Items die ik koester, ondanks dat ze niet fair zijn

Toen ik net met bloggen begon, vond ik dat de outfits en items die ik op mijn blog liet zien allemaal fair of tweedehands moesten zijn. Een outfitpost kon alleen als alles wat ik droeg aan die eisen voldeed. Inmiddels vind ik dat onzin.

Opmaken

Het zou natuurlijk compleet van de zotte zijn om de kledingstukken en accessoires die ik kocht vóór ik op eerlijk en duurzaam overstapte niet meer te waarderen. Omdat deze items waarschijnlijk niet onder fraaie omstandigheden gemaakt zijn, is het des te belangrijker om ze optimaal te benutten. Dan zijn ze tenminste nog in één opzicht duurzaam. Daarom wil ik jullie drie stukken laten zien die ik enorm koester, ondanks of dus juist dankzij hun onverantwoorde herkomst.

Ketting

Gekocht bij: Primark

Top omdat: hij door zijn vele kleurtjes overal bijpast. En hij hij is ideaal om een basic (fair) look mee af te maken.

Extra bijzonder:  ik krijg heel vaak de vraag waar deze vandaan komt. Dat voelt even als een biechtmomentje, maar levert vaak juist ook toffe gesprekken op over de keuzes die ik nu maak.

Weetje: Op de voorkant zitten strasssteentjes die ik héél lelijk vind. Daarom draag ik de ketting altijd achterstevoren.

Schoenen

Gekocht bij: Van Haren

Top omdat: geel. Punt.

Extra bijzonder: dankzij deze schoenen hebben we nu gele gordijnen. Ze liggen vaak op ons vloerkleed en dat ziet er heel vrolijk uit. Toen ik in de gordijnenwinkel stond met deze schoenen aan, viel me op dat er gordijnen hingen in precies die kleur. Ik wist dus meteen dat dat een goede match was.

Weetje: ik vond ze meteen geweldig, maar eigenlijk zaten ze nooit zo lekker door een hard randje bij de hiel. Ik heb ze nu jaren en deze zomer heb ik ze eindelijk goed ingelopen. Ik draag ze nu heel veel, de neuzen beginnen zelfs al een beetje te slijten, snik. Extra geheugensteuntje om in de toekomst altijd voor kwaliteit te gaan!

Rok

Gekocht bij: zelfgemaakt! Misschien denk je nu: Huh, dan is deze toch ‘fair’ gemaakt? Of heb jij een bijbaan in een sweatshop? Maar het is belangrijk om je te realiseren dat de eerlijkheid van kleding niet bij het naaiwerk begint. De stof en fournituren zijn ook door mensenhanden gemaakt en gezien de prijs die ik er op de markt voor betaalde ga ik daar niet van het beste uit.

Top omdat:
het het allereerste kledingstuk is dat ik zelf maakte.

Extra bijzonder:
 naailessen hebben me zoveel geleerd. Niet alleen hoe ik een patroon overneem en een naaimachine bedien, maar vooral hoeveel werk het is om iets moois te maken. Daardoor besef ik extra dat kleding maken voor de prijs waarvoor het bij de ‘gewone’ winkelketens hangt gewoon niet kán. Ook al zijn de kledingarbeiders miljoen keer handiger dan ik.

Weetje:
de rok is te groot, haha. Ik heb me voorgenomen ‘m voor de herfst losbarst in te nemen, anders zou het echt zonde zijn. Ik wil deze met trots kunnen dragen!

 1. Ooh ja, helemaal waar! Zo heb ik een lichte net-niet-lange broek van de Forever21, die al vijf zomers fanatiek meegaat. Vijf! Op een of andere manier slijt ‘ie nauwelijks, is de pasvorm perfect, en matcht ‘ie zo handig bij alles dat ik ‘m elk jaar weer blij uit de kast pak. 🙂

  1. Heerlijk is dat hè? Broeken om op de draad toe te verslijten (en dan maar hopen dat dat héél lang duurt).

 2. Je kunt je ‘Vroegere kleding’ ook beschouwen als ‘kringloopkleding die nog niet bij een tweede eigenaar is beland’ . Tenslotte gebruik je het zelf langer dan 1 seizoen, wat voor veel kleding niet geldt. Daarbij wordt kleding van de kringloop is ook niet allemaal duurzaam geproduceerd. Maar door het kringloopproces wordt het duurzamer.

  1. Dit vind ik echt een geniale gedachte! Ik heb nog kleding in de kast hangen van mijn wekelijkse H&M winkeluitjes van toen ik zestien was, maar – gelukkig – draag ik dat nu ook nog met plezier.

   1. Wonderlijk dat sommige kleding van de H&M met drie keer wassen verbleekt uit elkaar valt en je andere jaren en jaren kunt dragen. Ik heb dit jaar twee H&M-jurkjes weggedaan die ik allebei al bijna 10 jaar had – en veel droeg. Nu waren ze echt te verwassen geworden, maar ik heb er enorm veel lol van gehad.

  2. Helemaal waar! Ik ben enorm fan van de kringloop, maar de nieuwe kleding die ik koop zou ik het liefst zelf volledig verslijten. Dan weet ik zeker dat het een echt goede keus was.

  1. Yes, onderhoud helpt ook enorm om de duurzaamheid te verlengen! Niet mijn grootste hobby, maar zo de moeite waard.

 3. Groot gelijk heb je! Ik probeer ook extra te koesteren wat ik al had voor ik met fair fashion bezig was. Maar in de Primark ben ik, eerlijk waar, nog nooit binnen geweest. 🙂

  1. Haha dat is een mooie prestatie! Ik heb me er gelukkig ook nooit sufgekocht en heb er een aantal dingen vandaan die ik heel veel heb gedragen (waaronder een van mijn lievelingswinterjassen) maar zou er nu uiteraard niet meer binnenstappen. Deze ketting blijft een mooie herinnering aan wat ik nooit meer wil.

 4. Snap ik. Ik ben nog niet zo lang bezig met fair fashion en heb dus danig wat favorieten in de kast hangen die niet fair zijn, maar ik ben niet van plan ze weg te doen. Dragen tot ze letterlijk uit elkaar vallen! 🙂 De dingen die me niet meer passen of die ik gewoonweg niet meer draag, ga ik binnenkort verzamelen en naar De Kringwinkel brengen.

  1. Bij mij verschuift de verhouding ook langzaam hoor (al kocht ik al heel lang veel tweedehands). Ik vond het vooral leuk om deze ‘ode’ te brengen omdat ik het verhaal achter kleding steeds belangrijker vind. Ik wil kleding niet zien als een lapje stof en zeker niet als een wegwerpproduct, maar als waardevolle stukken die je moet koesteren. Dat helpt me blijer te zijn met wat ik bezit en zorgt ook dat ik bij nieuwe aankopen bewuster ben van waar ik echt gelukkig van wordt. ‘Treat clothes like the friends they are’ las ik vandaag nog ergens, daar kan ik me wel in vinden!

 5. Leuke blog, goed van je dat je juist deze producten niet weg doet maar toch gebruikt 🙂

  1. Dankjewel Linde! Het voelt goed om ook bij dit soort producten stil te staan bij waar ze vandaan komen en wat ze voor me betekenen. Die bewuste waardering helpt me om me gelukkig te voelen met wat ik allemaal wel niet heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.