Moeilijke materie: eerlijke sale

Ik vind sale een lastig fenomeen. Vroeger niet hoor. Met mijn beperkte budget wachtte ik geduldig af tot ik mijn slag kon slaan in de uitverkoop. Het is bijna het hele jaar door wel ergens sale – dat komt mede door de razendsnel wisselende collecties van grote modeketens – waardoor ik vaak genoeg met stapels kleren thuiskwam. Tegenwoordig is mijn houding ten opzichte van de uitverkoop wat ambivalenter. Ja, mijn budget is niet veel groter geworden en ik houd nog steeds van koopjes – nog altijd één van de redenen dat ik graag tweedehands shop – maar achter de sale gaat een wereld van verspilling schuil.

1. Seasalt Cornwall 38,57 euro 2. Armedangels 49,90 euro 3. Armedangels 49,90 euro
4. Armedangels 44,90 euro  5. Armedangels 29,90 euro  6. Armedangels 44,90 euro

Zonde
Ik las in een artikel van Vrij Nederland dat 30% van van de gemaakte kledingstukken nooit verkocht wordt en nog eens 40% pas in de sale een eigenaar vindt. Dat zijn toch bizarre aantallen? Uit eigen ervaring weet ik dat de verlokkingen van bodemprijzen erg vaak zorgen voor aankopen die onder in de kast belanden om die plek zelden of nooit meer te verlaten. Er wordt dus – simpel gezegd – veel te veel kleding geproduceerd en de sale is daar een uitwas van. Het schijnt dat nooit verkochte kleding op grote schaal verbrand wordt, omdat merken willen voorkomen dat het via opkopers voor een prikkie op de markt komt, wat imagoschade zou betekenen voor met name de duurdere merken. Wat een ontzettende verspilling van grondstoffen, water en energie.

7. Armedangels 199,95 euro 8. People Tree 19,00 euro 9. Braintree 37,42 euro
10. Braintree 23,27 euro 11. Braintree 34,96 euro 12. Braintree 40,80 euro

Prijzig
Fair fashion is niet goedkoop. Als student schrik ik soms van de prijzen, ondanks dat ik dondersgoed weet dat het verschil eerder veroorzaakt wordt doordat veel andere kleding zo onrealistisch goedkoop is. Zoals duidelijk wordt uit de documentaire ‘The True Cost’ (aanrader!) betaalt iemand anders – de textielarbeider – de prijs voor zulke koopjes. Ik heb inmiddels wel door dat ik niet dezelfde hoeveelheden kleding kan blijven kopen – tenzij tweedehands – als ik eerlijk gefabriceerde spullen wil. En dat vind ik niet erg, want ook eerlijke en groenere kleding heeft haar niet te vermijden impact op het milieu.

 

13. People Tree 29.81 euro 14. Komodo 66,00 euro 15. Armedangels 44,90 euro
16. Komodo 38,00 euro 17. People Tree 38,34 euro 18. People Tree 29,95 euro

Daarom probeer ik niet toe te geven aan de verlokkingen van de sale. Ik ben bezig mijn kledingkast uit te mesten– waarover later meer  – en probeer dat wat ik heb her te waarderen. Toch ben ik geen onomstotelijk tegenstander van de uitverkoop (en dat is niet alleen uit eigenbelang).  Ook eerlijke merken doen eraan en daar ben ik niet tegen. Mode blijft een grillig verschijnsel en al ver van te voren moeten merken en winkels beslissen wat er in de rekken komt te hangen. Daar zit wel eens een inschattingsfoutje tussen.

Een shirt dat uiteindelijk als nog verkocht wordt in de sale, levert niet alleen meer op dan een onverkocht exemplaar (en fair merken steunen is altijd goed natuurlijk), maar is gelukkig ook niet tevergeefs gemaakt. Mits de koper het echt gaat dragen, uiteraard. Bedenk dus eerst of je je aankoop zult gaan dragen, maar geniet dan vooral van je eerlijk geproduceerde outfit. Voelt goed hoor, kan ik je vertellen. En dat gun ik iedereen, daarom zocht ik vast wat mooie sale-items voor je uit.

19. Armedangels 29,90 euro 20. Knowledge Cotton 59,95 euro 21. Armedangels 24,90 euro
22. Armedangels 49,90 euro 23. Braintree 17,43 euro 24. Alternative Apparel 29.95 euro