De afvalvrije keuken: dit maak je voortaan zelf

Ik baal nog wel eens van onze vuilniszak. We doen echt ons best om minder afval te creëren maar ongemerkt sluipt er toch meer het huis in dan me lief is. De grootste boosdoener blijft de boodschappenronde. Kijk maar eens rond in de supermarkt: bijna overal zit plastic omheen.

Zelf doen
Om daar onderuit te komen, heb ik inmiddels door dat je vooral meer dingen zelf moet maken. Ik houd zelf erg van in de keuken staan, dus ik vind dat niet zo’n probleem. Maar omdat niet iedereen tijd of zin heeft om dat te doen, maakte ik een lijst van dingen die echt heel makkelijk zijn om zelf te maken. Vaak kun je ze ook in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Wel zo fijn als je geen zin hebt om je keuken keer op keer overhoop te halen.

Een groot voordeel van zelf maken vind ik dat je precies weet wat er in je eten zit.  Ik heb absoluut geen e-nummerangst, maar in kant- en klare producten zit vooral vaak meer zout en suiker dan je beseft. Ook in onderstaande recepten worden zout en suiker gebruikt, maar dan weet je tenminste wat je eet. Bovendien kun je ze naar smaak en behoefte aanpassen, heerlijk.

 1. Chilisaus
  Zit meestal in plastic flessen, maar je kunt het zo makkelijk zelf maken. Als je geen grootverbruiker bent, moet je een beetje op de hoeveelheid letten, want het is een aantal weken houdbaar in de koelkast. Dat is minder lang dan de flessen uit de supermarkt, die in geen 100 jaar bederven. Ik varieer graag op het recept van Uit Pauline’s Keuken.
 2. Sambal
  Ik kreeg laatst een potje dat door een vriendin gemaakt was, zo heerlijk! Er zijn talloze recepten voor te vinden, van superscherp tot milde varianten, gewoon even googelen op je smaak. Je kunt het natuurlijk bewaren in een oud, goed schoongemaakt sambalpotje. Op de markt koop ik vaak een hele stapel (onverpakte) pepers voor een euro, dat maakt de sambal erg voordelig. Wist je trouwens dat je pepers ook kunt invriezen? Dan heb je altijd een dosis pit op voorraad.
 3. Wraps
  Wraps zijn het ideale snel-klaar maal: je gooit alles wat je lekker vindt erop en klaar is je diner (of lunch). Jammer genoeg zitten ze wel altijd in plastic verpakt. Zo’n flapje stelt in feite weinig voor, het is voornamelijk bloem en water. Makkelijk zelf te maken dus! Het lastigst vind ik het goed dun uitrollen van de wraps, maar dat is een kwestie van oefenen. Maak een hele stapel en vries ze in zodat je een voorraadje hebt en je niet als nog naar de supermarktvariant grijpt. Dit is hoe je ze maakt (ja, ik ben enorm fan van de basisrecepten van Pauline).
 4. Croutons
  Als wij een oud geworden restje (stok)brood overhebben, gooien we dat in de vriezer. Zo blijft het schimmelvrij en kunnen we het op elk moment inzetten om een avond dat we soep eten. Ik snijd de stukjes fijn, smeer ze in met olijfolie en wat knoflook en bak ze in de grillpan (een koekenpan kan ook). Echt zoveel lekkerder dan uit een pakje.
 5. Pitabroodjes & naan
  Dit is zó makkelijk dat ik het in eerste instantie amper kan geloven. Je hebt maar twee dingen nodig: zelfrijzend bakmeel & yoghurt (ik heb geen idee of het ook met vegan yoghurt kan, maar het is het proberen waard). Je kunt de broodjes op smaak brengen met alles wat je maar lekker vindt en ze kunnen zelfs op de barbecue. Ik gebruik altijd het recept van A Cup of Life.
 6. Vleesvervangers
  Deze linzenburgers heb ik altijd in de vriezer liggen voor makkelijke eetmomenten of een onverwachte barbecue. Desiree  van Aandachtige Blog is vleesvervanger vrijdag begonnen waar ze lekkere en makkelijke recepten voor vegan vleesvervangers deelt. Genoeg inspiratie!

Voor een aantal dingen die ik graag eet ben ik nog op zoek naar een plasticvrije of zelfmaakvariant: (eier)noedels en rijstvellen (volgens mij is dat héél lastig) bijvoorbeeld. Iemand een aanbeveling?