar waarom zitten ze altijd in een plastic beker mét rietje? Ik maak ze tegenwoordig liever zelf, dan weet je ook precies wat erin zit. Ik heb de Princess Personal Blender. Die is vooral supermakkelijk omdat je direct in de beker blend. Dat scheelt afwas en geknoei met overgieten. Nogmaals: ik ben een knoeier. Reisdop erop en hij kan zo mee op pad. Ik doe ‘m wel altijd rechtop in mijn tas, want helemaal lekproof is hij naar mijn idee niet. Stukken goedkoper en je hebt verder geen plastic meer nodig.

Waarschijnlijk zal ik de komende weken nog tegen heel veel kwesties aanlopen waar ik nooit opgekomen zou zijn. Dat is natuurlijk juist het idee van zo’n bewustwordingsactie. Ik ben heel erg benieuwd naar de tips die ik ga krijgen en de oplossingen waar anderen (en ik zelf natuurlijk) mee gaan komen. Stay tuned!

 

 

 

 

 1. Een heel mooi begin Hermien! En dit is echt een proces van maanden en soms zelfs jaren, dus deze stappen zijn al super!

  1. Het was wel bemoedigend dat ik dit allemaal al in huis had. Ik leer echt met een nieuwe blik kijken naar allerlei dingen. Nu mezelf ook nog dwingen ze structureel te gebruiken.

 2. Leuk om te lezen!

  En wat die lenzenvloeistof betreft zou ik niet zo streng zijn hoor. Zo een dopper is ook plastic en hoe wordt jouw online bestelling ingepakt en verzonden?

  Kijk wat je allemaal al doet!!

  1. Dankjewel voor de bemoediging! Concessies doen hoort erbij, dat heb ik wel gemerkt (en ik ben nog niet eens echt begonnen, haha). Het verschil met de dopper is dat die niet na één keer wordt weggegooid, dus die telt wat dat betreft niet mee. Ik kocht ‘m in de winkel, dus verzonden hoefde ‘ie niet, al weet je natuurlijk nooit waarin hij in de winkel beland is inderdaad.

 3. “Ik zie het dieet vooral als een manier om mezelf te dwingen bewust naar mijn consumptiegedrag te kijken, creatief te zijn en vooral heel veel te leren.” Jaaa, zo bekijk ik zo’n uitdagingen ook altijd! En ik zeg ook altijd: beter inconsequent goed dan consequent fout. 🙂 Veel succes en vooral veel leerplezier!

 4. Haha, kamelig van aard! Hilarisch! De Princess Personal Blender vind ik wel show. Het vervelendste afval om te vermijden vind ik de ingepakte vleesjes/vleesvervangers/kazen van de supermarkt want dat betekent een extra rit langs bv slager, met eigen doosjes. And time is money…

  1. Ja, stom dilemma is dat he? Hier in mijn studentenhuis komen we niet onder vuilniszakken uit. In mijn eigen miniprullenbak op mijn kamer gebruik ik alleen nog maar plastic waar ik niet onderuit kom als afvalzakje, dat scheelt alweer íets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.