Op naailes
Tijd om iets nieuws te leren! Samen met een vriendin zit ik op naailes. Niet alleen handig om niet compleet hulpeloos te zijn bij kapotte kledingstukken (hallo, duurzaamheid), maar ook een fijne manier om een portie creativiteit kwijt te kunnen. En wat is nou eerlijker dan je kleding zelf maken? Ik krijg steeds meer bewondering voor mensen die in naaiateliers werken, want een kous kunstje is het zeker niet. Nu moet ik alleen nog even uitvinden hoe ik aan verantwoorde stoffen kom (iemand een tip?) maar dan staat niets mijn persoonlijke fair fashion modelijn nog in de weg. Behalve dat we pas twee lessen gehad hebben dan, vooruit.
Gemiste kans
Mijn moeder zal haar hoofd we schudden als ze dit leest. Zij heeft toen ik nog thuis woonde meermaals gepoogd me achter de naaimachine te krijgen (hier is niks ongeëmancipeerds aan hoor: mijn broer kan beter knopen aanzetten en strijken dan ik. Dat krijg je met overhemden). Helaas gooide de ongeduldige, eigenwijze puber die ik toentertijd was roet in het eten, waardoor ik nu moet lappen om mijn gemiste kennis in te halen. Ooit fabriceerden moeder en ik samen wel een echte klassieker: een tas van een versleten spijkerbroek, inclusief vrolijk (en slordig, maar dat was expres hoor) opgenaaide lapjes. Wie kent ‘m niet? Hoewel de nineties helemaal terug zijn in het modebeeld, ga ik het deze keer over een andere boeg gooien.
Mijn eerste naailes-project is trouwens wel een tas. Een totebag deze keer, gemaakt van twee soorten stof, zodat ik ‘m dubbelzijdig kan gebruiken. Een goede manier om de naaimachine te leren kennen en toch meteen al iets van jezelf in handen te hebben. Gisteren ben ik begonnen met mijn volgende en iets grotere missie: een jurkje. Daarmee ben ik vast nog even zoet. Helemaal niet erg, want ik vind het zó leuk om te doen! Echt een kick om helemaal zelf iets te maken. We hebben dat gevoel als ‘naai-high’ bestempeld. Ik denk dat we oud worden, haha.
Wij leren de kneepjes van het vak trouwens bij Handwerkstudio Leiden, waar je bijvoorbeeld ook kunt leren boekbinden. Ook nog een leuk toekomstprojectje. Ik vind het fijn dat het een kleine groep is, zodat je lekker veel persoonlijke aandacht krijgt. Het is basiscursus één, dus ik val niet uit de toon als ultieme naainitwit. Ik zal jullie zeker op de hoogte houden van mijn avonturen.
Heb jij wel eens kleding (of iets anders) zelf genaaid? Ik kan best nog inspiratie gebruiken!
Comments
Resaarcle
Wat leuk dat je het naaivirus te pakken hebt! Ik lachte eens toen mijn vriendinnen vroegen of ik mee op naailes ging, maar 3 jaar later zat er toch ook wel (én ik hield het langer vol dan hen ?). Die tas is mooi gelukt, tof stofje!! Ik vang graag tweedehandsstofjes op rommelmarkten (van tafellakens over gordijnen tot reststof), maar volgens mij kan je bij mavieenvert.be wel een lijstje vinden met verantwoorde stoffenverkopers (in de kolom rechts, onderaan)
KouweKleren
Bedankt, dat is inderdaad een goede lijst. En tweedehands is natuurlijk helemaal perfect, daar had ik nog niet eens zo aan gedacht. Jij bent inderdaad vaak van de creatieve naaiprojecten, vind ik altijd erg leuk om te volgen!
Sara
Wat leeeeuuuukkk! Ik ben er ook over aan het nadenken om te leren naaien (ik denk dat ik wél een poging ga wagen bij mijn moeder, haha), vooral om meer feeling te krijgen met de kleding die ik draag: wat eraan voorafgaat, hoe zo’n proces verloopt, hoe arbeidsintensief het is en waarom welke stof. Ik ben benieuwd naar je jurk!
KouweKleren
Grappig dta je dat zegt, ik heb echt zoveel meer bewondering gekregen voor mensen in kledingfabrieken. Het is echt een nauwkeurige en arbeidsintensieve klus werkje en dan te bedenken onder welke tijdsdruk en omstandigheden mensen werken. Ik snap nu inderdaad veel beter hoe kleding in elkaar zit en wat er allemaal bij komt kijken. Zeker een aanrader om bij je moeder in de leer te gaan!
boukje
Ha leuk om te lezen…. ik ben ook aan het naaien, naailes… en begonnen voor de fun, maar ondertussen ook aan de fair fashion… en wil vandaar nu ook serieus verder met eigen kleding maken! Voor het eerst nu ook over op enkel biologische stoffen… na een speurtocht op internet heb ik alles voor een winterjas gevonden, zelfs bio-garen. Het enige niet biologische is de voeringstof voor de armen. Hier kon ik zo gauw geen alternatief voor vinden.
Met dat dit dit schrijf….. bedenk ik me dat ik ook bij de kringloop had kunnen zoeken naar een kledingstof met voeringstof en deze gebruiken !
KouweKleren
Wauw wat goed! Waar haal jij die biologische stoffen vandaan?