Maart: opruimmaand

Och, mijn huis is netter dan ooit te voren. Dat is met name te danken aan het samenwonen met mijn geliefde en zeer ordelijke vriend, die dol is op nette stapels (of helemaal geen stapels) en vaste plekken voor spullen in huis. Dat heeft absoluut een goede invloed op me. Toch blijven er altijd plekken in huis waar rommel zich opstapelt. De keukenla bijvoorbeeld, maar ook de kast in onze studeerkamer waar de spullen voor onze hobby’s zich voornamelijk bevinden (kaas eten en LP’s draaien niet meegerekend). En die wil ik deze maand gaan aanpakken, op mijn manier.

 

Het is op zich niet erg om dit soort plekken te hebben, maar ik denk dat het wel goed en verfrissend is om ze af en toe eens uit te mesten. Mijn studentenkamer stond bomvol – groot was ‘ie niet hoor – en ik wil niet dat ons huis dichtslibt. Ik heb nogal verzamelneigingen en ben vrij nostalgisch aangelegd, twee eigenschappen die me in een lastig parket kunnen brengen op huiselijk terrein.

Daarom bedacht ik een opruimmethode die me moet helpen om in de maand maart alle spullennesten waar ik niet dagelijks aandacht aan besteed onder handen te nemen, zonder dat het me heel veel moeite kost. Zo weet ik over een maand als het goed is weer precies wat ik allemaal in huis heb en kom ik niet meer met dubbele aankopen aanzetten. Dit hele festijn kan natuurlijk in elke andere maand plaatsvinden, maar maart leek mij met lentekriebels en zijn 31 dagen best geschikt (en om eerlijk te zijn had ik deze post niet op tijd af voor 1 februari). Het is allemaal heel simpel!

De regels

  1. Maak een lijst van alle plekken die je wilt aanpakken.
  2. Houd het klein. Niet ‘de berging’, maar ‘de bovenste plank van de kast in de berging’. De rest komt op de andere dagen. Het hoeft niet per se een la of plank te zijn, de fotodoos mag ook.
  3. Pak elke dag van de maand één van deze plekken uit. Maak de plek schoon, berg alles netjes op, verplaats wat er niet hoort (maar laat die nieuwe plek verder met rust) en doe weg wat weg kan.

De voordelen

  1. Het is behapbaar. Ik heb nogal de neiging om massaal al mijn spullen uit kasten te trekken, alles uitgebreid door te nemen en vervolgens halverwege op te geven omdat ik geen zin of tijd meer heb. Mini-projecten werken voor mij beter.
  2. Je kunt per dag kiezen voor een iets groter of iets kleiner project. Voor de een zal een boekenplank een heel werk zijn, voor de ander de doos met sieraden.
  3. Als je tóch een dag mist, is dat zo weer ingehaald.
  4. Het gaat niet om wegdoen. Natuurlijk kom je vast dingen nodig die je niet meer kunt gebruiken, maar het gaat in de eerste plaats om ordenen. Kun je spullen echt niet kwijt, dan kun je je afvragen of je ze nog wel wilt bewaren of er iets anders voor weg moet doen.

Ik moet deze methode nog uittesten, dus ik zal jullie zeker op de hoogte houden van mijn vorderingen. Waarschijnlijk zal ik het een en ander via mijn instastories laten zien. Aan het eind van de maand kun je in elk geval een artikel verwachten. Misschien herken je je wel in mijn opruimvalkuilen of is er een andere reden waarom je weer eens door je spullen wilt gaan. Dan vind ik het natuurlijk heel erg leuk als je meedoet, laat het me even weten! Kunnen we elkaar nog tot steun zijn en motiveren!