De leukste groene hotspots in Nijmegen

In Nijmegen kom ik niet zo vaak, maar voor mijn artikel over de eco-tassen van Anna Treurniet had ik een goed excuus om weer eens in de trein te stappen. En ik moet zeggen: de stad verraste me positief! Tegenwoordig bekijk ik alles natuurlijk met een groene bril en op dat vlak heeft Nijmegen een hoop te bieden.

HonigComplex
De meest bijzondere plek die ik ontdekte was het HonigComplex (ja, de oude soepfabriek!) waar in de zogenaamde ‘Smeltkroes‘ Anna en een heleboel andere creatieve makers hun atelier hebben. Het pand aan de Waal is niet alleen sfeervol, het is ook ontzettend leuk om eens rond te neuzen tussen alle vakmanschap die er huist. Bij de meeste ateliers kun je ook meteen je producten aanschaffen en tref je de maker er niet, dan kun je terecht in de bijbehorende C-more Concept store, waar je van alles ‘made in Nijmegen’ kunt kopen.

Adres: Waalbandijk 16

Ik raad je aan om op het station even een OV-fiets te halen, want het is heel leuk om even een stuk langs de Waal te fietsen. Ik was er op een winderige dag en ik heb echt genoten van de mooie wolkenluchten. Bovendien ben je op de fiets zó weer in het centrum.

Sussies Vintage

Over Sussies kan ik kort zijn: gewoon een fijne, ruime vintage winkel waar ik me moest inhouden om niets te kopen (een afspraak die ik met mezelf maakte met oog op de verhuizing). Het leukste vind ik dat ze ook een hele kindercollectie hebben. Voor mij totaal niet van toepassing, maar jong geleerd is oud gedaan, toch?

Adres: Lange Hezelstraat 57

Van Nature

Het enige eco-warenhuis in Nederland maakt zijn naam waar. Je vindt er alles wat in een warenhuis te koop is, behalve eten (daar hebben ze een aparte biologische winkel voor): keukenspullen, kleding, interieur, thee, textiel, speelgoed, boeken, lingerie, tuinspullen, noem maar op. Ik zie heel veel merken die ik wel ken, maar op zo’n grote schaal zag ik ze nog nooit bij elkaar, zeker niet in een ‘echte’ winkel.

De sfeer zit ergens tussen hippe conceptstore en eco-winkel in en dat is eigenlijk wel een fijne mix. Niet te hipster, niet te stoffig. En lekker ruim. Misschien komt het door de verschillende kastjes, tafeltjes en planken waar de koopwaar op staat uitgestald in combinatie met het houten schrootjesplafond, maar de hele winkel voelt tegelijkertijd warm, vriendelijk, luxe en toegankelijk aan. Ik zou op dit moment nergens anders dan in Leiden willen wonen, maar Van Nature maakt me wel een tikkie jaloers op iedereen die in Nijmegen resideert.

Adres: Burchtstraat 126

Crudo

Tegen Van Nature aangeplakt – je kunt zelfs binnendoor steken – vind je Crudo, een volledig veganistisch koffietentje waar je bovendien een aantal verpakkingsvrije producten op de kop kunt tikken. Door de grasgroene wand en de bulkcontainers oogt het een beetje als een natuurvoedingswinkel, maar de tafeltjes en bar zijn gelukkig lekker knus.

Door de etalage-achtige ramen kon ik lekker kijken naar alle Nijmegenaren die dapper door de regen stapten. Ik at er een plantaardig dadeltaartje dat absoluut mee door kon. Zelf moet ik vaak nog een beetje wennen aan de smaak van veganistische taart, maar als je altijd plantaardig eet, kun je hier je hart ophalen omdat alles ‘veilig’ is. Wel zo ontspannen! Het meisje achter de bar was heel erg aardig, ook niet onbelangrijk.

Adres: Burchtstraat 126

Kringloop Het Goed

Helaas had ik geen tijd meer om deze winkel in te duiken, maar hij staat me nog in mijn geheugen gegrift van de vorige keer. Een echt pareltje voor zowel de ervaren kringloper als de tweedehands nieuweling, want deze kringloop is fris, ruim, goed gesorteerd en heeft een enorm aanbod voor fijne prijzen. Als ik weer eens in Nijmegen kom, maak ik hier absoluut weer tijd voor. Het Goed zit trouwens op veel meer plekken in Nederland, zag ik net. Voor mij allemaal ver weg, maar voor jou misschien de moeite waard om eens te bezoeken!

Adres: Burchtstraat 110

Al met al is een tripje naar Nijmegen zeker de moeite waard. Kom jij wel eens in Nijmegen? Dan ben ik benieuwd of je nog aanvullingen hebt op mijn lijstje.