De afvalvrije keuken: dit maak je voortaan zelf

Ik baal nog wel eens van onze vuilniszak. We doen echt ons best om minder afval te creëren maar ongemerkt sluipt er toch meer het huis in dan me lief is. De grootste boosdoener blijft de boodschappenronde. Kijk maar eens rond in de supermarkt: bijna overal zit plastic omheen.

Zelf doen
Om daar onderuit te komen, heb ik inmiddels door dat je vooral meer dingen zelf moet maken. Ik houd zelf erg van in de keuken staan, dus ik vind dat niet zo’n probleem. Maar omdat niet iedereen tijd of zin heeft om dat te doen, maakte ik een lijst van dingen die echt heel makkelijk zijn om zelf te maken. Vaak kun je ze ook in grotere hoeveelheden maken en invriezen. Wel zo fijn als je geen zin hebt om je keuken keer op keer overhoop te halen.

Een groot voordeel van zelf maken vind ik dat je precies weet wat er in je eten zit.  Ik heb absoluut geen e-nummerangst, maar in kant- en klare producten zit vooral vaak meer zout en suiker dan je beseft. Ook in onderstaande recepten worden zout en suiker gebruikt, maar dan weet je tenminste wat je eet. Bovendien kun je ze naar smaak en behoefte aanpassen, heerlijk.

 1. Chilisaus
  Zit meestal in plastic flessen, maar je kunt het zo makkelijk zelf maken. Als je geen grootverbruiker bent, moet je een beetje op de hoeveelheid letten, want het is een aantal weken houdbaar in de koelkast. Dat is minder lang dan de flessen uit de supermarkt, die in geen 100 jaar bederven. Ik varieer graag op het recept van Uit Pauline’s Keuken.
 2. Sambal
  Ik kreeg laatst een potje dat door een vriendin gemaakt was, zo heerlijk! Er zijn talloze recepten voor te vinden, van superscherp tot milde varianten, gewoon even googelen op je smaak. Je kunt het natuurlijk bewaren in een oud, goed schoongemaakt sambalpotje. Op de markt koop ik vaak een hele stapel (onverpakte) pepers voor een euro, dat maakt de sambal erg voordelig. Wist je trouwens dat je pepers ook kunt invriezen? Dan heb je altijd een dosis pit op voorraad.
 3. Wraps
  Wraps zijn het ideale snel-klaar maal: je gooit alles wat je lekker vindt erop en klaar is je diner (of lunch). Jammer genoeg zitten ze wel altijd in plastic verpakt. Zo’n flapje stelt in feite weinig voor, het is voornamelijk bloem en water. Makkelijk zelf te maken dus! Het lastigst vind ik het goed dun uitrollen van de wraps, maar dat is een kwestie van oefenen. Maak een hele stapel en vries ze in zodat je een voorraadje hebt en je niet als nog naar de supermarktvariant grijpt. Dit is hoe je ze maakt (ja, ik ben enorm fan van de basisrecepten van Pauline).
 4. Croutons
  Als wij een oud geworden restje (stok)brood overhebben, gooien we dat in de vriezer. Zo blijft het schimmelvrij en kunnen we het op elk moment inzetten om een avond dat we soep eten. Ik snijd de stukjes fijn, smeer ze in met olijfolie en wat knoflook en bak ze in de grillpan (een koekenpan kan ook). Echt zoveel lekkerder dan uit een pakje.
 5. Pitabroodjes & naan
  Dit is zó makkelijk dat ik het in eerste instantie amper kan geloven. Je hebt maar twee dingen nodig: zelfrijzend bakmeel & yoghurt (ik heb geen idee of het ook met vegan yoghurt kan, maar het is het proberen waard). Je kunt de broodjes op smaak brengen met alles wat je maar lekker vindt en ze kunnen zelfs op de barbecue. Ik gebruik altijd het recept van A Cup of Life.
 6. Vleesvervangers
  Deze linzenburgers heb ik altijd in de vriezer liggen voor makkelijke eetmomenten of een onverwachte barbecue. Desiree  van Aandachtige Blog is vleesvervanger vrijdag begonnen waar ze lekkere en makkelijke recepten voor vegan vleesvervangers deelt. Genoeg inspiratie!

Voor een aantal dingen die ik graag eet ben ik nog op zoek naar een plasticvrije of zelfmaakvariant: (eier)noedels en rijstvellen (volgens mij is dat héél lastig) bijvoorbeeld. Iemand een aanbeveling?

  1. Ah goed om te horen dat dat ook gewoon werkt! Heerlijk inderdaad.

 1. Superhandig! Pesto en hummus en sriracha maak ik vaak zelf. Maar deze ga ik zeker uitproberen!

  1. Dips probeer ik inderdaad ook zo veel mogelijk zelf te maken, dat scheelt ook zoveel plastic. Sriracha heb ik eigenlijk nooit in huis maar als je dat wel veel gebruikt is het ook top om zelf te doen, leuk zeg.

  1. Wow, ik kom veel bij de Hoogvliet, ik ga straks meteen kijken! Het scheelt echt als je iets op een rustig moment kunt maken, ik vind zondagmiddagen er ideaal voor.

 2. Heb meteen zin om zelf wraps te maken! En zo waar: je vuilniszak raakt veel minder snel vol als je dingen zelf maakt. Moet alleen wel even routine worden (en dat is helaas nog niet bij alle producten bij mij het geval 🙁 ).

  1. Bij mij ook niet hoor! Daarom maak ik ook graag dit soort lijstjes. Als je af en toe iets nieuws uitprobeert en een voorraadje aanlegt, maak je het jezelf wat makkelijker.

 3. Leuke tips weer 🙂 Ik ga zeker een keer zelf wraps maken. Die eet ik namelijk heel graag maar nu steeds een schuld gevoel als ik dan toch weer een kant en klaar pakje kocht… Misschien dat ik het zelfs al vanavond ga proberen! 😀

  1. Oeh, nou eet smakelijk dan alvast! Als je vriesruimte hebt, zou ik zeker proberen wat extra te maken. Dan blijven wraps een snelle hap.

 4. Wat slim, zo’n lijstje! Ik had geen idee dat je zoiets als wraps ook zo eenvoudig zelf kunt maken. Zelf vleesvervangers maken lijkt me ook leuk om eens te proberen. Ik ga eens een kijkje nemen bij Aandachtige Blog!

  1. Je kunt eindeloos variëren, zeker met burgers. Vind ik zelf een heel fijne manier om plastic te besparen, al koop ik ze ook wel eens hoor.

  1. Ja dat zijn makkelijke om mee te beginnen, spaart al een hoop uit!

 5. Koekjes en cake bak ik vaak zelf. Mijn zoon eet glutenvrij, maar het is ook een handige manier om minder suiker binnen te krijgen. Eieren en boter zijn biologisch en/of lokaal geproduceerd, en veel meelsoorten zijn in papier te krijgen (helaas geldt dat weer niet voor glutenvrije meelsoorten, maar ook wel weer logisch ivm kruisbesmetting). Suiker koop ik in papieren zakken of glas (kokosbloesemsuiker) of ik gebruik dadels als zoetmiddel. Helemaal zonder plastic lukt niet, maar alle beetjes helpen!

  1. Ja koekjes en andere baksels zelf maken scheelt zoveel afval, met name plastic. En perfect als je geen gluten mag. Koekjesdeeg kun je ook goed invriezen, dat vind ik het allermakkelijkst. Heb je altijd iets in huis, voor onverwacht bezoek ook fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.