Mooi merk: Kowtow

Ik wil jullie niet te hebberig maken, maar als ik zo’n mooi merk als Kowtow ontdek, zou het onaardig zijn om het voor me te houden. En zo sta ik natuurlijk niet graag bij jullie bekend.

Respect
Kowtow – je spreekt het uit als Koe-toe – is het Chinese woord voor een diepe buiging die voor de keizer gemaakt werd. Daarmee staat het woord dus voor een grote mate van respect. Dat past mooi bij een merk dat kleding maakt met enorm veel respect voor de aarde, het milieu en de mensen die de kleding maken. En daar maak ik dan weer graag een diepe buiging voor.

Gebreide jurk – 169,05 euro

De hele collectie wordt gemaakt van katoen. Biologisch katoen, welteverstaan. Dat geldt dus ook voor de jeans en breisels. Arbeidsomstandigheden worden gegarandeerd door het fairtrade keurmerk op dit katoen. Van veilige en eerlijke arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar de kleding gemaakt wordt, kun je ook op aan: alle kleding is GOTS-gecertificeerd.

Gebreide galajurk – 144,88 euro

Opvallende eenvoud
Het toffe van de stukken van Kowtow vind ik de combinatie van stijlvol, basic en opvallend. De kleding valt niet op door heftige prints, maar doordat de pasvorm van elk stuk is bijzonder. Net oversized, extra lang, een bijzondere kleur, het zit ‘m in de details. Sommige stukken zijn vrij klassiek, terwijl andere wat meer edgy zijn. Je kunt er veel kanten mee op. Laag over laag combineren, zoals op de websitefoto’s veel gebeurd, is een mogelijkheid, maar persoonlijk zou ik het wat rustiger houden met één eyecatcher van Kowtow per outfit.

Cardigan – 78,11 euro (Building Block)

Building Block
De combinatie van eenvoud en opvallen zorgt dat je een statement kunt maken met de kleding zonder dat iedereen het gevoel hebt dat je weer in diezelfde heftige top verschijnt. Bij merken als Kings of Indigo en Friday’s Project krijg ik hetzelfde gevoel en die staan niet voor niets in mijn lijstje van favorieten als het op fair fashion aankomt. Kowtow heeft daarbij nog een basiscollectie: de zogenaamde Building Block stukken. Hiermee kun je de basis van je garderobe bouwen. Ook deze bouwstenen voor je garderobe hebben vaak toch een verrassend randje.

Shirt jurk – 59,92 euro (Building Block)

Prijzig
Helaas heeft dit moois ook z’n prijskaartje. Met voor sommige stukken een prijs erop die ik persoonlijk – hoewel mijn standaarden voor wat en ‘normale’ prijs voor kleding is flink omhoog zijn gegaan – niet snel zal neerleggen voor een kledingstuk, al is het maar omdat ik het me simpelweg niet kan veroorloven. De Block Building collectie valt me trouwens wel me mee qua prijs en ook in de uitverkoop zijn er stukken te vinden die wel binnen mijn budget passen. Ik laat me hoe dan ook graag inspireren door de prachtige kleuren en modellen. Kijken, niet kopen is sowieso meer en meer mijn devies en wat dat betreft kan ik alleen maar blij zijn met dit soort bewuste merken.

Jeans – 144,88 euro

Van (heel) ver
Tot slot is het nog goed om te weten dat Kowtow uit Nieuw-Zeeland komt. Niet echt om de hoek voor ons in West-Europa en dus minder geschikt als je op zoek bent naar een lokaal product. Voor verzending betaal je dan ook 40 Nieuw-Zeelandse dollar (zo’n 25 euro). De Geitenwollenwinkel in Amsterdam (die ook een webshop hebben) verkoopt ook een aantal van de kledingstukken en bij hen kun je ook online bestellen. Zou jij iets bij Kowtow kunnen uitzoeken?

Jurk – 99,96 (sale)

Sweater – 155,99 euro

Beeld: Kowtow