Happy Herfst-kalender

We mogen de Indian Summer dan nog niet helemaal ontwend zijn, metereologisch gezien is de herfst gewoon al begonnen en stiekem vind ik dat helemaal niet erg. Dat neem ik vast terug op het moment dat ik me met een brainfreeze op mijn fiets door een hoosbui heenploeter, maar voorlopig geniet ik van de langzaam verkleurende bladeren en van hoe lekker het ruikt als het nog een beetje vochtig is ’s ochtends vroeg. Bovendien heeft ook dit seizoen ons veel te bieden op duurzaam gebied en zeker de fashionfanaten kunnen hun hart ophalen.

happy-herfstkalender_puurfair

Beeld: Puur Fair

Zondag 18 september: Puur Fair (Amsterdam)
Als je hier geweest bent, kun meepraten over alle ontwikkelingen op duurzaam gebied. Van voedsel tot afval en van kleding tot het inrichten van je huis, je komt er alles over te weten tijdens de workshops, lezingen en op de markt. Je kunt vast in het programmaboekje spieken, er is echt heel veel te vinden. Extra leuk: de ticketprijs is op basis van je eigen beoordeling. Met een tientje de man zijn ze uit de kosten, maar als je het meer of toch minder waard vindt, is dat geen probleem. Je moet wel even een (gratis) kaartje reserveren, maar betalen doe je dus achteraf.

Zaterdag 24 september: Landelijke Appelplukdag
Jumm, eten wat het seizoen ons landje biedt, dat is duurzaam. En in de herfst zijn dat..appels! Op deze zaterdag kun je in Neerlands’ boomgaarden kijken hoe die vaak doodnormaal gevonden vrucht in jouw fruitschaal terecht komt. Ik krijg nu al trek in appelmoes, -crumbles en -pannekoeken.

happy-herfstkalender_vntg-kilo-sale
Beeld: VNTG

Zaterdag 24 & zondag 25 september: VNTG Kilo Sale Weekender (Leiden)
Wie meer van mode houdt dan van appels moet dit weekend in de Gebr. de Nobel in Leiden zijn. Voor 15 euro per kilo kun je daar je herfstgarderobe op verantwoorde wijze aanvullen. Je betaalt 5 euro entree voor een dag of 7,50 euro voor beide dagen. Daarvoor stap je dan ook niet een gewone winkel binnen, maar zoek je outfits uit onder het genot van een DJ, drankjes en spelletjes. Je kunt zelfs een minuut gratis winkelen winnen, bekijk het facebookevent maar even goed.

Zaterdag 24 & zondag 25 september: Both Sides (Groningen)
Ook fashionlovers uit het noorden kunnen hun lol dit weekend. Na de pop-up Sweatshop die de Schone Kleren Campagne opende in Amsterdam, is het nu de beurt aan Groningen om te beleven hoe het er in de kledingindustrie helaas vaak aan toe gaat. Bij Both Sides aan de Grote Markt kun je bieden op kleding voor spotprijzen, die ter plekke door jongeren in elkaar gezet wordt. Ook kun je een t-shirt om laten toveren tot tas. Misschien een tikkie confronterend, maar wel een heel leerzame toevoeging aan de Nacht van de Mode die dat weekend in Groningen wordt gehouden.

Vrijdag 7 – zondag 16 oktober: Dutch Sustainable Fashion Week
Voor mij een van de hoogtepunten van deze herfst: de tegenhanger van de ‘gewone’ fashionweek, waarbij duurzame en eerlijke mode centraal staat. Je kunt door het hele land terecht voor activiteiten, eerlijke shoppingroutes, lezingen, filmvertoningen en modeshows. Aan het programma wordt nog druk geschaafd, dus houd vooral de website en facebookpagina goed in de gaten.

Zondag 16 oktober: Fair Fashion Festival (Utrecht) 
De Sustainable Fashion Week wordt in hartje Utrecht afgesloten met het Fair Fashion festival. Verwacht veel praktische informatie in de vorm van masterclasses en inspirerende sprekers. Op de bijbehorende markt kun je je duurzame garderobe bij elkaar shoppen.

happy-herfstkalenderBeeld: Nacht van de Nacht

Donderdag 29 oktober: Nacht van de Nacht
Hier in Leiden in het eigenlijk nooit écht donker en ik ben altijd verbaasd hoe oneindig veel sterren je eigenlijk kunt zien als ik een keer ’s nachts door de polder of over het strand loop. De Nacht van de Nacht is bedoeld om het donker terug te halen in ons leven. Bedrijven en gemeentes laten hun gebouwen- en reclameverlichting een keertje uit. Zo wordt aandacht gevraagd voor de lichtvervuiling, al die energie die zinloos de ruimte in wordt gestraald terwijl de meeste mensen gewoon slapen. Het perfecte moment voor een avondwandeling, ik hoop op een heldere hemel.

Zaterdag 5 & zaterdag 12 november: Nationale Duurzame Huizenroute
Ik weet weinig leukers te verzinnen dan in andermans huis naar binnen gluren. In de binnenstad van Leiden heb ik geluk, genoeg ramen direct aan de straat, al heb je er altijd die vervelende raamafplakkers bij, haha. Woonblogs doen het ook goed, maar eigenlijk is live toch leuker. Deze zaterdagen mag je ongegeneerd koekeloeren, omdat in het hele land huizen met duurzame of energiebesparende oplossingen worden opengesteld. Dat noem ik nog eens het nuttige en het aangenamen verenigen. Zelf je deuren opengooien kan natuurlijk ook, op de site kun je je opgeven.

Waar kom ik jou deze herfst tegen?