Duurzaam leven volgens Marieke van Greenblush

De Dag van de Duurzaamheid komt er weer aan! Komende woensdag, 10 oktober, is het alweer de tiende editie van dit landelijke evenement. Op deze dag staan we in het hele land stil bij duurzaamheid. Maar het blijft natuurlijk niet bij stilstaan, het is juist de bedoeling om in actie te komen! Daarom worden er talloze activiteiten georganiseerd die kunnen inspireren en motiveren om ons eigen leven te vergroenen.

Natuurlijk zijn tientallen manieren om dat te doen. Wat bij je past, is voor iedereen anders. Maar het kan zeker geen kwaad om eens wat inspiratie op te doen bij een ander. Daarom vraagt een groep groene bloggers elkaar de komende dagen het hemd van het lijf over hun duurzame keuzes . Wat gaat er goed, wat kan er groener? En wat is hun gouden tip voor het beginnen met een duurzamere leefstijl? Ik stelde deze vragen aan de inspirerende groene beautyblogger Marieke, zij weer aan de volgende, enzovoort!

 

Duurzaam leven met Marieke

 1. Hai Marieke! Wie ben je, wat doe je en waar blog je?
  Hoi! Ik ben Marieke, 36 jaar, samenwonend en moeder van twee kinderen van 8 en 5 jaar oud. Sinds vijf jaar blog ik op Greenblush. Ik blog over een groene lifestyle, met een focus op natuurlijke beauty producten. Maar ook onderwerpen op het gebied van gezondheid, voeding, minimalisme en selfcare komen aan bod.
 2. Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?
  Na de geboorte van mijn zoon was ik werkzaam bij een filiaal van een welbekende drogisterijketen. Op dat moment was ik al bezig met natuurlijke beautyproducten, omdat ik allergisch reageerde op bepaalde synthetische ingrediënten. Helaas waren deze producten destijds lastig verkrijgbaar. Zo was in mijn winkel bijvoorbeeld nog geen enkele sulfaatvrije shampoo te koop. Groen & natuurlijk leefde toen nog niet onder de consument. Ik ben verder gaan kijken en ontdekte online een aantal mooie merken met een duurzame visie, wat mij ontzettend aansprak. Eigenlijk ging een wereld voor mij open, want ik ontdekte dat groen leven ontzettend breed is. Mijn blik werd steeds verder verruimd: niet alleen qua verzorging, maar ook wat betreft voeding, tweedehands winkelen, minimalisme en ga zo maar door.
 3. Hoe ben je er toen mee begonnen?
  Ik ben heel klein begonnen. Gewoon, stapje voor stapje. Maar van echte vleeseters zijn we naar vegetariër gegaan, we gingen minder plastic verbruiken en we kochten vaak tweedehands. Rond dezelfde periode begon ik met bloggen, omdat er op dat moment nog niet heel veel blogs waren die over groene onderwerpen schreven. Ik wilde eigenlijk gewoon mijn ervaringen delen, want in het begin wist ik echt van de hoed noch de rand. En ik leer nog steeds heel veel bij.
 4. Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed?
  Ik zou graag fair fashion willen dragen, maar met mijn maat 46 is duurzame kleding lastig te vinden. Daarnaast merk ik dat het bij veel drukte – en trust me, mijn leven is behoorlijk hectisch – soms wel een uitdaging is om consequent groen te leven. Je kiest bij haast sneller voor gemak, waardoor je ongemerkt toch meer plastic in huis haalt, bijvoorbeeld. Ook vegan eten lukt mij nog niet helemaal vanwege bepaalde voedselallergieën. En stiekem ben ik gewoon te dol op kaas. Sinds een half jaar hebben wij een auto. Voorheen deden we alles op de fiets en met het openbaar vervoer. Toch is het leven zonder auto met twee kinderen vrij beperk. Het is nu eenmaal een stuk relaxter als je af en toe de auto kunt pakken. Gelukkig rijden we vrij zuinig en gebruiken we de auto niet voor kleine afstanden, dan gaan we gewoon fietsen. Ook als het regent!

 5. Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?
  Begin klein. Liever kleine stapjes die haalbaar en overzichtelijk zijn, dan een ommezwaai van 180 graden die niet vol te houden is. Vind je 100% vegan een te grote stap? Kies dan voor één of twee keer per week voor een veganistische maaltijd. Ga ook niet meteen van alles de deur uit doen. Maak je huidige producten eerst op en vervang ze voor iets duurzaams. Geef je een cadeautje? Doe dan eens een uitje of belevenis cadeau. Een gezellige dag of een mooie herinnering is altijd fijn. Het belangrijkste: voel je vooral niet schuldig als het een keer niet lukt om duurzaam te leven!
 6. Wat vind je de grootste uitdagingen van duurzaam leven met kinderen?
  Uitdagingen zijn er zeker! De grootste uitdaging vind ik dat kinderen zo snel groeien en dat hun kleding zo snel stuk gaat. Ik koop dus ongemerkt vaker kleding dan dat ik eigenlijk wil. Soms koop tweedehands, maar je moet maar net iets leuks tegenkomen. Hierdoor kom ik toch regelmatig bij de bekende kledingwinkels uit. Nu mijn kinderen wat groter worden, gaan ze ook vaker bij andere kinderen spelen of hebben ze een kinderfeestje. Komen ze ineens met allerlei plastic frutseltjes thuis  – uit een suprise-ei of zo – waar echt nooit meer naar omgekeken wordt. Daar kan ik me dan wel eens aan ergeren, nog meer troep in huis, haha.
 7. Welke ‘groene waarden’ vind je het belangrijkst om aan hen mee te geven en hoe doe je dat?
  Uiteraard probeer je je kinderen groene waarden mee te geven. Ook via school, het Jeugdjournaal en via liedjes van Kinderen voor Kinderen wordt regelmatig aandacht aan duurzaamheid geschonken. De kinderen weten bijvoorbeeld dat bijen belangrijk zijn en dat plastic in de oceanen een groot probleem is. En oh ja: dat ze de kraan dicht moeten draaien tijdens het tandenpoetsen en dat afval gescheiden moet worden. Veel dingen doen ze inmiddels uit zichzelf, want ze weten niet beter. Verder proberen we het vooral spelenderwijs te doen, door regelmatig de natuur in te gaan. Even uitwaaien op het strand, met de fiets op pad of wandelen in het bos. Met verjaardagen kiezen vaak voor een dagje uit of we kiezen voor een (tweedehands) cadeau waar ze lange tijd plezier van hebben. Zo proberen we op een relaxte manier met duurzaamheid bezig te zijn.

Wil je nog meer groene interviews lezen? Tussen 7 en 10 oktober komen bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Vandaag kun je al bij Sara en Marieke terecht voor een extra portie duurzame inspiratie.

De afbeeldingen in dit artikel zijn eigendom van Marieke van Greenblush. 

 

 1. Ik heb haar al een aantal keer in het echt gezien, leuk om dit te lezen dus! En ik heb gisteren nog een meisje die bij SNCKBR Utrecht ging eten en het over de Vegan Challenge had het advies gegeven om klein te beginnen. Kan ik me helemaal in vinden dus 🙂

  1. Leuk! Marieke is zo’n warme en inspirerende vrouw! Klein beginnen is inderdaad het ultieme advies. Het is zo zonde om overweldigd te worden en dan op te geven, terwijl je er met elke keer een kleine nieuwe stap wel komt.

 2. Marieke is zo’n mooi mens. Ik volg haar blog met veel plezier en zou haar erg graag eens in het echt zien. 🙂

  1. Ja, ik houd ook van Marieke’s verhalen! En het is een heel leuke vrouw! Misschien komen jullie elkaar nog eens ergens tegen!

 3. Wat een leuk interview! Ik heb haar een keer ontmoet toen ze op surprise tripje naar Leuven werd gestuurd, waar ik werk. Zo leuk! Echt een lieve meid en haar blog is ook één van mijn favorieten!

  1. Leuke toevalligheid! Het is zo leuk om mensen die je graag leest in het echt tegen te komen hè? Net of je elkaar al een beetje kent!

 4. Die ergernissen met kinderen zijn heel herkenbaar..! Wil je het zelf zo goed doen, krijgen ze weer een ballon in een winkel of plastic speeltjes als traktatie op het kinderdagverblijf… Maar ach, kleine stapjes!

  1. Ik kan me er iets bij voorstellen! Ik heb het bij mezelf soms, al: heb ik toch weer ergens iets meegekregen waar ik eigenlijk niet op zat te wachten. Maar bij je kinderen lijkt het me helemaal lastig, als de hele klas of groep iets krijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.