Duurzame cadeaus #7: design van gerecycled materiaal

Hoewel ik fan ben van praktische cadeaus, mag een gift van mij ook best een beetje een luxe of extraatje zijn. Van overbodige hebbedingen en prullen ben ik niet zo’n fan meer, maar mijn hart gaat wel sneller kloppen van een doordacht stukje design van gerecycled materiaal. Er zijn tegenwoordig heel veel ontwerpers die bewust bezig zijn met het hergebruiken van materialen. Dat levert niet alleen de leukste, creatieve ontwerpen met een goed verhaal op, maar zorgt ook dat reststromen en afval goed benut worden. Dit zijn wat mij betreft de mooiste cadeaus van gerecycled materiaal.

Gift guide: de leukste cadeaus van gerecyled materiaal 

Pieperbier en Bammetjesbier van Instock

Ik ben dol op Instock, het restaurant (nee, inmiddels een keten!) waar gekookt wordt met voedsel uit supermarkten dat anders weggegooid zou worden. Ook als er geen vestiging van het restaurant bij jou in de buurt zit, kun je nu genieten van één van hun toffe producten waarmee ze voedselverspilling tegengaan: bier. Er zijn inmiddels twee varianten: bier van aardappels en bier van oud brood. Je bestelt het online bij LoopedGoods, waar je sowieso veel meer gerecyclede producten en cadeaus kunt vinden.

Leren accessoires van Anna Treurniet

Anna Treurniet maakt in Nijmegen prachtige tassen, portemonnees, sieraden en hoesjes van eco-leer, maar stript tegenwoordig ook oude bankstellen om haar ontwerpen in gerecycled leer uit te voeren. Het aanbod is uiteraard afhankelijk van het leer dat ze tot haar beschikking heeft, dat maakt de accessoires extra uniek.

Tassen en portemonnees van Naomi Rachèl Timan

Ook Naomi Rachèl Timan geeft leer een tweede kans als tas, clutch of portemonnee in haar toffe ‘I WAS A..’-collectie. Aan elk item hangt een kaartje waarop je kunt vinden wat jouw mode-item in een vorig leven geweest is. Dat kan een bank zijn, maar ook een bureaustoel of restjes uit een fourniturenzaak.

Rijkswachters van Studio Hamerhaai

Toen het Rijksmuseum jarenlang dicht was voor verbouwing, zat een groot deel van de kunst opgeslagen in houten kisten. Nu alles weer een mooi plekje aan de museummuren heeft gekregen, zijn de kisten omgebouwd deze schattige ‘Rijkswachters‘. Zo worden de kisten die de kunst al die jaren beschermd  hebben ‘geëerd’.

Bij elke Rijkswachter krijg je een code, waarmee online kunt opzoeken welk kunstwerk in jouw kist heeft gezeten. Echt een geweldige extra dimensie vind ik dat, omdat het laat zien dat hergebruiken van materiaal juist waarde toe kan voegen aan een product, omdat het zo een geschiedenis krijgt. Ik ben zelf actief in de museumwereld, dus zo’n leuke robot heeft voor mij een extra betekenis. Ik zou er graag een op de kast hebben staan.

Dieren van Ocean Sole

Deze vrolijk gekleurde dieren van Ocean Sole – van piepklein tot levensgroot –  zijn gemaakt van aangespoelde teenslippers. Ik ontdekte ze bij de concept store Shopping Prince in Den Haag, waar heel veel toffe ontwerpen van gerecycled materiaal worden verkocht. De dieren trokken me aan door hun vrolijkheid – superleuk voor op een kinderkamer – maar ook deze vertellen een verhaal op zich. Wie had gedacht dat er blijkbaar zoveel slipper op het strand gevonden kunnen worden dat je daar een hele lijn ontwerpen van kunt opzetten?

Ik had geen idee, maar ik ben blij dat het probleem in elk geval een beetje wordt aangepakt op deze mooie manier.  De slippers worden verzameld, tot grote blokken gelijmd, waarna de kunstwerken eruit gehakt worden, allemaal in Kenia, zodat niet alleen de stranden worden opgeruimd, maar er lokaal ook werkgelegenheid ontstaat.

Parfums van RUIK

Parfum is volgens mij een geliefd kerstcadeau. Daarom vind ik het zo tof dat het duurzame Utrechtse parfummerk RUIK met hun laatste luchtje een belangrijke vorm van verspilling aankaart: hun geur DEN is gemaakt van de enorme kerstboom op de Dam van vorig jaar. Normaal gesproken wordt die boom – net als vele kleinere verwanten die in onze huiskamers staan te stralen – na de kersttijd vernietigd, maar deze keer krijgen de naalden van de boom een nieuwe kans als geur, gebotteld in flesjes met een houten dopje, gemaakt uit de takken.

De geur bestaat alleen uit natuurlijke ingrediënten – aan het gemiddelde parfum komt veel chemisch te pas – en is zoals je begrijpt beperkt te verkrijgen. Eerder maakte RUIK een parfum van sinaasappelschillen en ik ben heel benieuwd waar ze hierna mee gaan komen.

Ik testte de geur DEN van RUIK

P.S. Nadat dit artikel verschenen, was RUIK zo lief om me een testertje op te sturen. En dat valt in de smaak! Als je het net opspuit, ruik je echt een houtige geur, die langzaam kruidiger wordt. Echt een kerstgeur, op een goede – niet mierzoete-  manier. Dat kan dus de rest van het jaar ook gewoon. Het is trouwens een uniseks geurtje en dat klopt wat mij betreft helemaal.

Meer duurzame cadeau-inspiratie nodig? 

Duurzame cadeaus #1: originele abonnementen
Duurzame cadeaus #2: boeken
Duurzame cadeaus #3: zelfgemaakt
Duurzame cadeaus #4: duurzame uitstapjes
Duurzame cadeaus #5: om op te vreten
Duurzame cadeaus #6: praktische pakjes
Duurzame cadeaus #8: fair fashion

De beelden in dit artikel zijn eigendom van het betreffende merk.