Mooi minimalistisch merk: Vetta

Hoe meer ik me verdiep in duurzaamheid op modegebied, hoe meer ik er achter kom dat het vooral om ‘minder’ draait: minder kopen, minder verspillen. Bewust zijn van wat je bezit, daar zuinig mee omgaan en het optimaal benutten.

Deze week ontdekte ik een merk dat perfect binnen die filosofie past: Vetta. Je kunt het vanuit Nederland nog niet bestellen (update: Yes we can! Kost wel 40 dollar, dus een bestelmaatje vinden is geen overbodige luxe) en een deel van de collectie is sowieso al uitverkocht, maar toch wil ik er aandacht aan besteden. Omdat ik het niet alleen oogverblindend mooi vind, maar juist omdat het zo goed aansluit bij de ontdekkingen die ik de afgelopen tijd deed.

THP-VETTA-tunic5

Perfect minimaal
Vetta is een merk voor minimalisten. De collectie bestaat uit vijf stukken die onderling gecombineerd kunnen worden tot maar liefst 30 outfits. In een interview met Darling Magazine leggen de ontwerpsters, Vanessa van Zyl en Cara Bartlett, uit waarom ze hiervoor gekozen hebben:

“We chose five pieces because we saw it as a great way to introduce the concept of a capsule collection to our customers. We also wanted each piece to have that perfect fit and drape, so focusing on just five items allowed us to get everything just right.”

Capsule garderobe
Zo’n capsule collectie sluit aan bij een manier van kleden die de ‘capsule garderobe’ heet, waarbij iemand een zeer beperkt aantal kledingstukken bezit en draagt. Sommige mensen hebben een capsule garderobe per seizoen of periode, anderen dragen hun kleding het hele jaar door. Er is geen vaststaand aantal kledingstukken dat je ‘mag’ hebben, maar aantallen die ik vaak voorbij zie komen zijn 30, 40 of 45 kledingstukken, al dan niet met inbegrip van schoenen. Misschien klinkt dat helemaal niet zo weinig, maar duik maar eens in je kledingskast om te tellen. Ik zelf bezit in elk geval een veelvoud van dit aantal.

Als je een capsule garderobe wilt, draait het om twee dingen: combineren en kiezen. Hoe meer je je beperkt in het aantal stukken dat je bezit en draagt, hoe belangrijker het is dat de kleding die je hebt, goed bij elkaar past. Kiezen is daarom belangrijk op het vlak van stijl, maar ook op dat van kwaliteit. Je gaat deze kleding vaak dragen, dus kwaliteit is belangrijk. Je hebt geen uitwijkmogelijkheden voor een speciale gelegenheid (tenzij je iets leent) en ook op een feestje wil je immers goed voor de dag komen.

Mensen die voor een capsule garderobe kiezen doen dit vaak uit duurzaamheidsoverwegingen. Je hebt weinig nodig, omdat je het perfecte allemaal al in je kast hebt liggen. Geen impulsaankopen meer dus, geen kledingstukken die nergens bij passen en die je daarom nooit aantrekt. Misschien klinkt dat modepopjes wat saai in de oren, maar mensen met een capsulegarderobe zijn vaak juist heel bewust met kleding bezig. Ze weten precies wat ze staat en wat ze uitstralen in bepaalde kleding, omdat ze over de samenstelling van hun garderobe zo grondig hebben nagedacht.

Zo’n garderobe kan enorme vrijheid geven. Ook keuzestress is namelijk verleden tijd. Wat kun je allemaal wel niet doen in de tijd de je normaal in dubio voor je kast doorbrengt of die het je kost om al je in een ‘ik heb niks om aan te trekken’-bui uit de kast getrokken kleding weer netjes op te vouwen?  Als je meer wilt weten over een capsule garderobe, raad ik je de blog Naoki aan.

Collectie
Natuurlijk is een capsule garderobe voor veel mensen een brug te ver en dat is niet erg. Maar een merk als Vetta kan wel helpen een stapje dichter in de buurt te komen van het optimaal benutten van je kledingkast, iets waar ik laatst ook al over schreef. Zelfs als je niks van hun collectie aanschaft (wat helaas dus ook nog niet zo makkelijk lijkt te kunnen).

De ingenieuze ontwerpen – een tuniek die ook als top kan worden gedragen, een two-pieces jurk die je op maar liefst vijf manieren aankan en een cropped top die achterstevoren net zo mooi is – inspireren me om met nieuwe ogen naar mijn eigen kledingstukken te kijken. Niet alleen naar nieuwe combinaties, maar ook naar andere manieren van dragen. De gemiddelde broek zal achterstevoren misschien niet zo lekker zitten, maar een jurkje kan met een rok erover ook als top dienen en een jurk met een top erover juist weer als rok. Hallo, nieuwe combinaties.

De stukken van Vetta zijn allemaal elegant, klassiek en vrouwelijk. Ze worden gemaakt in New York van hergebrukte materialen en het biologisch afbreekbare tencel. Allemaal zijn ze verkrijgbaar in twee kleuren, variërend in zwart, wit, mokka en chambray (zo’n blauwgrijze, jeansachtige teint). Wonderlijk hoe een collectie die om minimalisme draait, toch zo hebberig kan maken. Geniet je even mee?

 

Beeld: Vetta