8 x Geven zonder geld

Heb jij dit weekend al Sinterklaas gevierd? Of klopt jouw hartje nog vol verwachting omdat de Sint misschien vanavond op de stoep zal staan? Zelf heb ik gisteren een heerlijke Sintmiddag gehad (met duurzame cadeautjes, daar vertel ik je later deze week meer over!) en vanavond schuif ik bij mijn familie aan voor het jaarlijkse dichtfestijn.

In zo’n maand van samenzijn, tijd steken in vrienden en familie en elkaar verrassen met aandacht, creativiteit en natuurlijk cadeautjes, ben ik me er altijd erg van bewust hoeveel ik eigenlijk heb: ik heb lieve mensen om me heen, ik ben gezond en kom ook materieel gezien niets tekort.

December is wat mij betreft ook een moment om te denken aan mensen die het minder getroffen hebben. Mensen die je persoonlijk kent of misschien niet eens. Dat ik zoveel heb, maakt ook dat ik veel kan geven. Dat hoeft niet materieel te zijn. Vandaag deel ik acht manieren om iets te geven – aan een vreemde of een bekende – zonder dat je je portemonnee zelf maar hoeft te trekken.

alkmaar-1206_0

1. Geef bloed
Sinds een paar jaar ben ik bloeddonor. Dat komt erop neer dat ik drie keer per jaar een uurtje van mijn tijd opoffer (dat is inclusief wachttijd en gezondheidschecks, het echte bloed geven duurt veel korter) en in ruil daarvoor volgestopt wordt met koekjes en drinken door lieve vrijwilligers. Per keer geef je een halve liter bloed. Die mis je niet, want je lichaam maakt dat bloed zo weer opnieuw aan, terwijl je er iemand anders’ leven mee kunt redden. Je kunt je opgeven bij Sanquin.

2. Geef je haar
Ik moet meteen bekennen dat ik hier tot nu toe te ongeduldig voor ben geweest. Ik ben nogal van het spontaan afknippen van mijn haar en dat was tot nu toe steeds te vroeg om het te kunnen doneren. Als jij wel het geduldige type bent, kun je je lange haar laten afknippen (er zijn door het hele land kappers die dit gratis doen) en opsturen naar verschillende stichtingen, waaronder Stichting Haarwensen  en  de Nederlandse Haarstichting. Die maken er een pruik van voor iemand die zijn haar moet missen door chemotherapie.

3. Geef een stamcel
Stamcellen zijn heel belangrijk voor de genezing van allerlei ziektes, waaronder leukemie. Stamcellen kunnen direct uit het beenmerg worden gehaald, maar tegenwoordig wordt meestal een methode gebruikt die de stamcellen uit de bloedbaan haalt. Als je je inschrijft, krijg je een setje opgestuurd waarmee je wangslijmvlies bij jezelf kunt afnemen. Je gegevens komen in een database en als iemand met jouw profiel nodig is, krijg je pas een oproep. Dat is bij ongeveer 1 op de 1000 donoren per jaar het geval. Als je opgeroepen wordt, mag je altijd nog beslissen om toch niet te doneren. Meer inschrijvingen als stamceldonor zijn belangrijk, omdat gemiddeld maar één op de 50.000 personen een match is met de patiënt.

4. Geef je navelstreng
Nee, niet de navelstreng die tig jaar geleden bij je geboorte is doorgeknipt. Maar mocht je zwanger zijn, denk er dan eens over na om het navelstrengbloed na de bevalling te doneren. Dit kan dan gebruikt worden om stamcellen uit te halen en dus om mensenlevens te redden. Je navelstreng stuur je natuurlijk niet even op in een envelopje, dus het kan alleen als je in bepaalde ziekenhuizen bevalt. Het is daarom goed om je even in te lezen. Dat kan hier.

5. Geef vrijheid
De meeste mensen zullen ze wel kennen, de brievenschrijfacties van Amnesty International. Maar wist je dat je tegenwoordig met een paar muisklikken al aan zo’n actie mee kunt doen? De brieven hoef je niet meer met de hand over te schrijven, ze staan op de website voor je klaar, waarna je ze ondertekent en online verstuurt. Hoe makkelijk kan het zijn om iemand aan vrijheid te helpen? Hoewel ik het wonderlijk blijf vinden, is het al vaak voorgekomen dat iemand echt werd vrijgelaten of een eerlijker proces kreeg door een actie van Amnesty. Internationale druk kan blijkbaar echt helpen. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief of Amnesty volgt op Facebook, kun je alle acties makkelijk volgen.

6. Geef je stem
Brieven aan Amnesty zijn natuurlijk niet de enige manier om je stem te laten horen. Er zijn talloze petities die je kunt ondertekenen. Ik tekende laatst zelf dit exemplaar van de Schone Kleren Campagne om Nederlandse modebedrijven aan te spreken op de misstanden in hun fabrieken in India. Een onderwerp dat me erg aan het hart gaat – joh – en een kleine bijdrage is zo gepiept. Extra fijn is dat je meteen op de hoogte wordt gehouden van de invloed van de petitie of vervolgacties, als je dat wilt tenminste. Dat is meteen motiverend om vaker zoiets te doen.

7. Geef tijd
Er zijn talloze manieren tijd te geven: een bezoekje aan je oma, een praatje met de straatkrantverkoper, een kop koffie met de buurman. Probeer eens om zomaar wat mensen op straat te groeten. Misschien voelt het eerst wat onwennig, maar geloof me, het levert vaak verraste maar leuke reacties op.

8. Geef les
Iedereen kan wel iets wat veel anderen niet kunnen. En iedereen heeft wel iets wat ‘ie eigenlijk graag zou kunnen. Zelf kan ik bijvoorbeeld aardig met WordPress overweg inmiddels en wil ik heel graag ukelele leren spelen. Het netwerk Konnektid speelt daarop in. Via hun website kun je een oproep doen om iets te leren. Andersom kun je reageren op anderen die iets van jou kunnen opsteken. Misschien leer jij je buurjongen straks de eerste pianoakkoorden, terwijl die vrouw van drie straten verderop jouw breigoeroe wordt.

Ik zeg niet dat we nu massaal ons haar moeten afknippen, al onze dubbele organen moeten afstaan en onze dagen moeten slijten met het tekenen van petities en het geven van gratis gitaarles. Maar het is goed om stil te staan bij waar je een ander allemaal blij mee kunt maken, zelfs zonder veel moeite, centen of tijd. Het maakt de wereld net een beetje warmer. Wat heb jij te bieden?