Op de leeslijst: boeken die ik heel graag wil

Happy pre-birthday to me! In Disney’s Alice in Wonderland hebben we allemaal kunnen leren dat je eigenlijk je unbirthdays zou moeten vieren, omdat er daar nu eenmaal veel meer van zijn dan die schamele één dag per jaar dat je in het zonnetje wordt gezet. Ik kan me daar wel in vinden, vooral omdat ik de voorbereidingen voor mijn verjaardag vaak bijna leuker vind dan de dag zelf. Ik ben nogal het organiserende type, dus ik kan me al weken van te voren verliezen in het smeden van plannen, verzinnen van hapjes, het uitzoeken van muziek en het inslaan van boodschappen.

De duurzame boeken op mijn verlanglijstje

Een andere leuke bijkomstigheid van een aanstaande verjaardag is de roep om verlanglijstjes. Nu ben ik opgegroeid in een huis vol boeken (mijn ouders metselen mijn oude slaapkamer langzaam maar gestaag dicht met boekenkasten, net als die van mijn broers, hun eigen slaapkamer, de woonkamer en de zolder) en mijn eigen boekenkast puilt ook meer dan uit. Daarom is een wensenlijstje zonder boeken voor mij als Sinterklaas zonder pepernoten: onbestaanbaar.

Op mijn lijstje staan – niet heel verrassend – een aantal boeken die bijzonder goed bij deze blog passen. Ik ben immers nog een fair beginneling en nog lang niet uitgelezen en -geleerd. Hier een voorproefje van het drukwerk dat mij heel erg hebberig maakt:

 1. Talking Dress – Marieke Eyskoot
  Dit is dé handleiding voor elke beginnende fair fashion fanatiekeling. Ik heb het boek al vaak in staan kijken maar wil het nu heel graag van voor tot achter lezen. Het legt basisdingen uit, zoals hoe de kledingindustrie nu eigenlijk werkt en welke impact verschillende grondstoffen nu eigenlijk hebben. Verder is het gevuld met heel veel praktische tips om je kledingkast eens grondig aan te pakken. Kan ik absoluut gebruiken.
 2. De Groene Meisjes – Merel Wildschut & Jamie van Zijl
  De blog van De Groene Meisjes volg ik al tijden en voor zoveel veganistische vrolijkheid zou ik de kaas haast afzweren (bijna dan). Ze schrijven veel over eten, maar passen hun groene manieren op alle aspecten van hun leven toe. Ik heb het boek al een paar keer aan iemand cadeau gedaan (zo probeer ik mijn eigen hebberigheid te bezweren), maar in mijn eigen kast ontbreekt het nog altijd.
 3. Puur en eerlijk – Teun van der Keuken
  Het heerlijke van Teun van der Keuken (die van de Keuringsdienst van Waarde & Tony Chocolonely) vind ik dat hij altijd zo eerlijk en nuchter is. Nee, het goede doen (op voedselgebied in dit geval) is niet altijd makkelijk. En ja, we zijn helaas vaak gemakzuchtige en inconsequente wezens (hij zelf ook, zo geeft hij ruiterlijk toe in interviews). Maar dat is ook weer niet zo erg, als we maar proberen en een beetje nadenken. Want de voedselindustrie maakt het ons niet altijd makkelijk, met alle reclamepraatjes en prachtig klinkende keurmerken. Een hoopvolle strekking, want wie zich in duurzaamheid verdiept, kan soms zomaar ineens de moed verliezen. Red jij ons, Teun?
 4. Instock Cooking 
  Ik heb een hekel aan het weggooien van eten en brouw samen met huisgenootjes vaak de heerlijkste restjesmalen, maar ook hier belandt helaas nog wel eens iets half-vergaan bij het afval. Conserveren kun je leren, daar gaan ze bij het Amsterdamse restaurant Instock vanuit. Van de producten waar ze daar mee koken zou anders zo’n  90 procent in de vuilnisbak verdwenen zijn. In hun kookboek leren ze je hoe je zelf je voedselverspilling kunt terugdringen. Vol recepten en lekker ouderwetse technieken om voedsel extra lang houdbaar te houden.
 5. Plenty more – Yotam Ottolenghi
  Go groenten, go! Ik ben dol op groente en fruit in alle vormen en kleuren (bleekselderij uitgezonderd. Sorry stengels, maar jullie smaken zó zepig..). Ik wacht met smart op het moment dat het gemiddelde restaurant ook door gaat hebben dat drie blaadjes sla of een eetlepel erwten niet telt als groente. Net als in het eerste deel, Plenty, staan groenten in al deze gerechten centraal. Dat boek heb ik al in de kast staan en dat is er zo een waar je eigenlijk meteen je tanden in wil zetten, omdat je het geduld niet hebt om de boel eerst klaar te maken. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.
 6. The Green Kitchen & Green Kitchen travels – David Frenkiel & Luise Vindahl
  Vega van over de hele wereld. Geen betere manier om een reislustige zomer af te trappen, toch? Ook deze boeken komen voort uit een blog, wat extra mooie foto’s oplevert. Dus moest ik ook hier opletten dat ik het dat ik het inkijkexemplaar in de winkel niet onderkwijlde. Lezen (en praten!) over eten is bijna net zo’n grote hobby van me als eten zelf, denk ik.

Misschien ben ik over een paar weken wel de gelukkige eigenaar van één van deze boeken. Dan volgt uiteraard een uitgebreide recensie! Welke boeken gun jij een permanente verblijfplaats in je boekenkast?