Lijstje: Goed bezig?

20160503_164531.jpg

Het leuke van bezig zijn met duurzaamheid, is dat je nooit klaar bent met ontdekken. Zo las ik deze week over de groene zoekmachine Ecosia. Een alternatief voor Google, omdat een zoekopdracht in die zoekmachine blijkbaar evenveel CO2 – uitstoot kost als het maken van één A4-tje door de enorme datacentra die het bedrijf draaiende moet houden. Nóóit over nagedacht, maar ik ben het meteen aan het uitproberen.

Het frustrerende van bezig zijn met duurzaamheid, is dat je het nooit allemaal goed kan doen. Kijk bijvoorbeeld naar voedsel: de fair trade optie is goed voor de mensen die het verbouwen, maar lang niet altijd voor het milieu. Het is vaak niet biologisch en wordt regelmatig over de halve wereld verscheept om op jouw bord te belanden. Hetzelfde geldt voor eerlijke kleding: beter voor makers en milieu, maar ik moet het vaak wel in individuele pakketjes uit verre of iets minder verre oorden laten komen, simpelweg omdat de winkelstraat op loopafstand weinig eerlijks te bieden heeft. Ook gaan goed voor mens, milieu en dier niet altijd samen. Vervelend? Jazeker. Maar voor mij geen reden om niet een dappere poging te wagen. Bovendien ben ik voorlopig nog niet klaar met alles uitvogelen en dat biedt weer mogelijkheden tot eindeloze schrijffestijnen op mijn eigen kleine internetkoninkrijkje.

Op een rijtje
Nu ben ik  dol op het maken van lijstjes. Wensenlijstjes, inpakken-voor-de-vakantielijstjes, boodschappenlijstjes, een bucket list en natuurlijk de dagelijkse to-dolijstjes. Ze geven me voorpret, rust in mijn hoofd of allebei.

Vandaag zet ik op een rijtje wat ik al doe om duurzaam en eerlijk te leven en maak ik een lijstje wat ik nog meer zou kunnen doen. Niet om daar stante pede mee te beginnen, maar als een overzicht van waar ik sta. Om me bewust zijn van de stappen die ik al zet (op to do-lijstjes zet ik ook altijd iets wat ik meteen kan afstrepen) en als een impuls om nieuwe dingen aan te pakken, klein of groter.

Voor sommige dingen op de tweede lijst zullen de omstandigheden eerst moeten veranderen (verhuizen, iets meer te besteden dan een studentenbudget), voor sommigen zal ik de tijd moeten hebben ze door te voeren en sommigen zullen waarschijnlijk simpelweg nooit gebeuren (leven zonder kaas? Weinig kans).

Voorlopig zal ik nog geen ecologisch wonder zijn dat haar truien breit van zelfgeschoren schapen en zelf verantwoorde deodorant maakt. Gelukkig hoeven lijstjes niet altijd meteen worden afgewerkt. Ze mogen ook gewoon een inspiratie zijn voor een wat verdere toekomst. Maar wie weet begin ik door alleen het opschrijven vandaag al met het één en ander. Dat is toch mooi meegenomen?

Wat ik doe:

 • Eerlijke en duurzame of tweedehands kleding kopen (joh, echt?)
 • Veel andere spullen tweedehands kopen
 • Plastic, papier en glas scheiden
 • Meestal vegetarisch eten
 • Zuivel en vlees biologisch kopen
 • Bijna nooit met de auto reizen
 • Mijn eigen tas meenmen naar de winkel
 • Apparaten pas vervangen als ze stuk zijn
 • Mails schrijven voor Amnesty
 • Bloed doneren

Wat ik nog meer zou kunnen doen:

 • Ook andere producten duurzaam en eerlijk aanschaffen
 • Minderen: geen (on)nodige zooi bij winkels als de Action aanschaffen
 • Een douchezandloper gebruiken
 • De gemeente vragen om groencontainers in Leiden centrum
 • Groene stroom gebruiken
 • Zelf groene stroom opwekken
 • Minder vaak wassen
 • Vliegen met CO2-compensatie
 • Eten altijd biologisch kopen
 • Vegetariër worden
 • Veganistisch eten
 • Eigen groenten/fruit/kruiden verbouwen
 • Groene stroom gebruiken (misschien heb ik dat al, geen idee wat de huisbaas doet)
 • Dat eens aan mijn huisbaas vragen
 • Mijn huis isoleren
 • Vaker zelf koffie & thee meenemen (lees: minder wegwerpbekers)
 • Theewater in de daarvoor bestemde prachtige warmhoudpot doen in plaats van steeds opnieuw koken
 • Dierproefvrije make-up gebruiken

Heb je aanvullingen? Ik hoor ze graag!  Het voordeel van internetlijstjes is dat ze ein-de-loos kunnen worden aangevuld. Wat is iets wat jij zelf doet aan duurzaamheid of juist (ooit) zou willen?