Op stap: Ga je mee de Wildernis in?

Still Aftermovie
Beeld: Still aftermovie AC Films

Ik moet al met mijn hoofd in de vakantiewolken hebben gelopen toen ik mijn Zomeragenda tikte, want ik ben pardoes het beste paard van stal vergeten: Wildernis, het duurzame festival dat op dat komende zondag 28 augustus haar tweede editie beleeft in Polderpark Cronesteyn in Leiden. Twee jaar geleden was ik bij de primeur en ik heb enorm genoten. Het was zo’n perfecte eind-van-de-zomerdag met de zon op je bol, fijne muziek, hilarisch cabaret, biologische biertjes en heel veel blije, ontspannen mensen. Mijn vakantiedementie heeft ook zo zijn voordelen trouwens: heb ik nu een excuus om lekker een heel artikel aan dit festival te wijden.

Programma
Het begint al goed met de locatie: Cronesteyn is op een normale zonnige zondag – en zonnig wordt het zeker – al een feest om doorheen te wandelen of te fietsen. Het grenst aan de stad, maar je waant je in de vrije natuur. Deze zondag hoef je je niet alleen te vermaken met alles wat groeit en bloeit in het park, want er staat een programma bomvol muziek, theater en ander (duurzaam) vermaak op je te wachten.

Zelf kijk ik er vooral uit naar de voorstelling van Gestampte Meisjes over schaamte – klinkt hilarisch – de Egostreling, waarin deelnemers elkaar 10 minuten lang ophemelen – dat zou eigenlijk vaker moeten gebeuren, vind je niet? – en de Amsterdam Klezmer Band. Ik heb zoete jeugdherinneringen aan klezmer en zij gieten het in een wel heel dansbaar jasje.

Duurzaam
Een feestje vieren kun je op Wildernis zonder al te veel schuldgevoel. De organisatie doet namelijk haar stinkende best om de boel zo duurzaam mogelijk op poten te zetten: van hardplastic-bekers met statiegeld en statiegeld tot van een ander evenement overgenomen drankmunten en het gebruiken van gerecycled en afvalmateriaal voor de decors en marketing.

Ik vind het tof dat Wildernis uitstraalt dat een festival op een duurzame manier organiseren eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. En daar hebben ze gelijk in. Waarom zou je een prachtige locatie aantasten voor een dag vermaak? Daarom verwachten ze een beetje medewerking van de bezoeker: het is tenslotte een kleine moeite om je peuk in de asbak te mikken. En als je iets op de grond gooit, word je daar op gewoon even op aangesproken. Heerlijk toch?

Kaartjes
Als het jouw plan was om deze zondag in de tuin te hangen, dan raad ik je aan dat nog eens te overwegen. Kinderen zijn geen excuus, want die mogen t/m 12 jaar gewoon gratis naar binnen en er valt genoeg voor ze te beleven. Om vast in de sfeer te komen hier de aftermovie van de eerste editie. Zie ik je zondag?

Wildernis 2014 from AC Films on Vimeo.