Op naailes

Tijd om iets nieuws te leren! Samen met een vriendin zit ik op naailes. Niet alleen handig om niet compleet hulpeloos te zijn bij kapotte kledingstukken (hallo, duurzaamheid), maar ook een fijne manier om een portie creativiteit kwijt te kunnen. En wat is nou eerlijker dan je kleding zelf maken? Ik krijg steeds meer bewondering voor mensen die in naaiateliers werken, want een kous kunstje is het zeker niet. Nu moet ik alleen nog even uitvinden hoe ik aan verantwoorde stoffen kom (iemand een tip?) maar dan staat niets mijn persoonlijke fair fashion modelijn nog in de weg. Behalve dat we pas twee lessen gehad hebben dan, vooruit.

Op naailes_stoffen

Gemiste kans
Mijn moeder zal haar hoofd we schudden als ze dit leest. Zij heeft toen ik nog thuis woonde meermaals gepoogd me achter de naaimachine te krijgen (hier is niks ongeëmancipeerds aan hoor: mijn broer kan beter knopen aanzetten en strijken dan ik. Dat krijg je met overhemden). Helaas gooide de ongeduldige, eigenwijze puber die ik toentertijd was roet in het eten, waardoor ik nu moet lappen om mijn gemiste kennis in te halen. Ooit fabriceerden moeder en ik samen wel een echte klassieker: een tas van een versleten spijkerbroek, inclusief vrolijk (en slordig, maar dat was expres hoor) opgenaaide lapjes. Wie kent ‘m niet? Hoewel de nineties helemaal terug zijn in het modebeeld, ga ik het deze keer over een andere boeg gooien.

Mijn eerste naailes-project is trouwens wel een tas. Een totebag deze keer, gemaakt van twee soorten stof, zodat ik ‘m dubbelzijdig kan gebruiken. Een goede manier om de naaimachine te leren kennen en toch meteen al iets van jezelf in handen te hebben. Gisteren ben ik begonnen met mijn volgende en iets grotere missie: een jurkje. Daarmee ben ik vast nog even zoet. Helemaal niet erg, want ik vind het zó leuk om te doen! Echt een kick om helemaal zelf iets te maken. We hebben dat gevoel als  ‘naai-high’ bestempeld. Ik denk dat we oud worden, haha.

op-naailas_tas op-naailes_tas_binnen2

Wij leren de kneepjes van het vak trouwens bij Handwerkstudio Leiden, waar je bijvoorbeeld ook kunt leren boekbinden. Ook nog een leuk toekomstprojectje. Ik vind het fijn dat het een kleine groep is, zodat je lekker veel persoonlijke aandacht krijgt. Het is basiscursus één, dus ik val niet uit de toon als ultieme naainitwit. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van mijn avonturen.

Heb jij wel eens kleding (of iets anders) zelf genaaid? Ik kan best nog inspiratie gebruiken!