7 Tips om de sale duurzaam door te komen

Deze week wees ik mijn facebookvolgers erop dat de laatste ronde van de uitverkoop is ingegaan. Ik vind dat altijd dubbel. Aan de ene kant is de sale een van de uitwassen van de manier waarop wij met kleding omgaan: er wordt veel te veel gemaakt en we willen het voor een prikkie hebben. Als je daar uitgebreid over wil lezen, raad ik je aan om deze post nog even terug te lezen.

Aan de andere kant gun ik het iedereen om kennis te maken met de voordelen van eerlijke en duurzame mode. Het gaat lang mee, het voelt letterlijk goed (denk aan boterzachte duurzame stoffen) en dan heb ik het nog niet eens over hoe fijn het is om je geld uit te geven aan en bij zaken die passen bij je principes.

Duur(zaam)

Ik snap best dat de prijs – hoewel deze gewoon veel realistischer is dan in mainstreet modeketens – een drempel kan zijn voor de aankoop van een fair of duurzaam kledingstuk. Zeker als je zelf niet zo’n enorm budget hebt of een stuk of wat kinderen die elke drie dagen wéér gegroeid lijken. Mode blijft bovendien een grillige business waar inschattingsfouten worden gemaakt, dus een overschot zal er altijd wel blijven, zolang we niet teruggaan naar kleding die op verzoek wordt geproduceerd (ook een idee!). Dan kun je net zo goed profiteren van kleding die er al is. Zo leveren die stukken de winkels waar je achter staat tenminste nog íets op.

Natuurlijk moet dit alles geen aanmoediging zijn om je in het wilde weg suf te shoppen. Kleding die je koopt maar niet draagt is en blijft onduurzaam, hoe verantwoord het ook gemaakt is. Daarom wil ik je graag tips geven om op een duurzame manier met de uitverkoop om te gaan. Mij helpen ze nu al een paar seizoenen om de sale met een goed gevoel te doorstaan.

Beeld: Friday’s Project

Tips om de uitverkoop duurzaam door te komen 

Ruim eerst je kast op

Als je weet wat je allemaal hebt, is het makkelijker om willekeurige koopjes te weerstaan. Ik aasde al een poos op bovenstaande jurken van Friday’s Project, maar toen ik telde hoeveel (half)lange jurken ik nu eigenlijk in mijn kast had hangen, heb ik ze gauw uit mijn online winkelmandje gegooid. Ze zijn prachtig, maar overbodig.

Bedenk wat je echt nodig hebt

Het is altijd beter om te winkelen met een lijstje in je achterhoofd. Ik miste nog mouwloze tops dus daar ben ik specifiek naar op zoek gegaan. Zo kon ik in alle webshops de andere categorieën met rust laten en kwam ik ook niet in de verleiding tot koopjes voor de leuk.

Zet nieuwsbrieven in een aparte inbox

Over verleiding gesproken: stel automatische emailfilters in, zodat je de nieuwsbrieven van je favoriete webshops en winkels alleen onder ogen hoeft te komen als je echt iets zoekt. Laat je niet leiden door wat goedkoop is, maar door wat je nodig hebt. Zoek daar vervolgens de acties en aanbiedingen bij die je kunt gebruiken, daar is niets mis mee.

Wees kritisch

Uitverkoop kan een ‘nu of nooit’-gevoel opwekken. Maar wat je nu koopt en vervolgens nooit draagt, is natuurlijk niet duurzaam. Laat je eisen niet varen omdat iets toevallig de helft van de prijs is. Something better will come around.  

Zou je de volle mep betalen?

Deze vraag helpt voor mij het meest om kritisch te blijven. Natuurlijk is dit een lastige afweging als je geen groot budget hebt, maar als iets geen fiks bedrag waard vindt, is het waarschijnlijk geen optimale toevoeging aan je garderobe. Probeer ook te bedenken waardoor het komt dat je er geen half maandsalaris voor zou neerleggen. Dat maakt het makkelijker om iets te laten hangen. Misschien is het eigenlijk niet de kleur, de lengte of het materiaal dat je wilt. Ga voor perfectie, dan blijf je het dragen.

Shop tweedehands

Wist je dat ook tweedehands en zelfs kringloopwinkels aan uitverkoop doen? Veel zaken doen eens in de zoveel tijd hun hele collectie weg voor een prikkie om ruimte te maken voor nieuwe parels. De Belgische keten Think Twice is daar een voorbeeld van: elke paar maanden tellen zij af naar prijzen tot een euro! Zo profiteer je van ultieme koopjes zonder het milieu extra te belasten. Win-win!

Houd lijstjes bij

Dit is eigenlijk een tip voor de komende tijd. Maak gedurende het seizoen twee lijstjes: één met stukken die nog ontbreken in je garderobe, bijvoorbeeld een net jurkje of een goede spijkerbroek. Op lijstje twee komen stukken te staan waar je weg van bent, maar die niet onmisbaar zijn in je kledingkast. Sla de linkjes op of verzamel ze op pinterest, dan kun je ze makkelijk terugvinden. Tegen de tijd dat de sale uitbreekt, weet je precies wat je nodig hebt. En wedden dat je de meeste van je droomitems eigenlijk al lang en breed vergeten was? Zo niet, dan kun je ze met een beetje geluk met een leuke korting op de kop tikken.