Dilemma’s van een duurzame blogger

Mag ik jullie voorstellen aan de fijnste hobby van de wereld? Ik heb het natuurlijk over mijn blog. Lekker mijn verhalen de wereld in sturen, in de hoop dat iemand ze leuk vindt om te lezen en er nog iets aan heeft ook.

Bloggen brengt me in contact met bijzondere mensen, geweldige initiatieven en gepassioneerde bedrijven die graag iets voor de wereld willen betekenen. Dat vind ik allemaal meer dan leuk.

Toch zijn er soms ook lastige momenten waar ik – specifiek als blogger over duurzaamheid – zo nu en dan tegenaan loop. In het kader van de transparantie geef ik jullie graag een kijkje in de keuken: deze situaties leveren me in mijn rol als groene blogger af en toe wel wat hoofdbrekens op.

Samenwerkingen

Zo nu en dan word ik benaderd door mooie merken voor een samenwerking of het testen van een product. Ontzettend leuk natuurlijk, omdat dat een teken is dat zij mijn blog aansprekend vinden. Ik zie het steeds weer als een groot compliment. Veel merken – zeker de beginnende bedrijven – werken graag in de vorm van een barter deal, waarbij ik een artikel schrijf in ruil voor een product. Maar als je over duurzaamheid schrijft, wil je natuurlijk niet overladen worden met nieuwe spullen. Hoe houd je de balans daarin?

Mijn oplossing:

Ten eerste werk ik alleen samen met merken die echt passen bij waar ik voor sta en wat ik wil uitdragen. Maar dat lijkt me niet meer dan vanzelfsprekend. Ik hoef niet van mijn blog te leven en kan dus heel selectief zijn. Verder probeer ik samenwerkingen zo te timen, dat ik het product ook echt kan gebruiken. Ik word soms liever beloont in de vorm van een waardebon dan in een kledingstuk dat ik direct uitkies, omdat ik dan kan wachten tot ik zelf iets nodig heb. Daarnaast deel ik graag met jullie, mijn lezers. Als ik graag over een bedrijf of merk wil schrijven, maar het product op dat moment zelf niet kan gebruiken, kan een winactie een leuke oplossing zijn.

Kooplust aanwakkeren

Er zijn ontzettend veel toffe merken waar ik jullie mee kennis wil laten maken, omdat ze laten zien dat op een verantwoorde manier mooie spullen maken wel gewoon kan. Tegelijkertijd wil ik geen enorme kooplust aanwakkeren bij mijn lezers. We worden in ons dagelijks leven al omringt met prikkels om te kopen en dat is nu juist één van de zaken waardoor ons milieu zo belast wordt. Niet iets waar ik graag aan wil bijdragen, maar ik wil wel de eerlijke en duurzamere alternatieven laten zien, voor als je iets nodig hebt.

Mijn oplossing:

Hierin ga ik echt voor de middenweg. Ik vertel uitgebreid over de mooie initiatieven die ik tegenkom, waarom ze me aanspreken en wat ze allemaal doen aan eerlijke productie en duurzaamheid. Vaak noem ik in mijn artikelen ook nog even kort dat ik aanraad om bewust over je aankopen na te denken. Heb je iets nodig? Ga dan zeker voor de duurzame en eerlijke variant. Ook noem ik graag tweedehands alternatieven en schrijf ik sowieso veel over tweedehands.

Ik vind het te ver gaan om in elk artikel een soort ‘koop niet te veel’-disclaimer toe te voegen. Ik hoop dat mijn lezers wijs genoeg zijn om te begrijpen dat duurzaam met je kleding omgaan niet gaat over het kopen van stapels kleding van biokatoen die je vervolgens nooit aantrekt. Ik heb jullie hoog zitten!

Voor de volledigheid

Ik deel natuurlijk niet alles op mijn blog. Ten eerste omdat er zelfs in blogland zoiets bestaat als ‘te privé’, maar ook omdat ik nog wel iets anders te doen heb en niet fulltime blog of op sociale media zit. Ik moet er niet aan denken zelfs En jullie ook niet, lijkt me. Bar saai om alles in mijn leven te volgen. Daarom moet ik keuzes maken.

Ik houd van positiviteit: successen delen, laten zien hoe dingen anders kunnen. Dus deel ik een fotootje als ik tompouces in mijn eigen broodtrommel haal bij de Hema, omdat ik het te gek vind dat dat gewoon geen probleem is om die op die manier te halen. Maar mijn doordeweekse boodschappen, waar ook gewoon een zak chips tussen zit. Maar daarmee kun je wel de indruk krijgen dat alles bij mij van een leien dakkie gaat en alles wat ik groener aanpak één groot succesverhaal wordt.

Mijn oplossing:

Ik ga niet alles van mijn dagelijks leven delen, dat is niks voor mij. Maar ik probeer wel eerlijk te zijn over mijn leven. Ik pretendeer niet iets te zijn wat ik niet ben. Ik leef niet zero waste, ik eet niet vegan, ik heb geen moestuin en ik sta wel eens te lang onder de douche. Ik schrijf regelmatig artikelen over de onderwerpen waar ik nog mee zit, blik terug op dingen die ik uitprobeer en probeer daar lessen uit te trekken op een positieve manier. Ik laat liever ontwikkeling zien dan het perfecte maar onoprechte plaatje.

Ergens hoop ik dat dat juist wel fijn is om te lezen. Ik vind het zelf ook nogal intimiderend om iemand alles perfect groen te zien doen. Dan lijkt het eerder iets onbereikbaars wat ik, gewone sterveling, toch niet ga volhouden en waar ik dus uit voorzorg maar gewoon niet aan begin. Bovendien levert het delen van mijn struggles me vaak geweldige tips op van lezers, waar ik echt iets mee kan. Dat zou ik niet willen missen.

Jouw mening

De mening van jullie, mijn lezers, is erg belangrijk voor me. Daarom hoor ik graag wat jullie vinden van de balans op mijn blog. Sla ik te veel door in het promoten van spullen, zie je tegenstrijdigheden of vind je het juist niet zo nodig dat ik het ‘niet zomaar kopen’ steeds weer benadruk? Ik kan het vast niet voor iedereen goed doen, maar een frisse blik van buiten kan me wel scherp houden. Die is is altijd welkom!

 1. Hear, hear! Voor mij doe je het echt supergoed hoor. Je promoot geen artikelen waarvan ik ze compleet onzinnig vind (en dat vind ik nogal snel, haha), je benadrukt inderdaad goed dat je bewust moet blijven kiezen en bent heel toegankelijk doordat je juist ook eerlijk bent over wat minder perfect gaat. Niks meer aan doen! Of nou ja, ga zo door, bedoel ik 😉
  En leuke hobby, jaaa!

  1. Haha, wat lief en ook fijn om te horen. Ik voel me zelf op dit moment wel goed bij hoe ik het aanpak, maar ik hoop ook dat er mensen zijn die me erop wijzen als ik ergens in doorschiet. Dat zie je zelf soms minder goed.

 2. Heee, voor mij doe je het ook supergoed. Elk beetje helpt, niet 100% afvalvrij maar die verpakking om de tompoes heb je wel mooi bespaard! 🙂 Ik denk ook juist door de kleine beetjes te laten zien dat je mensen kan inspireren, meteen de volle bak kan erg intimiderend zijn (ik hoop dat ik dat zelf ook goed doe)

  En bij mij heb je zeker geen koop gedrag aangewakkerd, maar juist dat ik nog bewuster over mijn kleren nadenk. Ik wil, na het lezen van je blogs, wel heel graag een jumpsuit, maar heb er geen gekocht. Nu leen ik die van mijn moeder. Ooit in de toekomst koop ik er misschien een, maar dan is dat een hele bewuste keuze 😉

  Je blogs lees ik altijd met veel plezier, dus ik zeg ook ‘ga zo door’

  1. Ah wat lief! Ik denk dat jij ook heel inspirerend bezig bent en niet intimiderend. Vooral door lekker je boodschappen te laten zien, je tweedehands aankopen en de manier waarop je bezig bent met het opruimen van zwerfafval. Dat zijn allemaal dingen die iedereen zou kunnen doen of proberen en die nog een leuke uitdaging zijn ook.

 3. Ik vind dat ook altijd moeilijk, ik vind veel groene producten niet perse nodig en daardoor dus vooral weer een koopprikkel. Aan de andere kant doen ze misschien wel iets voor bewustwording?

  1. Een heel goed punt. Ik denk dat het altijd goed is om kritisch stil te staan bij wat je koopt. Kan je je doel ook bereiken met iets wat je al hebt? Veel mensen zullen wel wat tijd nodig hebben om daar in te groeien en dan is het een mooi begin dat door een bepaald product een duurzaam zaadje gepland wordt. Het kan altijd beter misschien, maar het moet ook ergens beginnen en duurzaam omgaan met de aarde is in deze tijd misschien hip, maar verre van vanzelfsprekend. Maar het is mooi om jezelf en misschien mensen in je omgeving hier en daar een spiegel voor te houden.

 4. Ik vind dat je het fantastisch doet! Je promoot echt nauwelijks producten en ze zijn nooit onzinnig. Ik snap heel goed wat je zegt over dat je er niet van hoeft te leven. Ik sla ook zo veel af.. Toch accepteer ik ook zo nu en dan wat, want het is wel een fijn zakcentje als student en ik kan zorgen dat ik met al mijn geblog quitte speel. Iets waar ik wel erg tevreden over ben. En ik kan je ook echt alleen maar credites geven voor het delen van je net niet perfecte leven. Dat is volgens mij ook simpelweg veel interessanter dan mensen met een superduper healthy vegan dieet, eigen moestuin, lokale keuken, winstgevende blog en zero waste badkamer…

  1. Haha, ik blijf het ook bijzonder vinden dat bedrijven me benaderen voor totaal random producten soms. Dat heb jij vast ook! Maar zo lang het om samenwerkingen gaan die echt bij je blog en de interesses van je lezers passen, moet het ook gewoon kunnen. Verder kost bloggen inderdaad vooral tijd en geld, al krijg je er een hoop plezier voor terug. Ik lees zelf ook liever over de meer haalbare stappen, al is het iet erg om op een vlak te worden uitgedaagd. Daarom vind ik het zo leuk dat elke groene blogger weer eigen uitgangspunten en drijfveren heeft, terwijl we uiteindelijk allemaal hetzelfde willen.

 5. Ik vind blogs zoals de jouwe veel inspirerender en motiverender dat diegenen die álles 100% groen lijken te doen. Want, is dat wel echt zo? Of zijn die blogs een façade? Ik vind jouw eerlijke artikels erg fijn om te lezen. Ze lezen ook lekker weg, alsof je ‘in the flesh’ tegen me staat te praten. 🙂 Je hebt me in ieder geval overtuigd om vaker langs de kringloop of tweedehandswinkel te gaan. Je bent goed bezig!

  1. Ah het is zo leuk om te horen dat je de kringloop vaker een bezoek brengt! Zo’n fijne (want makkelijke) manier om anders naar spullen en kopen te kijken en nog leuk om te doen ook. Dank voor de lieve complimenten!

 6. Volgens mij is de balans in jouw blog wel goed. Product reviews sla ik zelf vaak over, maar toch heeft jouw blog mij bijvoorbeeld wel bewuster gemaakt van de kledingindustrie. Fijn, dat je niet van je blog hoeft te leven, daardoor blijft het oprecht en geen verkooppraat… dus houden zo!
  Jouw blog is leuk om te lezen en sluit goed aan bij mijn eigen bewuste, maar niet perfecte levensstijl!

  1. Ja dat scheelt enorm, ik kan lekker doen en vooral laten wat ik wil. Het is natuurlijk uiteindelijk ook belangrijk om te doen wat voor jezelf goed voelt en dat ligt voor iedereen weer anders. Dank voor je mooie woorden!

 7. Ik denk dat ik je blog nog niet genoeg ken om hier een mening over te geven maar het feit dat je hier over nadenkt en ook ons vraagt naar onze mening, zegt wat mij betreft al wel genoeg 🙂

 8. Ik vind jouw blog erg leuk, juist omdat je gewoon heerlijk oprecht bent en de zaken niet perfect voordoet. Ik ben wel benieuwd, veel recensies van gekregen spullen op blog zijn zo positief. Dan vertrouw ik het niet meer… als je iets krijgt wat je niets vind, zou je dat ook delen?

  1. Goeie vraag! Ik moet zeggen dat ik niet zo vaak iets ‘zomaar’ krijg. Bedrijven hebben mijn adres niet en ik moet dus actief iets aannemen om het bijvoorbeeld te testen. Ik ben daar van te voren al superkritisch op en daardoor is de kans dat iets positief uitpakt al veel groter natuurlijk. Ik krijg regelmatig aanbiedingen om te schrijven over naamkettingen, telefoonhoesjes, fotoschilderijen en wat al niet meer. Dat past uiteraard niet in mijn straatje en daar zal ik mijn lezers ook niet mee lastigvallen. Ik heb ook altijd mij kritische bril op als ik over bedrijven schrijf en stel veel vragen, nog voor ik überhaupt een samenwerking aanga. Maar ook in die stukken probeer ik eventuele nadelen of moeilijke kwesties aan te kaarten, al is het alleen maar zodat mijn lezers zelf een afweging kunnen maken. Ik schrijf liever over producten, merken of bedrijven waar ik mijn lezers mee vooruit kan helpen dan dat ik in een stuk wijd aan het aantonen waarom iets níet bij mijn levensstijl past. Als je het interessant vindt om hier meer over te lezen, kun je ook mijn disclaimer nog even bekijken. Ik hoop dat het zo duidelijker voor je is en je mag me altijd vragen stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.