Mijn stijl ontdekken: experimenteren

Ik ben weer terug met een stijl-update! Geen idee meer waar ik ook alweer mee bezig was? Helemaal niet gek, want het is even geleden dat ik schreef over mijn doelen voor deze zoektocht en dat ik mijn moodboards met alles wat ik mooi vind, liet zien.

De afgelopen maanden ben ik bezig geweest met de volgende stap: experimenteren met alle ontdekkingen die ik via het maken van die stijlborden gedaan heb op het gebied van kleuren, materialen, silhouetten, styling en natuurlijk specifieke items die ik mooi vond. Ik wilde alles uitproberen, want dat je iets bij een ander tof vindt, betekent niet altijd dat het ook bij jou of je leven past.

Experimenteerfase

Die experimenteerfase is niet helemaal zo gelopen als gepland. En dan bedoel ik niet de tijd die er overheen is gegaan. Nee, dat is allemaal geen probleem, dat was voorzien en ik wilde juist niet te veel haast maken, maar rustig de tijd nemen om te ontdekken wat wel en niet bij me past.

Eigenlijk was het de bedoeling om eerst te experimenteren zónder dingen in mijn kast te veranderen – door dingen weg te doen of te kopen –  maar in praktijk ben ik vrij snel met een aantal aanpassingen begonnen. Dat had een paar redenen.

 1. Ik koop vooral tweedehands
  Bij tweedehands is het ook niet zo erg om eens iets te proberen, zeker als je het voor een prikkie koopt. Werkt het niet, dan breng je het terug of verkoop of geef je het door, zonder dat het milieu of je portemonnee daar al te erg onder lijdt.
 2. Langer testen
  Ik vind het ook fijn om iets langere tijd te proberen in plaats van alleen in een pashokje te verzinnen of het een match is. Draagcomfort, de mogelijkheid van veel verschillende combinaties, het draagt allemaal bij aan de vraag of ik kleding uiteindelijk veel zal dragen. Voor mij werkt een langere periode van uitproberen dus beter. Nieuwe kleding koop ik uiteraard pas als ik zeker ben van al die facetten.
 3. Ik begon niet vanaf nul
  Hoewel de moodboards me zeker nieuwe inzichten hebben gegeven en mijn inzichten hebben aangescherpt, was ik met de basis al wel bekend. Ik wist bijvoorbeeld grotendeels al welke kleuren en silhouetten me goed staan. In sommige opzichten was het dus veilig om al iets aan te passen in mijn garderobe.

Hiermee vallen de experimenteer- en de aanpassingsfase een beetje samen, maar dat is niet zo heel erg, naar mijn idee. Misschien ben ik met het snellere aankopen wel afgeweken van The Curated Closet, het boek dat het uitgangspunt was voor deze stijlzoektocht. Aan de andere kant moedigt het boek juist aan om je eigen pad te kiezen binnen de methode. Bovendien heb ik geen overhaaste beslissingen gemaakt. Er zijn wat aankopen geweest die toch niet zo goed bleken te matchen, maar dit waren allemaal tweedehandsjes die ik weer een nieuwe eigenaar bezorgd heb. Voor het gehele proces heb ik juist heel erg de tijd genomen, zoals je wel hebt merkt.

Blij met mijn garderobe

Ik ben ruim een half jaar aan het experimenteren geweest met mijn garderobe en mijn outfits. Nu ik zowel bar koude (kunnen we het ons nog voorstellen?) als snikhete dagen heb doorstaan, durf ik wel te zeggen dat ik over het algemeen behoorlijk tevreden ben met mijn garderobe.

Er is behoorlijk wat verandert: er zijn dingen uit, er kwamen dingen bij. De totale omvang is kleiner geworden, al is dat niet extreem of drastisch. Doordat ik al die tijd heb bijgehouden welke kleding ik droeg, weet ik nu dat ik nauwelijks stukken meer in mijn kast heb hangen die niet gedragen worden. Dat is een heel goed teken, vind je niet?

Aanpassingen laten zien

Om jullie te laten zien welke aanpassingen ik zoals gedaan heb, wil ik jullie de komende weken –  keep posted! – meenemen langs alle aspecten die ik in de moodboards besproken heb: kleuren, materialen, silhouetten, veelvoorkomende items en styling. Ik vertel je alles over de geslaagde en minder geslaagde experimenten. Natuurlijk laat ik ook zien welke aspecten ik uiteindelijk wel en niet ‘geadopteerd heb’ in mijn kledingstijl.

Omdat dat nogal wat informatie is, ga ik dat per thema doen. Er komen dus maar liefst vijf artikelen aan, waarbij ik in de eerste de kleuren onder de loep neem. Uiteindelijk wil ik met een definitie van mijn stijl komen, als houvast voor mijn toekomstige kledingkeuzes. Gelukkig kan ik daar in de tussentijd nog even over nadenken. Ik laat tegenwoordig regelmatig outfits zien op Instagram, dus laat me vooral weten hoe jij mijn stijl als geheel zou omschrijven. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit.

 

 

  1. Leuk om te horen! Ik ben ze met plezier aan het schrijven, ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden.

 1. Een half jaar vind ik eigenlijk nog best snel hoor! Ik doe stiekem een beetje met je mee vanaf de zijlijn en hou sinds 1 januari bij wat ik draag, maar als ik echt moet gaan nadenken ga ik snel iets anders doen, haha. Ben benieuwd wat je de afgelopen tijd ontdekt hebt!

  (Jaja, ik stalk je blog vandaag. Ben nog wat aan het inhalen na m’n vakantie – die was in juni :D)

  1. Ik ben misschien ook nog niet helemaal klaar (maar wanneer wel, zoiets verandert toch met je mee) maar ik kan wel zeggen dat ik echt heel blij ben met wat ik nu heb en wat ik kan dragen. Dat is wel echt een fijn gevoel. Je doet anders wel mooie constateringen in de ‘Ontdek je stijl’-groep, dus je bent er toch wel mee bezig misschien? Het moet ook geen plicht worden, dan is de lol er snel af. Lekker je eigen tempo!

   1. Ja, klopt, ik doe zeker ook rustig aan, maar ik merk ook dat ik een beetje ontwijkend gedrag vertoon omdat ik het ook wel een beetje lastig vind. Ik geloof wel dat het de moeite waard is als ik langzaamaan blijf doorzetten. Hoe fijn als je garderobe helemaal jij is 🙂

    Die groep is superfijn! Doordat het steeds mini-opdrachtjes zijn, loodst Merijntje me er in kleine stapjes doorheen. En intussen probeer ik thuis en in de kringloopwinkel wat combinaties waarvan ik nog niet goed wist of het voor me werkt. Alles wat de meeste meisjes als puber uitproberen doe ik nu pas, haha. Daarom kijk ik ook uit naar jouw blogs, want behalve dat ik nieuwsgierig ben naar jouw pad zet het me ook weer aan het denken over het mijne.

    1. Haha, elk op z’n tijd! Niks mis mee. Hoop dat je de lol ervan in blijft zien, dan komt het vanzelf goed.

  1. Dankjewel, dat is leuk om te horen! Ik heb ook helemaal zin om alles te plaatsen. Fijn om stil te staan bij waar ik blij van word in mijn kast.

 2. Ik kijk er al naar uit om over jouw ervaringen te lezen.
  Dankzij de positieve review hier en op Naoki heb ik ook The Curated Closet aangeschaft en ben er heel voorzichtig mee begonnen. Vind het niet makkelijk omdat ik vooral goed weet wat ik niet wil… maar wat wil ik dan wel hé? 😉 🙂

  1. Dat is best al een prima uitgangspunt lijkt me! Wegstrepen is ook kiezen. Verder gewoon lekker de tijd nemen om dingen te ontdekken. Het heeft geen haast en het moet vooral leuk zijn, dus doe het op je eigen manier en gebruik uit het boek wat bij je past. Dan komt het zeker voor elkaar.

 3. Wat leuk om te horen dat je gaandeweg steeds meer je eigen stijl hebt ontdekt, ook door juist te experimenteren. Ik heb zelf ook in de loop der jaren veel meer ontdekt wat ik leuk vind qua kleding en het voelt zo fijn om daar een beter beeld bij te hebben. Ook maakt het shoppen voor kleding zonder miskopen te doen een heel stuk makkelijker 🙂
  Ik ben heel benieuwd naar je blogartikelen in deze reeks.

  1. Helemaal mee eens! Ik kan nu veel makkelijker selecteren op ‘blijvertje’, ‘misschien leuk voor even’ en ‘niks voor mij’. Het kost wat oefening, maar geeft veel plezier en vertrouwen!

 4. Leuk! Ik ben benieuwd naar de komende blogs en je eigen definitie.
  Door de eerdere blogs ben ik kritischer naar mijn eigen kledingkast gaan kijken. Waar ik eerst dacht helemaal tevreden te zijn gaan er nu toch dingen uit. En doordat ik sinds kort aan mijn werkende leven ben begonnen merk ik dat ik nog wel wat meer nettere kleding kan gebruiken. Komende donderdag ga ik daarom gezellig met mijn moeder tweedehands shoppen in Haarlem 🙂

  1. Veranderingen in je leven hebben ook zeker hun weerslag op je garderobe. Maar als je weet wat bij je past, kun je daar volgens mij ook makkelijker op inspelen. Veel shopplezier morgen, ik hoop dat je mooie dingen vindt voor deze nieuwe fase!

 5. Leuk dat je ons mee gaat nemen, ik ben benieuwd! Zelf vind ik jouw stijl echt heel leuk en ik kijk altijd met plezier naar je outfit foto’s! Ik ga zelf misschien ook eens bijhouden welke kleding ik het meest pak, ik denk dat er best wat kledingstukken weer uit de kast kunnen.

  1. Wat leuk om te horen, dankjewel! Bijhouden wat je draagt is echt een superleerzame stap. Dan kun je niet o je eigen voorkeuren heen, wat die ook zijn. Hoop dat het jou ook veel inzicht oplevert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.